Alţi trei nou-născuţi de la Maternitatea Giulești au fost internaţi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală cu suspiciune de infecţie cu stafilococ auriu. La acest moment sunt spitalizați 15 copii, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu", Raluca Alexandru.

Maternitatea GiulestiFoto: Maternitatea Giulesti

Reprezentantul Spitalului "Grigore Alexandrescu" a precizat, marți, pentru HotNews, că au fost internați alți doi bebeluși - doi cu piodermită, iar unul cu abces cutanat.

La acest moment, la Spitalul "Grigore Alexandrescu" sunt internați 15 copii născuți la Maternitatea Giulești și sunt în lucru analize pentru cinci dintre ei. Până acum, toate probele au ieșit pozitive pentru stafilococ auriu meticilino rezistent.

Luni, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu", Raluca Alexandru, declara că 20 de bebeluși născuți în ultimele săptămâni la Maternitatea Giulești, care au ajuns ulterior la Spitalul Grigore Alexandrescu, au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susținut luni că la Maternitatea Giulești ar fi fost luate măsuri încă din octombrie și și-a cerut scuze părinților. Ea a mai susținut că Maternitatea Giulești este una dintre cele mai bune, mărturisind că ea însăși a născut primul copil acolo. Anual, la Giulești se nasc 13.000 de bebeluși. Din octombrie și până acum s-au născut 700 de copii, dintre care 20 au prezentat diferite afecțiuni cutanate și au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu, a mai declarat Firea. Edilul a mai precizat că din cele 104 persoane care ar fi putut intra în contact cu bebelușii doar la 20-21 s-a confirmat în urma analizei că sunt infectate cu stafilococul auriu, dar acestea nu mai sunt în activitate. Primăria asigură funcționarea și administrarea clădirii, dar nu este responsabilă pentru actul medical, a mai transmis ea.

Ministerul Sănătății a anunțat, vineri seară, că "primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul Direcției de Sănătate Publică evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într-un salon de lehuze."

Vineri, cu puțin timp înainte ca Ministerul Sănătății să anunțe rezultatele controlului de la Maternitatea Giulești, reprezentanții maternității susțineau, într-o conferință de presă la sediul spitalului, că bebelușii născuți în ultimele săptămâni la Giulești și internați ulterior la Spitalul Grigore Alexandrescu cu stafilococ auriu nu ar fi luat bacteria din spital. "Din aceste cazuri, este posibil ca 3 cazuri să aibă legătură cu maternitatea Giulești. Când s-au externat de la noi din maternitate nu aveau culturi pozitive. Dacă exista o minimă suspiciune că acei copii nu sunt în regulă, nu erau externați", a declarat vineri epidemiologul spitalului, Sergiu Tasinschi.