Augustin Lazăr: Resping categoric afirmațiile nefondate potrivit cărora aș fi făcut poliție politică

de N.O.     HotNews.ro
Marţi, 2 aprilie 2019, 21:05 Actualitate | Esenţial


Augustin Lazar
Foto: Captura video
Procurorul general Augustin Lazăr a ”respins categoric” marţi afirmaţiile lansate în spaţiul public potrivit cărora ar fi făcut poliţie politică, catalogându-le drept ”nefondate” și postând pe pagina de Facebook a Ministerului Public adeverinţe de la CNSAS în care se precizează că nu există documente din care să rezulte calitatea sa de lucrător sau de colaborator al Securităţii comuniste.

Potrivit procurorului general, atacurile concertate din ultimele zile la adresa sa, ”urmăresc atât decredibilizarea sa” în calitate de procuror general ”cât și destabilizarea Ministerului Public”, în contextul derulării procedurii de desemnare a viitorului procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

”Resping categoric afirmațiile nefondate lansate în spațiul public, în cursul zilei de azi, 2 aprilie 2019, de către anumite persoane interesate, potrivit cărora aș fi făcut poliție politică. Această dezinformare este contrazisă de adeverințele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) din datele de 18 iunie 2009, 14 februarie 2019, 27 februarie 2019, acte publice ce pot fi consultate pe site-ul acestei instituții și în care se precizează că nu există documente din care să rezulte calitatea mea de lucrător sau de colaborator al securității”, arată comunicatul procurorului general.Purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguța Vasilescu, i-a cerut să își dea demisia imediat și să își ceară scuze public pentru că a ocupat această înaltă funcție din sistemul judiciar românesc, deși a întreprins acțiuni de poliție politică în timpul regimului comunist, potrivit Mediafax.

„A refuza eliberarea legală a unei persoane pentru că a criticat politica represivă a Partidului Comunist se numeşte poliţie politică. Acest lucru l-a făcut Augustin Lazăr când era şeful acelei comisii de la Penitenciarul Aiud pentru eliberarea condiţionată a unor dizidenţi politici. Nu avem nevoie de un certificat CNSAS pentru a stabili asta”, a transmis Olguţa Vasilescu, potrivit unui comunicat de presă al PSD remis MEDIAFAX.

Vasilescu face referire la un material Luju.ro în care publicația a publicat documente care ar arăta cum un procuror din județul Alba, pe numele Augustin Lazar, a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist, acest lucru întâmplându-se în mijlocul anilor '80. Publicația subliniază că numele procurorului din acest caz este identic cu cel al actualului procuror general al Romaniei, iar cazul se petrece la Penitenciarul Aiud din județul Alba, județ din care provine și actualul procuror general.

Lazăr a răspuns luni că nu poate confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în articolele de presă, ”având în vedere perioada lungă de timp care a trecut, precum și imposibilitatea consultării unor documente originale care să probeze situația evocată”. De asemea, acesta a subliniat că, în perioada 1985 – 1986, a activat ca procuror criminalist în cadrul Procuraturii Alba Iulia, calitate în care a îndeplinit periodic și atribuții privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situația tuturor condamnaților ce îndeplineau fracția de pedeapsă pentru liberare condiționată. Cu toate acestea, rolul comisiei nu era, subliniază Lazăr, de a dispune punerea în libertate a unor condamnați, acesta fiind exclusiv atributul instanței de judecată, ci de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de art. 59 – 60 din Codul penal din 1969, respectiv îndeplinirea unei fracții minime obligatorii din pedeapsa ce se executa și inexistența rapoartelor de sancționare disciplinară.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3796 vizualizari

 • -10 (40 voturi)    
  rusine! (Marţi, 2 aprilie 2019, 21:10)

  miculescu-rucar [utilizator]

  tortionar, coada de topor sinistra!
  • +4 (34 voturi)    
   luju = slugile unui securist vorbesc? (Marţi, 2 aprilie 2019, 21:40)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   Ei comenteaza despre colaborarea cu regimul ceausist ?
   Sunt platiti din banii reciclati ai fostei securitati.
  • -6 (12 voturi)    
   Asta au fost toti... (Miercuri, 3 aprilie 2019, 0:07)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   Toti procurorii au facut asta pe vremea comunista.
   Alaturi de preoti, primari, secretari de partid de la cel mai jos nivel pornind, militieni, procurori, judecatori, avocati, notari, unii profesori, doctori etc. fscesu vrand nevrand politie politica.
   Asa ca degeaba bate oricare din gura ca nu!! Ca nu !!! 80% din cei care au trecut de 52-55 de ani au facut pentru politie politica- iar 20% erau agenti racolati.
   Procuroti, judecatorii si miltienii 100% .
  • +7 (15 voturi)    
   Am vrit, la inceput, ... (Miercuri, 3 aprilie 2019, 1:34)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   ...sa-ti scriu "Rusine sa-ti fie tie", dar unu' ca tine, care voteaza cu comunistii, cu hotii, cu toti securistii stransi in PSD pe pe la alt partide (incluzand Romania Mare), partd care a dat pensii uriase tortionarilor comunsti etc...

