Guvernul va da "în cel mai scurt timp posibil" o Ordonanță de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite să poată face recurs în anulare, a anunțat, duminică seară, la România TV, ministrul Tudorel Toader. El a mai spus că așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale privind protocoalele între Ministerul Public și SRI și că, cel mai probabail, se va proceda la fel - va fi dată o Ordonanță de Urgență.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnați de către completuri nelegal constituite și vor putea face contestație în anulare, repuși fiind în termen prin ordonanță, iar instanța, în complet legal constituit, va judeca. Dacă sunt vinovați, vor plăti", a declarat ministrul Justiției.

El a spus că Ordonanța de Urgență este pregătită și că va fi adoptată "în cel mai scurt timp posibil".

"Ordonanța este pregatită, dar nu decid eu momentul cand o vom da (...) Eu am făcut draftul, doamna prim-ministru va decide, dar va fi în cel mai scurt timp posibil", a declarat Toader.

El a explicat că în baza acestei Ordonanțe cei care au fost condamnați definitiv și care au pierdut termenul de contestație vor putea face recurs în anulare.

Ministrul Justiției a mai spus că așteaptă motivarea Curții Constituționale pe protocoalele cu SRI și că, cel mai probabil, se va proceda la fel.

"A mai declarat Curtea neconstituțională și acele protocoale. Așteptăm motivarea deciziei CCR, vedem dezlegarea pe care-o vor da judecătorii constituționali și în funcție de care, probabil, vom proceda în aceeași măsură, să redăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat. Să verifice dacă urmărirea penală a fost făcut[ pe probele legale din Codul de procedură penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe bază de protocoale, și de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală”, a afirmat Tudorel Toader.

Legat de o posibilă reacție a instituțiilor europene legat de adoptarea unor astfel de ordonanțe, ministrul Justiției a susținut că "atât timp cât Curtea Constituțională a spus că justiția s-a înfăptuit pe lângă lege, aceștia nu vor putea spune altceva, deoarece ar însemna implicit o invalidare a deciziei CCR".

"Membrii familiei europene sunt dorninci de stabilitea statului de drept. Câtă vreme avem o instanță constituțională națională și ea spune justiția s-a înfăptuit pe lângă lege, nu cred că partenerii europeni, MCV, vor putea spune altceva pentru că ar însemna implicit o invalidare a deciziei CCR, ceea ce nu s-a făcut și nu cred că se face", a declarat Tudorel Toader.

Ordonanța de Urgență va viza, practic, sentințele definitive date de completurile de 5 judecători de la instanța supremă începând cu anul 2014.

Ordonanța este una cu miză pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat de un complet de 5 în dosarul Referendumului, în 22 aprilie 2016.

Liderul PSD a primit doi ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de patru ani. El a fost acuzat de DNA de "folosirea influenței sau a autoritătii de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite".

La începutul lunii octombrie, cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea apelului la un complet de 5 judecători în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională privind un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului de constituire a completurilor de 5 judecători.

În 7 noiembrie, Curtea Constituţională a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.

Potrivit deciziei Curții, completurile de cinci judecători au fost nelegal constituite din 2014, când instanța supremă a decis să nu aplice prevederea din Legea 304/2004 privind formarea completurilor de 5 judecători care stabilește că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți. Instanța supremă a decis ca doar patru să fie aleși astfel.