Guvernul vrea sa reclasifice toate localitatile. Comunele depopulate vor fi unificate. Vezi in ce categorie se plaseaza orasul tau

de Mihai Ivascu     HotNews.ro
Joi, 18 august 2016, 12:52 Actualitate | Esenţial


Harta - Unitati teritoriale Urbane
Foto: Ministerul Dezvolarii Regionale
Ce uneste cinci orase precum Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara? Statutul de “pol regional principal” pe care doar aceste cinci orase il au intr-un proiect cu impact urias asupra organizarii teritoriale: Guvernul propune reclasificarea oraselor in sapte categorii si a comunelor in doua in functie de cativa parametri ce iau in calcul noile realitati sociale. Proiectul promovat de Ministerului Dezvoltarii arata in ce categorii urmeaza sa se inscrie localitatile si prevede ca actualizarea clasificarii se va face la fiecare trei ani. Proiectul prevede o masura cu mare impact social, administrativ si politic: localitatile cu scaderi accentuate de populatie sa fie unificate cu altele din cadrul ariilor functionale, la initiativa autoritatilor locale. Daca pana la finele anului 2025, comunele vizate nu ating anumiti indicatori, ele vor fi unificate cu altele invecinate, la initiativa Guvernului.
 • Vezi in articol in ce categorie se va afla localitatea ta

Potrivit proiectului de lege, localitatile urbane urmeaza sa fie reclasificate astfel:
 • Municipiu capitala, de importanta nationala si europeana: Bucuresti
 • Municipii poli regionali principali cu potential transnational (Conditii: peste 250 de mii de locuitori si 400 de mii in aria functionala, sedii de institutii de interes national, minim o universitate cu peste zece mii de studenti sau cu specializare unica pe tara, spitale de categoriile I si II si monoprofil cu nivel de competenta inalt, Institute Nationale de Cercetare-Dezvoltare): doar cinci orase: Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara.
 • Municipii poli regionali secundari (conditii: peste 100 de mii de locuitori si 300 de mii in aria functionala, sedii de institutii de interes judetean /supra-judetean, accesibilitate la sistemele de transport, minim o universitate, spitale de categoria III SI IV / V, minim o entitate de Inovare si Transfer Tehnologic): Arad, Pitesti, Bacau, Oradea, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Galati, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Targu Mures, Piatra Neamt, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu, Suceava si Ramnicu Valcea
 • Municipii poli judeteni principali cu potential transnational (conditii: peste 40 de mii de locuitori si 200 de mii in aria functionala, sedii ale administratiilor judetene, minim 1 filiala de universitate sau unitate postliceala, spital de categoria III si IV/V, institutii culturale de reputatie judeteana) Alba Iulia, Bistrita, Resita, Sfintu Gheorghe, Tirgoviste, Tirgu Jiu, Miercurea Ciuc, Deva, Calarasi, Slobozia, Giurgiu, Slatina, Zalau, Alexandria, Tulcea, Vaslui si Focsani
 • Municipii si orase poli judeteni secundari. Conditii: peste 20 de mii de locuitori si 50 de mii in zona de influenta / cu potential de arie functionala urbana, minim o filiala universitara sau unitate postliceala. Vezi lista oraselor cuprinse in aceasta categorie aici (pag. 6-8 in document).
 • Municipii si orase centre urbane cu rol zonal. Conditii: peste cinci mii de locuitori si 30 de mii in zona de influenta / potential de arie functionala urbana, minim 1 liceu / grup scolar, spital de categoria IV / V sau centru de permanenta, Institutii culturale de importanta locala). Vezi lista oraselor cuprinse in aceasta categorie aici (pag. 8-14 in document)
 • Municipii si orase centre urbane cu functii specializate, municipii si orase necuprinse in categoria precedenta si care sunt de regula subordonate unui municipiu din categoriile I-V, caracterizate printr-un specific turistic, economic, de transport, energetic, rezidential, etc. Conditii: cel putin 2 dintre urmatoarele: acces la drumuri nationale si judetene, acces la o magistrala feroviara in limita a 100 km si autogara in limita a 30 km; minim 1 liceu / grup scolar. Vezi lista oraselor cuprinse in aceasta categorie aici (pag. 14-23 in document).


