Președintele PE, Antonio Tajani, a declarat că este îngrijorat în privința măsurilor luate de România împotriva Laurei Codruța Kovesi, adăugând că ea rămâne candidatul legislativului european pentru noul post de procuror-șef european. El a făcut aceste declarații la începutul sesiunii plenare a Parlamentului European, cerând autorităților de la București să nu îi pună obstacole fostei șefe a DNA în procedura pentru conducerea Parchetului european.

Antonio TajaniFoto: Agerpres

La începutul sesiunii plenare, el a citit o scrisoare de susținere a laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului european. Tajani a cerut autorităților române să respecte principiul cooperării sincere între statele membre și să nu împiedice participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecție a șefului procuraturii europene.

Declarația integrală a lui Antonio Tajani:

  • "Am aflat cu îngrijorare că Laura Codruța Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror-șef, a fost pusă sub control judiciar de către autoritățile române. Aceasta înseamnă limitarea libertății sale personale - nu poate să părăsească țara fără încuviințarea autorităților, trebuie să se prezinte periodic la Poliție și nu poate face declarații de presă.
  • Pe baza principiului neingerinței și neimplicării în activitatea autorităților judiciare și cerând respectarea prezumtiei de nevinovăție, doresc să exprim preocuparea parlamentului European legat de situația astfel creată.
  • Repet clar - doamna Kovesi rămâne candida noastră și se bucură de încrederea noastră și de sprijinul nostru.
  • Cer, deci, autorităților române să respecte principiul cooperării sincere între state și instituții și să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selectie pentru funcția de procuror-șef european.
  • Astăzi, voi scrie o scrisoare autorităților române, așa cum a decis în acestă dimineață Conferința președintilor".

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă, miercuri, contestația Laurei Codruța Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secției de anchetare a magistraților.

Secția pentru anchetarea magistraților a anunțat oficial vineri că a început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, iar fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Kovesi are mai multe interdicții, între care să părăsească țara fără încuviințarea procurorului de caz, să își desfășoare activitatea de procuror la Parchetul General și să vorbească cu presa despre acest dosar.