​Numarul cererilor de pensionare depuse de magistrati in aceasta vara este de aproape trei ori mai mare fata de numarul solicitarilor inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un raspuns al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la o solicitare HotNews.

In perioada iunie-august 2017, 46 de judecatori au decis sa solicite eliberarea din functie prin pensionare. In schimb, vara trecuta, CSM a inregistrat doar 17 cereri de pensionare in randul judecatorilor.

Cresterea numarului de cereri de pensionare a fost inregistrata si in randul procurorilor, potrivit raspunsului CSM. In iunie-august a.c, 32 de procurori si-au depus dosarul de pensionare, in timp ce in aceeasi perioada a anului trecut au fost inregistrate numai 11 solicitari de eliberare din functia de procuror prin pensionare.

Pensionari pe banda rulanta au fost anul acesta si in armata, politie si servicii secrete. Mii de militari, politisti si angajati in serviciile secrete si-au depus in acest an dosarele de pensionare la varste relativ mici (47-50 de ani), de teama ca o eventuala modificare a legii pensiilor militare va duce la diminuarea viitoarelor pensii.

Plecarile masive si fara precedent din institutiile militarizate, la varsta la care acesti pensionari ajunsesera la deplina maturitate profesionala, a fost confirmata si de premierul Mihai Tudose, care a vorbit joi in sedinta de guvern de "hemoragii extraordinare în sistemele militare". Citeste aici despre cum s-a ajuns in aceasta situatie.