Proiectul de lege introduce si notiunea de oras cu caracteristici rurale. Guvernul defineste aceste localitati ca acele orase care satisfac comulativ cele putin 3 din urmatorii 4 indicatorii: peste 30% din populatie ocupata in agricultura, mai putin de 50% din totalul strazilor modernizate, scaderea numarului de locuitori in ultimii 20 de ani si peste 40% din populatie cu domiciliu in sate apartinatoare si localitati componente, altele decat localitatea resedinta de unitate administrativ teritoriala. Pe lista oraselor cu caracteristici rurale identificate de guvern intra majoritatea comunele transformate fortat in orase in anul 2004, prin Legea 83/2004. De-a lungul timpului, presa a consemnat nemultumirile locuitorilor din aceste foste comune. Ei sunt nevoiti sa plateasca impozite calculate la nivelul oraselor, insa fara a beneficia de infrastructura si dotarile specifice unui oras. Vezi lista localitatilor incadrate ca oras cu caracteristici rurale aici.Localitatile rurale vor fi impartite in comunele poli rurali (comune cu rol de service intercomunala la nivelul zonelor lipsite de orase pe o distanta de minim 25 km) si alte comune. Satele componente ale comunelor si cele care apartin municipiilor si oraselor sunt parte a retelei de localitati rurale, mai prevede proiectul de lege. Vezi lista localitatilor incadrate in aceasta categorie.
 
Guvernul a intocmit si o lista a localitatilor in care s-au produs scaderi accentuate de populatie, precum si a celor care au in structura lor localitati cu populatia sub 100 de locuitori. Pentru aceste localitati, executivul “incurajeaza unificarea administrativa” la initiativa autoritatilor locale si ca urmare a vointei exprimate prin referendum local de catre populatie. Comunele vizate trebuie sa respecte anumite dotari si indicatori prevazuti de lege pana la sfarsitul anului 2025 daca vor sa isi pastreze statutul actual. Altfel, incepand din data de 1 ianuarie 2026, aceste localitati vor fi unificate cu altele invecinate, la initiativa Guvernului prin lege.Scaderi ale populatiei cuprinse intre 20 si 50% s-au inregistrat in aproape 50 de orase si municipii si circa 170 de comune. Printre orasele incluse pe lista localitatilor in care s-a inregistrat o scadere accentuata a populatiei se numara: Brasov, care a pierdut peste 76 de mii loc. din 1990 pana in 2012, Resita, cu peste 29 de mii de loc in minus, Medias, cu 23 de mii, si Hunedoara, care a pierdut aproape 22 de mii de loc. Vezi lista localitatilor in care s-a produs o scadere accentuata a populatiei aici.

Noua lege va aduce si o modificare a modului de calcul a impozitelor locale, care va fi pus in acord cu proiectul de lege la 6 luni de la publicarea sa in Monitorul Oficial.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


57683 vizualizari

 • -31 (57 voturi)    
  Saracul Iasi...... (Joi, 18 august 2016, 13:00)

  Toni_Romania [utilizator]

  Saracul Iasi....Pol regional, ai?... De cand?.... In coma economica, cu jumatate din locuitori pe social, si cu o unica uzina mai acatarii care mai merge, respectiv "Antibiotice".
  • +33 (39 voturi)    
   ... (Joi, 18 august 2016, 13:28)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   bre toni bre...de cand e Iasul in coma economica? Mai da si mata o raita prin zona de birouri Palas sa vezi daca ai unde parca masina/bicicleta intre orele 8 si 18, iti spun ceva Amazon, Xerox, Ness (nu cafeaua), etc? Iar pe partea de industrie Delphi, Lear, BMT Aerospace, IGW, Tess, samd. + Antibiotice ca tot ai spus de ea. Sau pt. matale firmele sunt valabile doar daca-s din vremea comunismului? Aaa...si am uitat, aeroportul se indreapta spre 0.5 mil pasageri/an, cu cresteri sustinute de 20-30% pe an in ultimii 5 ani. Ca suprafata se extinde continuu de vreo 10 ani incoace reusind practic sa atinga sau inghita cam toate comunele invecinate. Asa arata un oras in coma economica dupa parerea matale? Ma rog, la polul opus, administratia locala e slaba rau de tot, strazile ca dracu' transportul public la fel, samd.
   • -27 (39 voturi)    
    Cartografule ! (Joi, 18 august 2016, 13:43)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    Daca tu crezi ca mega-plesneala Palas + cateva multinationale instalate aici (care fac evaziune fiscala big time) + catava hipermarketuri vest (care vand 90% marfa adusa din afara) inseamna “crestere economica”, apai esti pe aratura rau de tot.
    Ca informatie, in 1990 in acele oribile uzine si intreprinderi “comuniste” (azi taiate cu faiul) lucrau cca 110.000 ieseni.
    Ma bucur ca tu o duci bine azi in Iasi.
    Ps-Si in Kinshasa sunt hipermarketuri si multe masini pe strazi. Daca intelegi aluzia.
    • -22 (30 voturi)    
     LoL (Joi, 18 august 2016, 14:03)

     Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Nu intelege el unde e Kinshasa.... trebuia sa ii spui ceva mai pe intelesul lui, adica Balti.
    • +18 (26 voturi)    
     Si daca... (Joi, 18 august 2016, 14:06)

     ac [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     ... lucrau 110.000 ieseni, ce? Megachestiile gen CUG si Nicolina care produceau ce si pentru cine? (Nu zic ca n-aveau oameni si potential, dar de bine ce-au fost "conduse" politic azi nu mai exista). Daca asta e idealul tau, industrializarea fortata doar ca sa ocupam populatia si sanedeacasasiservicidelastat, atunci bine.
     • +1 (3 voturi)    
      Nu te obosi. (Vineri, 19 august 2016, 13:13)

      clint [utilizator] i-a raspuns lui ac

      Nu vor intelege niciodata ca acele fabrici lucrau in piedere iar pierderea era nationalizata, platita tot de ei cu foame, frig si mai ales ... prostie.
      Vor sa vada doar asa-zisele rezultate ale acelei epoci, dar nici o vorba de costuri. Daca nu era Revolutia, in 20 de ani maxim acele sandramale oricum cadeau peste ei si ar fi egalat Cuba la nivel de trai. Dar macar le ramanea visul ca orice idiot sa aiba un loc de munca "in productie", si cum asta ii doare cel mai mult pe ei acum ca n-au de munca si sunt inutili, nu te poti intelege rational cu ei.
      • +2 (2 voturi)    
       Ca bine zici (Vineri, 19 august 2016, 15:17)

       ac [utilizator] i-a raspuns lui clint

       Si ti-au mai dat si minus, ca le-ai stricat consensul.
     • 0 (0 voturi)    
      daca nu erau megachestiile (Marţi, 23 august 2016, 11:13)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui ac

      Daca nu erau megachestiile in RSR (uzinele alea blestemate) nu ar fi avut ai tai paine sa te creasca frumos si destept, apt sa scrie azi pe internet. (ca noi toti, de altfel)
    • +12 (24 voturi)    
     ce evaziune fac multinationalele alea domle? (Joi, 18 august 2016, 14:16)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Tu ai o idee fixa, ca multinationalelle fac evaziune? Fac evaziune mai mare decit firmele locale? Tot ce fac multinationalele in materie de evaziune sa sa-si mute profitul in tarile cu impozitul pe profit cel mai mic. ceea ce e foarte greu de contracarat si e mult sub evaziunea firmelor locale, care fenteaza taxele incepind de la salariul angajatilor.

     In '90 or fi lucrat acolo 100.000 de oameni, dar tot ce faceau oamenii aia era sa taie frunze la ciine si sa produca chestii rpoaste vindute cu forta in CAER. Fabrici si uzine ca pe vremea comunsimului n-o sa mai vezi in curind. De atunci pina azi tehnologia si robotica au facut ca necesarul de angajati sa scada de macar 10 ori...
     • -2 (14 voturi)    
      ????? (Joi, 18 august 2016, 15:02)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      "Tehnologia si robotica" au facut ca necesarul de angajati sa scada de 10 ori???
      Hahaha! Guvernele demente ce au paradit/praduit economia, inchizand uzine, au dus la asta!
      (Ca uzinele "bolsevico-energofage" se puteau retehnologiza, daca se voia, cum a facut Cehia, Polonia si Ungaria).
      • +4 (12 voturi)    
       n-ai inteles (Joi, 18 august 2016, 15:34)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

       Ce voiam eu sa zic e ca o fabrica care producea un volum de marfuri cu 10.000 de angajati azi produce acelasi volum de marfuri cu 1000 de angajati, in cazum in care nu renunta la alti 900 in favoarea robotilor.
       Exemplu concet: Dacia 1999: 28.000 angajati si 100.000 masini produse, dacia 2016 13.000 angajati si 400.000 de masini produse. Deci oricum ai da-o, cbhiar si cu retehnologizari, penrtru a ramane profitabile, fabriciel romanesti trebuiau sa renunte la 70-80% din angajati, la acelasi volum de vinzari. Asta in conditiile in care piata lor traditionala, CAER, unde fiecare cumpara ceea ce i se repartizase.... disparuse. Cehia, Polonia si Ungaria nu aveau atit de multa industrie construita aiurea, fara sa fie aproape de resurse si de piata de desfacere. Plus ca la ei nu s-a oprit tehnologizarea in 1975, ca la noi.
      • +2 (4 voturi)    
       Si asta (Joi, 18 august 2016, 20:42)

