DNA cere arestarea preventivă a judecătoarei Elena Burlan-Pușcaș, care este acuzată că a luat mită de 50.000 de euro în perioada 2009 - 2010 de la patru inculpați, dintre care doi cercetați pentru tentativă de omor calificat.

Elena si Marcel PuscasFoto: captura facebook

UPDATEJudecătoarea Elena Burlan-Pușcaș a reacționant spunând că „timpul a dovedit că am judecat corect”, iar dacă ”un denunț al unui condamnat, al unui inculpat poate să îngroape cariera unui judecător atunci ne merităm soarta”.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea menționată de punere în mișcare a acțiunii penale. Dosarul a fost înregistrat la DNA în 2016.

Ce spun procurorii:

În contextul judecării unui dosar penal ce privea săvârșirea unor infracțiuni cu violență, inculpata Burlan-Pușcaș Elena, în calitatea menționată mai sus, a primit, în perioada 2009-2010, de la patru dintre inculpații vizați de cercetarea judecătorească (din care doi cercetați pentru tentativă de omor calificat) suma totală de 50.000 euro.

Banii respectivi au fost primiți de magistrat pentru a dispune față de cei doi inculpați cercetați pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a și întâmplat în perioada 01 octombrie 2009 - 26 ianuarie 2010. De fiecare dată, aceste soluții au fost desființate de instanța superioară de control judiciar.

În același context, pentru aceeași sumă de bani, printr-o sentință din luna februarie 2010, judecătorul Burlan-Pușcaș Elena a pronunțat pedepse cu suspendarea executării față de toți inculpații din dosarul respectiv.

În faza de apel, în luna decembrie 2010, această sentință a fost desființată în parte, Curtea de Apel București pronunțând pedepse cu executare față de autorii infracțiunii de tentativă de omor calificat, aceste pedepse fiind de 8 ani, respectiv 7 ani și 6 luni.

Burlan este același magistrat de la Tribunalul București care l-a achitat, la data de 2 decembrie 2009, pe medicul Șerban Brădișteanu, acuzat de DNA că ar fi primit o mită record pentru România de 4 milioane de euro. Aceeași judecatoare l-a achitat pe medicul Răzvan Tranca, acuzat de violarea unei minore. Într-un final, Tranca a fost condamnat de instanța superioară la patru ani de închisoare cu suspendare și la plata unor despăgubiri, după ce a aruncat o tânăra de la etajul șase la care locuia medicul. Elena Burlan a considerat la momentul respectiv că actul sexual a fost liber consimțit de către cei doi.

În acelasi timp, Procurorul General, Laura Kovesi, a sesiza CSM "în vederea efectuării de verificări cu privire la judecătorul Elena Burlan, sub aspectul nerespectării normelor de procedură cu grava neglijenta", scria în 2011 AncheteOnline.ro.