Daca initiativa legislativa va gasi sustinere in Parlament, comunele din Romania vor fi impartite in doua categorii: comune poli-regionali si alte comune. Aceste comune poli-regionali, un fel de super-comune, au fost deja selectate de Guvern, iar lista o puteti citi mai jos.
Ce deosebeste "super-comunele" de comunele simple? Sunt localitati cu rol de "loc central" in județe care pot prelua servicii cu rol teritorial în sănătate, educație, cultura, comerț și servicii. Ele vor avea o populație de minim 2.000 locuitori. In desemnarea drept comuna - pol rural au fost luati in calcul mai multi factori: Rata migrației temporare a populației, rata medie anuală de creștere a populației, volumul populației, accesibilitatea rutieră si feroviara, ponderea persoanelor cu studii superioare sau mărimea medie a exploatațiilor agricole.
Reamintim ca Executivul a selectat si localitatile in care s-au produs scaderi accentuate de populatie, precum si a celor care au in structura lor localitati cu populatie sub 100 de locuitori. Pentru aceste localitati, executivul "incurajeaza unificarea administrativa" la initiativa autoritatilor locale si ca urmare a vointei exprimate prin referendum local de catre populatie.
Comunele vizate trebuie sa respecte anumite dotari si indicatori prevazuti de lege pana la sfarsitul anului 2025 daca vor sa isi pastreze statutul actual. Altfel, incepand din data de 1 ianuarie 2026, aceste localitati vor fi unificate cu altele invecinate, la initiativa Guvernului prin lege. Pe lista Guvernului sunt aproape 170 de comune in care s-au produs scaderi de peste 30% ale populatiei (1991-2012) si circa 70 de orase care au pierdut peste 20% din locuitorii (1990-2012).
- Lista comunelor poli rurali
Alba: Albac, Arieseni, Sugag
Arad: Beliu, Gurahont, Savirsin
Arges: Arefu, Domnesti, Mirosi, Rucar, Slobozia, Stilpeni, Vedea
Bacau: Beresti-Tazlau, Gaiceana, Ghimes-Faget, Podu Turcului, Racaciuni, Sascut
Bihor: Bratca,Dobresti, Suplacu de Barcau, Tileagd, Tinca, Vadu Crisului
Bistrita-Nasaud: Lechinta, Maieru, Prundu, Birgaului, Teaca
Botosani: Cotusca, Sendriceni, Todireni, Trusesti, Vorona
Braila: Baraganul, Maxineni
Brasov: Bran, Feldioara, Hoghiz
Buzau: Beceni, Berca, Lopatari, Rusetu, Smeeni, Vernesti
Calarasi: Dragalina, Lupsanu, Minastirea, Sarulesti
Caras-Severin: Berzovia,Bozovici, Teregova
Cluj: Aghiresu, Belis, Ciucea, lara, Mociu
Constanta: Cobadin, Cogealac, Deleni, Ostrov
Covasna: Bodoc, Ozun
Dambovita: Baleni, Corbii Mari, Nucet, Potlogi, Tartasesti, Visina, Voinesti
Dolj: Amarastii de Jos, Birca, Melinesti, Motatei, Plenita,Poiana Mare
Galati: Corod,Pechea,Ivesti, Liesti, Tudor Vladimirescu
Giurgiu: Calugareni, Ghimpati, Hotarele,Roata de Jos
Gorj: Baia de Fier, Matasari, Pestisani, Stoina,
Harghita: Corbu, Corund, Praid, Zetea
Hunedoara: Ilia, Pui
Ialomita: Grivita, Mihail Kogalniceanu, Movila
Iasi: Belcesti, Halaucesti, Raducaneni, Scheia, Tatarusi, Tibana, Tibanesti,Vladeni
Ilfov: Branesti, Gruiu, Peris, Vidra
Maramures: Botiza, Copalnic-Manastur, Ocna Sugatag, Petrova
Mehedinti: Cujmir, Devesel, Sisesti
Mures: Band, Ceuasu de Campie, Deda, Gurghiu, Rastolita
Neamt: Borca, Botesti, Grinties, Petricani, Pipirig, Tazlau
Olt: Iancu Jianu, Osica de Sus, Tufeni, Valeni, Vitomiresti
Prahova: Baltesti, Ciorani,Filipestii de Padure, Maneciu, Puchenii Mari, Starchiojd, Valea Calugareasca, Valea Doftanei
Salaj: Ileanda, Ip, Sarmasag
Satu Mare: Crucisor, Halmeu, Supur, Turt
Sibiu: Arpasu de Jos, Biertan, Seica Mare
Suceava: Brodina, Cornu Luncii, Crucea, Iacobeni , Moldovita, Ostra, Partestii de Jos
Teleorman: Dobrotesti, Draganesti-Vlasca, Olteni, Piatra, Poeni
Timis: Biled, Lovrin, Nadrag, Peciu Nou, Periam
Tulcea: Mahmudia,Topolog,
Valcea: Caineni, Gradistea, Ladesti, Maciuca
Vaslui: Banca, Codaesti, Falciu, Puiesti, Vetrisoaia
Vrancea: Dumitresti, Gugesti, Maicanesti, Vidra
Pai...li se pregatesc niste impozite speciale astora din "super-comune" sau primesc bani pentru dezvoltare? Cam la asta se rezuma totul, in rest sunt doar discutii.
Am auzit de la ei atatea idei bune cate n-am auzit in 25 de ani.
De ce nu se poate? Sunteti sigur cca nu putem?
De ce sa se intoarca iar PSD...
Sigur nu putem?