       ac [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

       Dar tehnologia intr-adevar a condus la diminuarea numarului de angajati. Ori negi evidenta acum.
   • +7 (15 voturi)    
    aeroportul (Joi, 18 august 2016, 13:57)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    Aeroportul se dreapta spre 800-850.000, cu cresteri de peste 100% luna de luna. Mai exact 436.000 dupa 7 luni.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Aeroportul_Interna%C8%9Bional_Ia%C8%99i
    • +1 (1 vot)    
     ok.. sa zicem ca asa e (Vineri, 19 august 2016, 9:18)

     Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     intrebarea e: cati din calatorii cu avionul se duc la munca in strainatate (pt ca au acum varianta direct din Iasi si nu mai bat drumul pana la Bucale) si cati sunt turisti. Daca ar fi turisti ar insemna ceva pt Iasi, daca sunt muncitori afara, tot e bine, dar nu arata totusi prea multa prosperitate
     • +3 (3 voturi)    
      Ce legatura are turismul cu aeroportul? (Vineri, 19 august 2016, 10:25)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

      Cind ai un aeroport cu 1 mil de calatori inseamna ca ai intrat in alta liga si din ce in ce mai multi operatori devin interesati de a deschide curse directe spre diverse locatii.

      As zice mai degraba ca aeroportul din Iasi e avantajat de infrastructura infecta spre vest. Daca din Cluj in citeva orea ajungi cu masina la autostrada iar din Timisoara cum iesi din oras ai autostrada spre europa, din Iasi iti trebuie 12 ore ca sa iesi din tara. De aia cam oricine vrea sa plece in vacanta/ la munca/ in interes de serviciu, gaseste avionul o vartianta mult mai rapida si de multe ori si mai ieftina decit celelalte mijloace de transport.

      Acuma, ca tot ai deschis discutia despre tipul pasagerilor, hai sa ne uitam nitel la ruta cea mai tranzitata
      Iasi - Otepeni, cu 42 de zboruri saptaminale, 6 zboruri zilnic, din care intr-adevar unul e cam de reclama, pentru ca de cele mai multe calatoriii de la cursa de 6 AM sunt imbarcati la cursa de 6.30. Astia sugur nu-s capsunari.

      In rest, nu spun ca n-or fi si cei care merg la munca in afara. Dar avind in vedere ca in Iasi sunt si vro 7000 de IT-sti, care in proportie covirsitoare lucreaza pentru firme din UE, Israel, SUA, o parte semnificativa din trafic e generata si de acest sector.

      In concluzie, important e numarul calatorilor si nu scopul calatoriei. A avea un aeorport cu trafic care in 2017 sigur prinde 1 milion de calatori pe an, cu 17 destinatii externe, cu 4 companii aeriene care opereaza pe aeroport, sigur nu arata un oras in coma economica cum au unii impresia.
   • +8 (14 voturi)    
    Plus... (Joi, 18 august 2016, 14:20)

    ac [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    ... Bentley, Bitdefender, Continental, TiVo etc etc etc.

    http://www.7est.ro/exclusiv-7est/reportaje/item/18277-cat-aduce-palas-la-pib-ul-iasului-cele-200-de-firme-care-activeaza-aici-aproape-egaleaza-suma-din-toata-agricultura-judetului.html
    • -9 (23 voturi)    
     LoL (Joi, 18 august 2016, 14:31)

     Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui ac

     Multe firme aveti, sunteti mai ceva ca aia din vest, dar atunci de ce luati salar jumate decat aia din Timisoara? Sa nu va compar cu aia din Cluj sau Bucuresti ca atunci va dati seama cat sunteti de fapt de "apreciati".
     • +5 (13 voturi)    
      si tu esti cu iarba-n singe? (Joi, 18 august 2016, 14:47)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

      Uite aici topul salariilor pe judete in 2016:
      http://www.gandul.info/financiar/harta-salariilor-in-2016-unde-se-gaseste-in-romania-cel-mai-usor-de-munca-14953446
      Cluj - 2166, timis - 2136 iasi - 1896

      Cu precizarea ca In judetul cluj are 691.000 iar orasul 300.000, Timis are 650.000 iar Timisoara cam tot 300, iar Judetul iasi are 842.000 de locuitori la un oras de tot 300.000. Deci Iasi-ul mai pierde nitel si datorita populatiei mai mari de la tara.
      • +4 (8 voturi)    
       Populatie Iasi (Joi, 18 august 2016, 16:17)