   Da' ce stie unu; ca tine ce e aia rusine? Asa ca nu, nu-ti scriu "Sa-ti fie rusine te". Lui tudorica lingaul fara frica nu i-ai pus un "Rusine". Fireste ca nu, e borfas de-al tau.

   "..................................................
   Coleg de detentie cu Iuliu Filip a fost si disidentul Radu Filipescu, care a explicat pentru Ziare.com cum stateau in realitate lucrurile:

   "Nu ne intalneam cu procurorul. In comisii nici nu stiu ce se intampla. Noi habar nu aveam de comisii locale, nici nu primeam actele. Pentru detinutii politici de la Bucuresti era un anumit procuror tot timpul, se numea Stefanescu, la Aiud nu stiam sa fie un procuror anume care sa raspunda de noi".

   Radu Filipescu remarca un lucru interesant: "CI-stul (ofiterul de securitate - n.red.) de la Aiud stabilea tot ce era legat de detinutii politici, probabil impreuna cu seful de la Cercetari penale de la Bucuresti, Vasile Gheorghe. Pe CI-st il chema Lazar, era colonel. In interviul dat pentru dna Hossu Longin, Iuliu Filip se referea la colonelul Lazar. Acela avea 50 de ani pe vremea aceea.

   Aveam seful de sectie, un maior de militie Lascu, si cel care decidea la noi era Lazar CI-stul, aflat in legatura cu cei de la Bucuresti. Cei locali nu aveau putere de decizie. Pe unii ii elibera mai devreme, pe unii ii tinea la maximum, dar asta era decizia Securitatii de la Bucuresti".

   Un alt fost detinut politic, Dinu Zamfirescu, declara la Antena 3 ca procurorii nu calcau in penitenciar, nu aveau contact cu detinutii.

   Asadar, comisia de liberare conditionata din penitenciar nu decidea nimic, ci aplica doua criterii precise, matematice, unor dosare, pentru ca intalnirea cu oamenii nu avea loc. Pentru detinutii de drept comun, majoritari, lucrurile erau simple, conform procedurii."
 • -3 (23 voturi)    
  confuzie (Marţi, 2 aprilie 2019, 21:25)

  Mazeta [utilizator]

  Probabil este vorba despre celălalt Lazăr, procurorul Cristian Lazăr. Augustin Lazăr ar fi trebuit să aibă măcar 7 adeverințe de necolaborare, nu doar 3.
  • +3 (5 voturi)    
   ce zici, (Miercuri, 3 aprilie 2019, 9:34)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   îi ia fața varanului bălos?
 • +6 (20 voturi)    
  !!!! (Marţi, 2 aprilie 2019, 21:59)

  nlln [utilizator]

  Luju.ro... " biblioteca" incompetentilor PSD ALDE.
  De acolo isi iau informatiile , mai mult nu sunt in stare.
  Sa cauti singur, sa citesti, sa analizezi, necesita munca si bineinteles mai mult de 2 neuroni ( cati le-au ramas unora dupa nunta) .

  Il auzim pe Vadim strigand isteric din mormant prin vocea proaspetei mirese.

  Vorbeste Vasilescu Olguta despre dizidentii politici si politie politica..

  Din cate am citit ( bineinteles nu pe luju.ro) cine critica politica represivă a Partidului Comunist nu prea avea sanse de eliberare odata ajuns in inchisoare.
  Unde au gasit o asemenea exceptie?
  Au cautat mult?
 • +1 (11 voturi)    
  Deci: (Marţi, 2 aprilie 2019, 22:38)

  Rahan5 [utilizator]

  ,, rolul comisiei nu era, subliniază Lazăr, de a dispune punerea în libertate a unor condamnați, acesta fiind exclusiv atributul instanței de judecată, ci de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de art. 59 – 60 din Codul penal din 1969, respectiv îndeplinirea unei fracții minime obligatorii din pedeapsa ce se executa și inexistența rapoartelor de sancționare disciplinară."

  Adica la Procurorul de 30 de ani (in 1986) seful direct ii da urmatoarele sarcini:
  1) Se ia registul disciplinar al gardienilor in care zice comportarea in puscarie a fiecarui detinut.
  2 ) Se verifica daca perioada din detentie a detinutului este suficienta pentru a fi incadrat in art. 59-60 Cod Penal pentu Eliberare Conditionata.

