Comisia de specialitate, desemnata de CNATDCU la sfarsitul lunii octombrie pentru a analiza teza de doctorat a sefei DNA, are in componenta trei specialisti in drept. Ar fi vorba despre prof. dr. Radu Chirita – Facultatea de drept, Universitatii Babes-Bolay din Cluj Napoca, prof. dr. Vlad Constantinesco - Facultatea de Drept, Universitatea „Robert Schumann” din Strasbourg, si prof. dr. Claudia Ghica-Lamarchard - Facultatea de Drept, Universitatea din Rennes 1 (Franta), au declarat surse pentru HotNews.ro. Ultimii doi au semnat in 2012 raportul stiintific cerut de Universitatea din Bucuresti asupra tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta care a concluzionat ca teza fostului prim-ministru “constituie un plagiat vadit”.

Contactata de HotNews, purtatoarea de cuvant a ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, nu a dorit sa confirme sau sa infirme informatia HotNews cu privire la componenta comisiei de specialisti.

“Nu pot sa va confirm, nici sa va infirm. De altfel, nici nu cunosc componenta comisiei. Noi (n.r - Ministerul Educatiei) nu vom comunica - nici CNATDCU nu va comunica – componenta comisiei care analizeaza sesizarea (n.r. - privind lucrarea de doctorat a sefei DNA) tocmai pentru a feri persoanele respective de orice tip de influenta sau presiune care ar putea fi generata de aflarea numelui lor.”, a declarat pentru HotNews Mirabela Amarandei, purtator de cuvant al Ministerului Educatiei.

Cu privire la momentul in care rezultatul analizei comisiei de specialisti va fi facut public, Amarandei a precizat ca procedura de analiza prevede o perioada de 30 de zile de la momentul inregistrarii sesizarii. Raportul comisiei este asteptat sa apara la sfarsitul lunii noiembrie.

  • Radu Chirita

Contactat de HotNews, Radu Chirita a declarat ca a primit un telefon din partea presedintelui CNATDCU, care i-a solicitat sa faca parte din comisia de specialisti.

“Nu stiu daca fac parte sau urmeaza sa fac parte. Am fost solicitat de presedintele CNATDCU. Am zis da, mai departe nu am nici un fel de informatii”, a declarat pentru HotNews Radu Chirita.

Radu Chirita este presedintele Asociatiei de studii in dreptul constitutional si drepturile omului si absolvent al Facultatii de drept din Cluj Napoca (1999) si al Facultatii Internationale de Drept Comparat Strasbourg (2000), potrivit CV-ului publicat pe site-ul Universitatii Babes-Bolyai.

Radu Chirita

Radu Chirita

Foto: avocatura.com

Chirita a obtinut tilul de doctor in drept in 2007, cu teza "Dreptul la un proces echitablit", la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca, unde, in prezent, isi desfasoara activitatea didactica. El este director al Departamentului de drept public din cadrul Facultatii de Drept, unde sustine cursuri de drept constitutional si drept comparat, potrivit descrierii publicate pe blogul sau si pe site-ul Societatii de avocatura "Chiritii si asociatii", unde este avocat coordonator. Este autorul a peste 20 de carti si 50 de articole de specialitate cu tema drepturilor omului si care vzieaza in principal Conventia Europeana a Drepturilor Omului si jurisprudenta CEDO. In 2006, a facut parte din Comisia prezidentiala pentru condamnarea comunismului in calitate de expert juridic.

In ultimul articol publicat pe blogul sau, in data de 16 martie, Chirita scrie despre “un cult al personalitatii DNA ce tinde sa devina faraonic” si lumea justitiei care “e plina de abuzuri, de putere scapata de sub control, de ascunderea gunoiului sub pres si de incompetenta si indiferenta vecina cu nesimtirea”.

“Daca toti tacem din gura, ne ducem dracu’ totii. Orbiti de o companie mediatica si de un cult al personalitatii DNA ce tinde sa devina faraonic, oamenii de buna credinta nu pot decat sa pice in aceasta capcana pentru ca nimeni altcineva nu vorbeste. (...)De ce tac eu? Pentru ca am sentimentul ca, daca vorbesc, sunt singur impotriva tuturor. Am scris acum vreo 3 ani ceva si am primit aplauze la telefon si pumnii in gura in sala. (...)Daca Florica Roman nu mai tace, la fel si Dana Garbovan si UNJR-ul, Adina Lupea sau presedinta AMR (am uitat cum o cheama pe doamna judecator), cred ca ar trebui sa ne apucam de vorbit. Cunosc o gramada de judecatori si procurori care sunt oameni decenti si care incearca sa isi faca meseria cum pot mai bine. isi baga insa fiecare dintre ei capul in dosarele proprii, prefacandu-se ca nu isi vad colegii care isi bat joc de ideea de justitie. si degeaba majoritatea magistratilor sunt ceea ce ar trebui sa fie pentru ca cei abuzeaza, care raspund la comenzi politice sau militare, care iau mita, care nu isi citesc dosarele, care or citit ultima carte de drept in anul IV, care motiveaza in 2 paragrafe, care copiaza rechizitorii etc. sunt suficient de multi incat sistemul sa nu existe. Toti cei care sunt decenti nu trebuie sa uite ca daca in cea mai curata camera din lume pui un rahat, o sa puta in toata camera. Lumea justitiei e plina de abuzuri, de putere scapata de sub control, de ascunderea gunoiului sub pres si de incompetenta si indiferenta vecina cu nesimtirea. imi asum cele spuse.”, se arata in articolul “Globul de sticla”, publicat pe blogul raduchirita.ro.