       Iesean [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

       Populatia Iasului este de 934396 locuitori in luna iulie 2016
       • +5 (7 voturi)    
        da (Joi, 18 august 2016, 16:48)

        bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Iesean

        dar cu 100-150.000 de cetateni din republica Modova care-s doar in acte locuitori ai judetului, in fapt fiind la munca prin europa.
      • +1 (1 vot)    
       nu e chiar asa (Joi, 18 august 2016, 19:49)

       MC Hamar [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

       Imi pare rau sa te dezamagesc dar nu numarul mai mare al populatiei din Iasi scade salariul mediu. E pur si simplu mai mic.
       Acesta se calculeaza la numarul de angajati, unde Iasiul e chiar in urma Brasovului, judet cu doar 550 000 de locuitori dar in primele 5 la numarul de angajati.
       • +3 (3 voturi)    
        ce voiam sa spun (Vineri, 19 august 2016, 8:45)

        bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui MC Hamar

        1. in mediul urban in mod cert salariul e mai mare decit in mediul rural.
        2. Avind un procent mai mare de locuitori in mediul rural, Iasi-ul, ca oras, e nitel trans in jos de restul judetului.

        N-am zis ca in partea de Nord a tarii nu se cistiga mai bine. Asta e un fapt vizibil cu ochiul liber. Am aratat ca diferenta nu e asha mare cum crede Qwertz, si chiar diferenta asta cita e ar fi si mai mica daca s-ar compara salariile din mediul urban din cele doua judete.
     • +11 (15 voturi)    
      ... (Joi, 18 august 2016, 15:33)

      cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

      @quertz....aici nu ziceam ca sa fac concurs cine face pipi mai departe dintre ieseni, timisoreni sau clujeni, e clar ca aia din vest, CJ, TM, etc sunt in fata Iasului (si din datorita localizarii mai favorabile, infrastructurii mai bune, etc). Bucurestiul e capitala si joaca in alta liga, samd. Dar ca sa spui ca IS e in coma economica tre sa fii cu gastele pe garla. Ala era rostul postarii mele. Omul crede ca economie inseamna doar autobuzele deshelate care carau muncitori pe scara spre CUG si Zona Industriala pe vremea lui Ceausescu.
     • +1 (3 voturi)    
      Serios (Joi, 18 august 2016, 20:44)

      ac [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

      Ca medie, asa o fi. Eu cred ca iau peste media din companie. Si la urma urmei, care e piata, aia e. Poate tocmai ca leafa e mai mica in Iasi duce la existenta chioscurilor aici, ca daca orice impingator de HTML cere 5k se muta mai incolo. Ce-are de-a face una cu alta?
   • -2 (6 voturi)    
    Ma bucur (Joi, 18 august 2016, 18:51)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    Ma bucur ca o duci bine la multinationala ta cu climatizare.
    • +3 (5 voturi)    
     Se mai strica si acolo AC-ul (Joi, 18 august 2016, 20:46)

     ac [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Dar cita rica fesenista pe tine.
  • +10 (18 voturi)    
   Iasi (Joi, 18 august 2016, 13:29)

   Iesanul [anonim] i-a raspuns lui Toni_Romania

   "In uzina la taticu...."....Toni baiatule s-au dus vremurile alea! E vorba de firme IT, de comert, universitati, institute de cercetare....
   • -14 (20 voturi)    
    care...universitati? (Joi, 18 august 2016, 13:44)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Iesanul

    Plesneala P Andrei? Cuza, care e in faliment? Sunt articole.
    • +10 (16 voturi)    
     din nou intreb, ce fumezi? (Joi, 18 august 2016, 14:19)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Cuza e a 4-a universitate din tara ca venituri, dupa UTB, UB si UBB. Cum poti compara Cuza cu fabrica de diplome Petre Andrei?!? Serios acu, tu chiar crezi ce scrii?
   • -8 (14 voturi)    
    la "cercetare" am mancat coliva (Joi, 18 august 2016, 14:12)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Iesanul

    La "cercetare" noi iesenii am mancat coliva Institutului Cantacuzino Iasi, desfiintat, singurul loc din tara unde sa facea VACCINUL ANTI-TETANIC. Cumparat de armata/politie/isu/pompieri etc.
    • -6 (12 voturi)    
     LoL (Joi, 18 august 2016, 15:36)

     Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Nu le mai zice adevarul la prosti. Ei oricum vor refuza sa il vada... Iasi e al mai tare si mai mare si cel mai cel mai oras din Oiropa...vai de capu vostru de parliti.
  • +2 (12 voturi)    
   Insirand cuvinte goale ce din coada au sa sune (Joi, 18 august 2016, 13:31)

   cato [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Nu ai date pentru a sustine afirmatiile. Doar arunci dupa propriile impresii.
  • +8 (16 voturi)    
   vreau si eu ce ai fumat :) (Joi, 18 august 2016, 13:54)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Cauta pe google PIB-ul pe cap de locuitor/ salariul mediu si vei vedea ca iasi-ul e in primele 10 macar.
   Cit despre fabrici.... Continental a trecut de 1000 de angajati si se duce repede spre 2000, Delphy are peste 2000, EOn 1500. Plus ca poti trage o fuga in zona rediu/valea lupului sau in zona valea adanca / miroslava sa vezi in ce ritm se construieste ca sa-ti dai seama ca doar in capsorul tau e coma economica...
   • -7 (11 voturi)    
    LoL (Joi, 18 august 2016, 15:37)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Crestere economica cu banii capsunarilor.... Doar nu crezi ca iti faci casa cu salaru de la Conti...care apropo e la jumate cat primeste ala de la Timisoara.
    • +4 (8 voturi)    
     hai sa ne dam cu parerea (Joi, 18 august 2016, 16:10)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

     La mine pe strada sunt 3 case ale unora de la conti si inca doua incep in primavara. Si da, cel putin in Iasi Conti plateste putin fata de media pietei. Daca vrei salarii mari mergi la alte firme gen Amazon, BitDefender, Ness, Endava, ca sa dau doar doua mici exemple. Oricum in total se estimeaza a fi undeva la 6-7000 de angajati in IT, cu salarii de minim 800-1000 de euro.

     Or fi avind si capsunarii ceva merit la cresterea economica, dar in mod cert orasul asta nu e tinut in viata de capsunari.
     • -2 (4 voturi)    
      Se da concurs acolo? (Joi, 18 august 2016, 18:47)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Acolo se da concurs?
      • +2 (4 voturi)    
       Nu, frate (Joi, 18 august 2016, 20:47)

       ac [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

       Ii ia de pe strada cu testul brainbenci.
      • +1 (3 voturi)    
       unde? (Vineri, 19 august 2016, 8:51)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

       La mine pe strada? Nu se da concurs ca suntem toti trecuti de prima tinerete si s-a aplatizat spiritul competitional. Eventual copiii nostri sa concureze la ceva. In caz ca n-ai inteles, aia de la Continental intii s-au angajat acolo, dupa care au strins ceva bani, si abia mai apoi si-au facut casa. Asta a fost ordinea. Nu intii casa si apoi angajatul...
    • +1 (1 vot)    
     bietii capsunari.. (Vineri, 19 august 2016, 12:32)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

     Povestea asta rasuflata cu banii capsunarilor incepe sa devina penibila.
     Salariul mediu din Romania presupune o cheltuiala salariala de ~750 EUR lunar. Adica asta este contributia directa a salariatului roman la PIB. Capsunari care trimit atat de multi bani lunar sunt foarte putini. Daca mai pui peste acesti 750 si profitul brut al angajatorului?

     Deci capsunarii nu inseamna crestere economica, ci din contra, un cost de oportunitate urias - tineri care au fost educati in Romania si ai caror parinti incaseaza pensii in Romania, dar care astazi muncesc pentru cresterea economica din alte tari. Nu ii judec pentru decizia de a trai si munci acolo unde le este lor ma bine, dar cred ca e important sa intelegem implicatiile.
  • +2 (12 voturi)    
   ...propunere (Joi, 18 august 2016, 14:10)

   badia [anonim] i-a raspuns lui Toni_Romania

   pai, domnule Toni, atunci, din regiunea Moldovei sa propuneti dvs. ca pol regional sa fie Radauti. Sau Botosani...sau Birlad. Poate Bacaul? Nu cred ca are 300K locuitori. Aaaa si acolo nu mai e nici Rafo, nici Carom nici ceilalti mastodonti industriali. Si nici Palas nu are. Si nici UMF, nici Cuza, nici UTI.
   Haideti, propuneti dvs un alt oras din Moldova, ca vad ca va pricepeti bine.
   • -4 (10 voturi)    
    Oras (Joi, 18 august 2016, 15:38)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui badia