  Si se fac treburile astea la toata gramada de fise ale detinutilor din puscaria Aiud din anul 1986: violatori, gainari, spargatori, speculanti etc , printre ei si un dizident condamnat.
  Si rezulta 2 gramezi de fise: una care merge pentru Hotarare Judecatoreasca de Eliberare sau nu, iar alta gramada care nu merge din start la Judecatorie pentru ca incalca art. 59-60 Cod Penal Comunist.
  Deci daca Augustin Lazar punea fisa Dizidentului in gramada care mergea la Judecatorie atunci comitea fapta de Incalcare a Atributilor de Serviciu, pedepsita in alt Cod Penal sau Civil.
  • 0 (10 voturi)    
   Daca ajungem in "era moderna" (Marţi, 2 aprilie 2019, 23:26)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   "[...] rolul comisiei nu era, subliniază Lazăr, de a dispune punerea în libertate a unor condamnați, acesta fiind exclusiv atributul instanței de judecată [...]" dar si a avocatului infractorilor TiTi Slugarel.
  • -1 (15 voturi)    
   Exact (Marţi, 2 aprilie 2019, 23:46)

   CalinMircea [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Săracul Iulius îndeplinea toate condițiile eliberării, dar motivul refuzului (scris în procesul verbal) e cea mai simplă și clară dovadă de poliție politică.
   • +3 (7 voturi)    
    Esti un mincinos. (Miercuri, 3 aprilie 2019, 4:26)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui CalinMircea

    Hotararea Comisiei (6 membrii-din care Augustin Lazar era aproape sigur cel mai tanar. Augustin Lazar era cel cu ,,Facultatea de Drept", de aia era ofical Seful Comisiei):

    ,, Starea de fapt: In ultima perioada a purtat discutii dusmanoase la adresa RSR si a redactat mai multe materiale, scrisori si memorii cu continut dusmanos pe care le-a difuzat, atat cunoscutilor cat si unor organe oficiale.
    A fost pedepsit de 5 ori cu izolare, totalizand 42 de zile de izolare, pentru abateri ca: injurii la adresa organelor de partid si de stat, nerespectarea regulilor de ordine interioara, atitudine necuviincioasa fata de cadre, incalcarea regulilor cu privire la scrierea corespondentelor. Pentru comportarea necorespunzatoare pe care a avut-o, conducerea DGP a aprobat ca detinutul sa execute 12 luni din pedeapsa in regim restrictiv. (…) Nu a dat dovezi temeinice de indreptare”.

    Eu zic ca fata de ce era in Gulagul rusesc Ceausescu s-a purtat cu mare generozitate cu Filip Iulius. Nu cred ca in Gulagul Sovietic apucai sa fi condamnat de 5 ori la ,,izolare" pentru:
    1) ,,injurii la adresa organelor de partid si de stat ",
    2) ,,nerespectarea regulilor de ordine interioara"
    3) ,,atitudine necuviincioasa fata de cadre."
    Pentru asa ceva se impusca pe loc in Gulag.
    Deci, categoric, Augustin Lazar nu avea de ce sa-l ajute cu ,,Recomandarea Eliberarii Conditionate".
    Sa nu uitam ca la o Condamnare Initala de 8 ani de inchisoare s-a redus deja cu 1/3 la 5 ani si 4 luni. A face o Reducere Suplimentara nu avea nici o logica pentru nivelul politic-social al Romaniei Comuniste din anul 1985.
 • -3 (9 voturi)    
  elemente dusmanoase? (Miercuri, 3 aprilie 2019, 0:10)

  ruleoflaw [utilizator]

  daca pt "justitia" pe stil nou condamnarea unui om pentru opinii contrare partidului tau, in colaborare/comisie cu securitatea nu-i "politie politica" atunci ce ramane in acest concept?
 • +1 (7 voturi)    
  cred in mea culpa cu tarie (Miercuri, 3 aprilie 2019, 4:37)

  Coco Whistle [utilizator]

  daca e adevarat asteptam o recunoastere publica si demisia. cam asta inseamna normalitate si moralitate. daca nu, un proces pe rol ptr defaimare si tot tacimul e asteptat cu nerabdare. madam olguta ar trebui sa stea la matura cu astfel de birfe dupa gratii bineinteles.
  • +3 (7 voturi)    
   eu aștept (Miercuri, 3 aprilie 2019, 9:38)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   și acum demisia lui dragnea, a tutei de vasilica, a lui trădiceanu, a lui ciordache, a lui niciolicea, a volguței, a lui teodorovici, a ....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by