  • Vlad Constantinesco

Vlad Constantinesco

Vlad Constantinesco

Foto: YouTube

Vlad Constantinesco este profesor al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Robert Schumann” din Strasbourg (din 1978) si decan al Facultatii internationale de drept comparat (sursa). A absolvit Facultatea de drept si stiinte economice a Universitatii din Nancy, luandu-si licenta in drept in 1964, urmand un DES de drept public (1965) si unul de stiinte politice (1966), pentru ca, in 1970, sa devina doctor in drept al Universitatii Nancy II, cu mentiunea „Foarte onorabil cu felicitari”, lucrarea sa fiind incununata cu premiul pentru cea mai buna teza de drept public. (sursa) A publicat numeroase carti si studii de specialitate in domeniul dreptului si a tinut cursuri la universitati de prestigiu precum Cambridge, Leicester, Barcelona si „Humboldt”.

  • Claudia Ghica-Lemarchard

Claudia Ghica-Lamarchard activeaza ca profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Rennes 1, unde sustine cursuri si seminarii pentru mai multe programe masterale pe teme

Claudia Ghica-Lamarchard

Claudia Ghica-Lamarchard

Foto: YouTube

precum: dreptul penal si privat, crimininalistica si responsabilitate penala medicala, potrivit CV-ului de pe site-ul universitatii. In perioada 2007 - 2013 a fost lector al Universitatii Paris-Est Creteil (fosta Universitate Paris XII) iar din 2009 pana in 2015 a predat cursul de drept penal general la Scoala Superioara de Politie din Franta. In 2000 a obtinut titlul de doctor in drept cu teza “Conturile bancare in dreptul penal”, cu mentiunea “Foarte onorabil alaturi de felicitarile unanime ale juriului, lucrarea fiind propusa pentru premiere si acordare a unui sprijin financiar in vederea publicarii”. De-a lungul timpului, Ghica a scris si contribuit la numeroase lucrari de specialitate.

In 2012, Claudia Ghica-Lemarchard era prezentata in descrierea emisiunii “Romania Desteapta”, difuzata de TVR1, ca fiind membra a celebrei familii romanesti de mari intelectuali si domnitori si conducatoare a comisiei de intrare in Baroul Frantei, scrie Cyber Culture.

  • Context

Comisia de specialisti care analizeaza lucrarea de doctorat a procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost desemnata pe 30 octombrie, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Educatiei, citat de Adevarul.

Profesorul Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, a depus pe 7 octombrie, la Unitatea Executiva pentru Finantarea invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii o sesizare prin care a cerut analizarea tezei de doctorat a Laurei Codruta Kövesi sub suspiciunea de plagiat. Cererea a fost admisa si transmisa pe 13 octombrie la Ministerul Educatiei si CNATDCU. Dogaru, care a facut sesizari de plagiat in cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba, a cerut institutiei sa verifice suspiciunile de plagiat ridicate de Grupul de Investigatii Politice (GIP), un ONG condus de Mugur Ciuvica.

Tema presupusului plagiat al sefei DNA a aparut in spatiul publicat dupa ce, la sfarsitul lunii septembrie, deputatul Sebastian Ghita s-a “autodenuntat” la Parchetul General pentru ca ar fi participat la redactarea “in fals” a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi.

"In cursul anului 2012, am participat in mod direct la redactarea in fals, fara respectarea prevederilor legale, a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi.

Detin date si dovezi care demonstreaza ca aceasta comisie nu s-a intalnit niciodata, iar redactarea in fals a raportului s-a facut cu implicarea unor inalti demnitari ai statului si cu stiinta Laurei Codruta Kovesi", a scris Ghita, in autodenuntul depus la Parchet si citat de site-ul luju.ro.

Ulterior, Laura Codruta Kovesi a respins acuzatiile de plagiat. Kovesi a declarat la Europa FM ca ca teza sa de doctorat este "corecta" si le-a lasat moderatorilor, Vlad Petreanu si Cristian Tudor Popescu, un dosar cu "probele" pe care le-a prezentat in 2012 in fata Comisiei Nationale de Etica, atunci cand s-a decis ca nu si-a plagiat lucrarea.

“Am venit pregatita cu probele", le-a spus Kovesi moderatorilor, adaugand ca prima proba din dosar este certificatul sau de casatorie, in conditiile in care a fost acuzata inclusiv ca a plagiat-o pe "Lascu Codruta", numele sau inainte de divort.

"Am respectat in totalitate normele academice, teza mea e corecta, si aici am toate probele", a spus sefa DNA.

Documentele prezentate de Laura Codruta Kovesi la Europa FM prin care respinge acuzatiile de plagiat pot fi consultate aici.