    Chisinau
    • +1 (1 vot)    
     fain raspuns (Vineri, 19 august 2016, 9:14)

     eu [anonim] i-a raspuns lui Qwertz

     mi-a placut... nu stiu de ce ai luat minus... propuerea ar fi excelenta
     • -1 (1 vot)    
      Mda (Vineri, 19 august 2016, 9:55)

      Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui eu

      Pentru ca "e" multi prosti pe aici asa. Imi place oricum sa ii demasc. Pana mai azi, toti strigau ca Basarbia e pamant romanesc, dar cand vine vremea sa isi sustina afirmatiile o dau cotita. De aia poporul roman e unde e, pentru ca nu au cojones.
   • 0 (4 voturi)    
    Ma pricep "bine" (Joi, 18 august 2016, 18:47)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui badia

    Ma pricep "bine" doar la orasul meu natal, Iasi. Toata tara e vraiste, nu dopar Iasul. Am ajuns ca in anii 30, o tara de evul mediu, cu un oras mai rasarit, Bucuresti.
    • -3 (5 voturi)    
     Bucuresti (Joi, 18 august 2016, 22:01)

     Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Ce oras rasarit e Bucurestiul? Nici daca il compari cu Kampala nu iese bine. Acum 500 de ani era o stana de oi (cam ca si acum ar spune unii doar ca acum Bucur s-a schimbat in Becali), pai pe vremea aia la Iasi, Stefan hal Mare facea trafic de tzoale cu polonezii sau lituanienii.
     • 0 (2 voturi)    
      ce-i aia Kampala? (Joi, 18 august 2016, 22:44)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

      Toni_Romania e poate un biet nostalgic dupa Romania lui Ceausescu dar tu esti de un prost-gust si marlanie totala.
      Compari Iasi-ul cu Bucurestiul, cu Timisoara, iti dai cu parerea despre chestii din istoria Romaniei ca si cum ai fi nepotul lui Stalin!
      Hai siktir marite politruc!
      • 0 (2 voturi)    
       LoL (Joi, 18 august 2016, 23:30)

       Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

       Nu a lui Stalin (oricum ma indoiesc ca ai sti cine a fost), ci a lui Ulyanov. LooooL
  • 0 (0 voturi)    
   ma bucur (Vineri, 19 august 2016, 9:27)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   ca vad oameni mandri de orasul in care locuiesc si ca apar astfel de polemici. Ma bucur ca incepem sa ne iubim locul in care traim indiferent ca se cheama Iasi sau Timisoara sau Cluj.

   Ca om care am stat si in Iasi si in Bucuresti pot spune ca aveti cu totii dreptate. Cele 2 orase nu se compara pt ca sunt animale diferite. Fiecare are punctele lui forte si mari minusuri. Cu siguranta mi-ar placea sa traiesc in Iasi cu salariul de la Bucuresti. Cu siguranta mi-ar placea sa traiesc la Bucuresti cu traficul(veti spune ca nu mai e cum era odata dar totusi nu se poate comapra), linistea, calmitatea si caldura oamenilor de la Iasi.

   Sunt sigur ca la fel e cand compari oricare 2 orase. Fiecare cu specificul lui. Repet insa, ma bucur ca fiecare isi sustine orasul din care e. Asta arata ca inca nu am murit ca natie.
 • -18 (30 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 18 august 2016, 13:22)

  andipetre [anonim]

  • -3 (15 voturi)    
   Nu este "aceeasi schema" (Joi, 18 august 2016, 13:50)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   In schema RSR banul public era aparat de autoritati/Secu/Pcr si folosit la investitiile sociale colosale, facute in gen. pt. amarati.
   Schema "2016" e schema unor politicieni mafioti de smanglit ban public.
   • +2 (2 voturi)    
    a aparat SEcu/Pcr/ whatever banul public (Joi, 18 august 2016, 22:53)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Pana cand nu a mai existat!
    Cat de tampit trebuie sa fii sa sustii ca PCR apara vreun fel banul public?
    Exista ban public? Da si nu, fiindca apartinea intregului popor dar niciunei persoane in parte?
    Apara PCR-ul ceva? Da, propriile privilegii!
    Apara secu ceva? Da, propriile privilegii, pe ale PCR si pe Ceausescu.
    Cat despre "autoritati" nu stiu despre ce vorbesti!
  • +8 (10 voturi)    
   Nu sugruma nimic (Joi, 18 august 2016, 13:50)

   alex [anonim] i-a raspuns lui andipetre

   Din preambulul articolului:

   "Proiectul ... prevede ca actualizarea clasificarii se va face la fiecare trei ani"

   Deci orice oras e liber sa le concureze pe cele 5. Daca, "prin mecanisme naturale", apar noi poli, acestia vor fi clasificati ca atare...
  • +4 (10 voturi)    
   ma, da negativist mai esti (Joi, 18 august 2016, 14:00)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Nu e vorba de fix 5 orase, ci de o clasificare mai aproape de adevar. Asta nu inseamna ca banii vor curge doar spre cele 5 orase, care pot deveni foarte usor 6 daca ne gindim ca Brasov-ul spre exeplu nu indeplineste doar criteriul numarului de locuitori.

