Partidele politice merg miercuri la Cotroceni pentru consultări pe tema justiției. aceste discuții au loc după ce, vineri, Klaus Iohannis a cerut demisia ministrului justiției, imediat după ce Comisia de la Veneția a prezentat raportul extrem de critic privind modificările din justiție.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

UPDATE 11.44 Vicepreședintele PSD Robert Negoiță a declarat, miercuri, înaintea ședinței BPN în care se decide dacă partidul merge la consultările de la Cotroceni, că social-democrații ar trebui să semneze un pact național pe justiție și alte „teme importante”. „La consultări nu văd de ce să nu mergem”, a spus Robert Negoiță, înainte de ședința conducerii partidului. (Mediafax)

UPDATE 11.09Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a spus că partidul ar trebui să accepte invitația șefului statului, însă a adăugat că semnarea unui eventual pact pe justiție ar fi „o chestiune absolut neserioasă” (Mediafax)

UPDATE 11.04Codrin Ştefănescu, a declarat miercuri că el nu s-ar duce la consultări, dar a adăugat că în şedinţa Biroului Permanent Naţional se va decide ceea ce este mai bine pentru partid. (Agerpres)

-------------

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis luni, 22 octombrie a.c., o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislației din domeniul justiției”, transmite Administrația Prezidențială.

Programul consultărilor va fi următorul:

Miercuri, 24 octombrie 2018

Ora 15:00 - Partidul Social Democrat (PSD)

Ora 15:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

Ora 16:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);

Ora 16:30 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 17:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 17:30 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);

Ora 18:00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

Vineri, președintele Klaus Iohannis i-a cerut public demisia ministrului de Justiție, Tudorel Toader, după raportul critic al Comisiei de la Veneția, acuzând „comportamentul iresponsabil” al acestuia. Șeful statului susține că avizul Comisiei de la Veneția confirmă problemele semnalate în ultimul an în privința modificărilor legislației penale și reprezintă un semnal fără echivoc care ar trebui luat în considerare de actuala putere pentru a nu împinge România pe o direcție incompatibilă cu valorile Uniunii Europene.