Cererea Elenei Udrea de a primi statutul de refugiat politic în Costa Rica are ca efect suspendarea unei eventuale cereri de extrădare, pe perioada procesării aplicației, până când este dată o decizie în acest sens, potrivitServiciilor pentru Imigrări din Costa Rica. Informațiile au fost semnalate inițial de jurnalistaRamona Avramescu.

Elena Udrea in Costa RicaFoto: Facebook / Elena Udrea

Depunerea unei cereri de recunoaștere a statutului de refugiat are ca efect suspendarea implementării extrădării persoanei străine, până când procedura este încheiată printr-o decizie finală, aratăimmigrationservicescr.com

Sursa citată mai arată că recunoașterea statutului de refugiat are ca efect încetarea oricăror proceduri de extrădare inițiate împotriva refugiatului, la cererea guvernului țării în care s-a comis infracțiunea presupusă, pe baza acelorași fapte care au justificat recunoașterea.

Potrivit site-ului Serviciilor de Imigrare, nu vor primi statut de refugiat persoanele care au comis crime serioase în afara țării de aplicare.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins vineri cererea depusă de Elena Udrea de a fi audiată la distanţă în dosarul "Gala Bute", prin videoconferinţă sau comisie rogatorie, deoarece nu rezultă din înscrisurile depuse de avocaţii săi că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

Statutul de refugiat i-a fost acordat în baza convenției pentru refugiați ONU din 1956, ratificată de de Parlamentul României în 1991. Acest statut, pe de o parte o protejează de eventuale cereri de extradare iar, pe de altă parte, ii acorda toate drepturile la apărare in statul respectiv.

Carnetul de refugiat este pe un an de zile. După trecerea acestui an va primi unul de refugiat permanent, asa este procedura. Elena Udrea a cerut statului Costa Rica să precizeze care sunt drepturile și obligațiile acestui statut.

Citește și:

UPDATE Elena Udrea: Am primit statutul de refugiat politic în Costa Rica pentru un an de zile, nu am voie să-i părăsesc teritoriul / Înalta Curte: Din înscrisuri nu rezultă că a primit statutul de refugiat, doar că a făcut o solicitare