Ia sa vedem
Guvernul Csolos să se ducă la Bruxelles, unde îi este locul, și să guverneze acolo dacă îl țin curelele, și să ne lase pe noi în durerea noastră.
Deja spitalele de la tzara s-au inchis pe unde erau in comunele mai mari inca de pe vremea lui Boc iar scolile sunt vai de capul lor, practic in 5-10 ani majoritatea vor fi fara profesori calificati. In schimb prospera tagma primarilor si a consilierilor comunali, micile armete de indivizi care graviteaza in jurul primariilor, de unde isi trag "seva" marile partide. Poate de aceea nu s-a dorit acest lucru mai demult, ce partid nu isi doreste sa aiba primar in orice satuc? Faptul ca aceste sate nu isi acopera nici cheltuielile cu iluminatul public, ei bine, asta nu putea sa mearga la nesfarsit.
Pacat de banii care s-au bagat "cu veselie" in comunele neviabile pentru asfaltari si canalizari "de campanie electorala"
Daca tot se doreste trecerea catre niste comune mai mari si mai putine, cu conditii f. apropiate de oras ( ca peste tot in Vest ), idee pe care o salut, atunci trebuie atentie la infrastrucutra, drumuri, trenuri, autobuze scolare si tot ce ii trebuie omului dintr-un sat mai mic sa ajunga repede in comuna de care apartine, dar mai ales infrastructura ca oamenii din comunele mai mari sa ajunga mai repede la orasele mari. Fiindca pana una-alta acolo e de munca. Ca sa dau un mic exemplu, intr-un sat din Baragan, sunt 2 trenuri pe zi si sens catre orasul mai mare, capitala de judet, la niste ore aproape imposibile pentru un navetist, acelasi din comunism usor mutate in fiecare an cateva minute. In Vest, n-am vazut sa fie mai rar de 20 min.
Sa ne lase pe mainile hotilor din PSD(si PNL)!
Recunosti ca ai o durere dar sa nu cumva sa vina aia de la Bruxelles sa ne-o schimbe ca e bai mare. Daca politicienii si poporul gandeau la fel in 1864 cand l-au adus pe Carol I tare imi e ca acum eram fosta republica sovietica si fosta gubernie ruseasca.
Dar cred ca pt voi niciodata nu-i tarziu nu?
E destul de evident ca multe comune sunt neviabile, traiesc cu bani de la bugetul central fara de care nu si-ar acoperi nici cheltuielile cu iluminatul public. Ele au populatii imbatranite si neproductive, chiar daca taranii "produc", cotizeaza prea putin la bugetele locale...
Eternii primari si cei care graviteaza in jurul primariilor, militiilor, scolilor si dispensarelor sunt "elitele" pe acolo evident tinuti cu bani de la buget. Cum ar fi daca astia ar fi mai putini ? Evident pentru buget ar fi mai bine.
Dar se pare ca pentru partide nu. Cine ar mai scoate oamenii la vot ? Si gandind asa, marunt, "dragele" noastre partide au distrus orice sansa ca noi sa ne modernizam. In Franta bunaoara, imediat dupa al 2-lea razboi mondial, populatia s-a mutat masiv la oras, in numai 10 ani, populatia urbana crescand de la 50% la 90%.
Nu credeti ca e cazul sa se intample si la noi ? Evident, cu putin "ajutor" din afara, ca de obicei.
Revenind, poate asa raman bani mai multi, sa nu ne mai plece medicii, profesorul sa fie profesor, ca nici un absolvent de studii superioare ( cu exceptia agronomiei si medicinei veterinare ) nu mai vrea sa vina/se intoarca la tara...
Momentan, pt cei care nu cunosc, in scoli la tara e jale, nevasta primarului, preoteasa sunt mari "intelectuale", cu acte in regula, caci de-acum au terminat si particulare. Prin corespondenta, evident...
Mai multe aici: http://stirileprotv.ro/campanii/fara-carte-fara-viitor/hello-kitty-engleza-predata-de-o-profesoara-elevilor-dintr-un-sat-din-vaslui-nu-contine-mai-mult-decat-cele-2-cuvinte.html
De cand Evul mediu e ....pol regional???
Sa nu uitam ca insusi mun.Iasi este un oras in coma economica, cu 50% din locuitori pe social.
2. Am vazut pareri cu numarul mare de comune infiintate de comunisti. Rog pe cei in cauza sa ia Monitorul oficial si sa vada cate comune noi s-au infiintat din 1990 si cate schimbari de satatut au avut localitatile fara justificare (de ex. primirea de rang de oras pt. comune sau de municipiu pt. orase desi situatia economica este in declin evident deci nu se indeplineau conditiile impuse de comunisti).
3. ma asteptam ca guvernul sa faca o analiza sa propuna niste stadarde (criterii) generale si apoi simplu sa vedem unde se incadreaza fiecare localitate. Alegerea unor criterii corecte va reduce mult numarul de primarii de comuna, numarul de municipii etc. Dar atentie se vor pierde bani din alocarile de la centru. Si aici ajungem la interese.
4. Parerea mea este ca de fapt in spatele acestei propuneri sunt de fapt tocmai aceste interese de redirectionare a banilor. Oricum nu vedem reduceri ci mariri de cheltuieli.
5. Aspectul deloc de neglijat este ca astazi avem la primariile mici un numar foarte mare de functionari pe cap de locuitor comparand cu marile orase. Prin aceste reduceri s-ar muta unele posturi din aceste primarii desfiintate la centru la institutiile deficitare ca sa nu mai stea romanul la cozi la pasapoarte si permise si altele asa cum se intampla acum. Apropo poate se mai trezeste si diaspora putin!