Avocatul Alinei Bica a anunţat, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fosta şefă a DIICOT a primit din luna ianuarie statutul de refugiat politic în Costa Rica şi solicită să fie audiată prin videoconferinţă în procesul ANRP, în care este judecată alături de omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş, transmite Agerpres.

Alina Bica (foto arhiva)Foto: Agerpres

La termenul de vineri al dosarului ANRP, avocatul Doru Trăilă le-a spus judecătorilor că Alina Bica se află în imposibilitatea de a se prezenta la proces şi a făcut o cerere de amânare, pentru că aceasta vrea să fie audiată prin videoconferinţă, aducând ca argument faptul că acest lucru a fost posibil în cazul lui Sebastian Ghiţă, aflat în prezent la Belgrad.

Avocatul a depus trei înscrisuri medicale la dosar, în care un medic curant spune că Bica ar avea o leziune post-traumatică lombară, nu se poate deplasa în următoarele trei luni cu avionul şi nu sunt croaziere maritime pe care să le poată folosi. În plus, a arătat avocatul, Bica urmează să fie supusă unei intervenţii chirurgicale.

"Nu există o rută maritimă la ora actuală, un transatlantic pentru croaziere. Pe spate are cercuri ca urmare a unor lovituri. Are o leziune la coloană", a susţinut Trăilă.

Apărătorul a anunţat că Alina Bica a primit în luna ianuarie 2018 statutul de refugiat politic în Costa Rica, cu reşedinţa în San Jose. Ea are un carnet provizoriu de refugiat politic valabil pe un an, care expiră în ianuarie 2019, a indicat el.

ERATĂ - Potrivit știrii Agerpres, documentele prezentate în instanţă au fost trimise prin mail unei jurnaliste, Sorina Matei, iar el le-a luat de la aceasta. Sorina Matei a contactat însă HotNews.ro pentru a preciza că nu este adevărat și că l-a contactat și pe avocat, care a afirmat că a prezentat doar documente prezentate de Sorina Matei pe pagina ei de Facebook, respectiv un răspuns de la direcția de imigrări din Costa Rica. Jurnalista faceAICImai multe precizări

De asemenea, avocatul a cerut ca presa să nu mai participe la acest proces, invocând faptul că datele prezentate în apărarea Alinei Bica sunt confidenţiale.

El a solicitat judecătorilor şi trimiterea unei adrese la DNA, pentru ca procurorii să spună dacă a existat un plan comun de anchetă în acest dosar în baza protocolului de cooperare semnat între Parchetul General şi SRI. Procurorul de şedinţă a solicitat respingerea cererilor făcute de avocat, arătând că Bica a invocat faptul că are dureri lombare încă din decembrie 2017 şi nu s-a constatat o modificare de atunci.

"Inculpata a părăsit ţara de jumătate de an. Documentele prezentate în instanţă nu justifică o imposibilitate de a se prezenta. Se doreşte tergiversarea judecării cauzei. Toată lumea a constatat că probele au fost administrate în condiţiile legii, iar ancheta se bazează pe probe testimoniale", a declarat procurorul.

Pe 12 martie, Bica a cerut magistratilor de la Inalta Curtede Casatie si Justitie, prin intermediul unui avocat, incuviintarea pentru efectuarea unei expertize medico-legale in Costa Rica, sustinand ca are probleme de sanatate si nu se poate deplasa cu avionul in Romania, pentru a participa la procesele in care a fost trimisa in judecata.

Cererea a fost facuta la un termen al procesului in care Alina Bica a fost condamnata in prima instanta la patru ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului. Avocatul fostei sefe a DIICOT a depus la dosar un document al unui medic din Costa Rica, aprobat si de Colegiul medicilor din aceasta tara, in legatura cu starea de sanatatea a Alinei Bica.

Avocatul Elenei Udrea a spus vinerea trecută judecătorilor de la Înalta Curtecă aceasta are statut de refugiat politic înCostaRica, afirmație întărită de Udrea ulterior, într-o intervenție telefonică la Antena 3. Judecătorii au respins însă cererea ei de a fi audiată la distanţă în dosarul "Gala Bute", prin videoconferinţă sau comisie rogatorie, deoarece nu rezultă din înscrisurile depuse de avocaţii săi că a primit statutul de refugiat politic înCostaRica, ci doar că a depus o solicitare.

Cererea Elenei Udrea de a primi statutul de refugiat politic înCostaRicaare ca efect suspendarea unei eventuale cereri de extrădare, pe perioada procesării aplicației, până când este dată o decizie în acest sens, potrivit Serviciilor pentru Imigrări dinCostaRica.

Judecatorii Instantei supreme au respins cererea avocatului Alinei Bica, motivul fiind ca inscrisurile depuse la dosar nu justifica efectuarea expertizei medicale.

Alina Bica plecat din tara la sfarsitul anului 2017, ea stabilindu-se in Costa Rica. Bica nu are interdictie de a parasi Romania. Fosta sefa a DIICOT a fost condamnata in doua dosare penale, insa deciziile nu sunt definitive.

Astfel, in noiembrie 2016, ea a fost condamnata de Instanta suprema la patru ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului. In acelasi dosar, fostul ministru Adriean Videanu a fost achitat pentru complicitate la abuz in serviciu.

De asemenea, in ianuarie 2017, Alina Bica a primit 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului, in legatura cu interventii pentru clasarea unui dosar in care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică înCostaRica, nu a fost notificatăde către autorităţile dinCostaRicaîn legătură cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această ţară formulată de către Udrea.

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri un decret de rechemare a lui Ion Vîlcudin calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotențiar al României în Statele Unite Mexicane, Republica Nicaragua, Republica El Salvador, RepublicaCostaRica, Republica Guatemala şi în Republica Honduras