Comisia Europeană invită Guvernul să respecte pe deplin principiul cooperării loiale, consacrat de tratat, în ceea ce privește procedura de selecție a procurorului general european, arătând că toți candidații trebuie să poată participa nestingherit la toate etapele procedurii de selecție, a declarat Margaritis Schinas, purtător-șef de cuvânt al Comisiei, întrebat despre măsura plasării sub control judiciar a fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi. El a reamintit, de asemenea, preocupările serioase ale Comisiei Europene cu privire la Secția pentru cercetarea infracțiunilor din justiție.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

"Deși nu comentăm asupra procedurilor naționale, Comisia Europeană urmărește îndeaproape această ultimă evoluție, deoarece vine în contextul procedurii de selecție în curs de desfășurare pentru postul de procuror general european. Este esențial ca toți candidații, prezentați de un grup independent de selecție, să fie tratați corect în cursul acestui proces. Prin urmare, Comisia invită Guvernul / autoritățile române să respecte pe deplin principiul cooperării loiale, consacrat de tratat, în ceea ce privește procedura de selecție a Procurorului General European. Toți candidații trebuie să poată participa nestingherit la toate etapele procedurii de selecție", a declarat, vineri, Margaritis Schinas, purtător-șef de cuvânt al Comisiei, întrebat despre plasarea sub control judiciar a fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi, măsură luată de Secția pentru anchetarea magistraților.

El a amintit că CE a subliniat deja, în ultimul raport privind MCV, preocupările serioase pe care le are cu privire la Secția pentru anchetarea magistraților.

Secția pentru anchetarea magistraților a anunțat oficial vineri că a început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, iar fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile.Kovesi are mai multe interdicții, între care să părăsească țara fără încuviințarea procurorului de caz, să își desfășoare activitatea de procuror la Parchetul General și să vorbească cu presa despre acest dosar. Vineri, ea a contestat controlul judiciar la instanța supremă.