   A face o clasificare realista a oraselor poate ajuta la diversificarea programelor guvernamentale menite sa eficientizeze dezvoltrea lor. nevoile unui oras de 100.000 de locuitori nu se compara cu nevoile unuia de 300.000.
   • -7 (11 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 18 august 2016, 14:19)

    andipetre [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

    • +2 (8 voturi)    
     vezi toate criteriile (Joi, 18 august 2016, 14:54)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     da click pe link-ul cu clasificarea si vei vedea ca gasesti criterii gen universitati cu minim 10k studenti, spitale importante, institutii de cultura, cercetare si inovare. Deci nu e doar aritmetica pe numarul de locuitori, ca asha ar fi intrat si Brasovul si Galatiul, de exemplu.

     Acu, ca tu esti suparat ca orasul tau e in aceeasi categorie cu Buzau sau Turnu Severin, asta e alta discutie. Clasificarea aia pin la urma nu inseamna ca toti cei din aceeasi categorie sunt la fel...
     • -3 (5 voturi)    
      Comment sters de user (Joi, 18 august 2016, 15:49)

      andipetre [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

      • +2 (4 voturi)    
       tu chiar crezi ce spui? (Joi, 18 august 2016, 16:15)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

       1. Spitalele mari sunt in cele citeva centre universitare importante. Nu au fopst inchise spitale in Suceava, doar ca acolo numarul de specializari existent si complexitatea interventiilor e mult sub ce exista in Iasi. La fel si in restul tarii.

       Universitatile din Iasi/Cluj/Timisoara oricit le-ai peria tot raman peste 10.000 de studenti si sunt incomparabil mai performante decit ce e in Suceava sau Sibiu.

       Ma mir ca locuiesti intr-un oras mare si nu esti capabil sa vezi calitatea universitatilor si a actului medical intr-un oras din cele 5 (plus tirgu mures la spitale) si judetele de linga.
       • -1 (5 voturi)    
        Comment sters de user (Joi, 18 august 2016, 18:32)

        andipetre [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

        • +1 (1 vot)    
         "centralist" (Joi, 18 august 2016, 23:47)

         ionut [anonim] i-a raspuns lui andipetre

         Nu e vorba de mentalitate centralista, e vorba de concentrarea elitei. Nu poti avea spitale de aceeasi calitate in toate oraasele (si satele) pentru ca nu iti permiti sa ai doctori, facilitati, si pana la urma pacienti. E mult mai realist sa concentrezi cei 3 medici buni pe care ii ai intr-n apital pe care sa il poti dota mai bine, care are acces la transport mai bun, care poate oferi o viata culturala atractiva medicilor astia, si care poate oferi scoli mai bune copiilor lor.

         Ma mir ca in Romania mai exista aceasta mentalitate care ignora un common sense economic. Nu vreau sa jignesc dar mi se pare foarte ciudat ca la libertatea de circulatie care exista, la abundenta de informatie, inclusiv prin filme artistice, nu se intelege ca nu este alta sansa de evolutie pentru ROmania decat sprea un model occidental care merge cat de cat. Vom vedea modelele ocicdentale spre ce vor evolua, asta e alta problema.
         • -1 (1 vot)    
          Comment sters de user (Vineri, 19 august 2016, 1:32)

          andipetre [anonim] i-a raspuns lui ionut

          • +1 (1 vot)    
           Nu inteleg asta cu lasatul sa moara. (Vineri, 19 august 2016, 9:05)

           bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

           Peste tot in lume pacientul de deplaseala sa spital si nu spitalul la pacient. Medic de familie ai peste tot. Anumite servicii de baza ai iar aproape peste tot. Dar daca vrei operatie pe cord deschis, atunci te deplasezi intr-un centru capabil de asha ceva. Care in mod evident nu poate fi la orice capat de sat. Oricine are o problema de sanatate mai grava se deplaseaza catre un spital regional ca sa-si rezolve problema.
        • +2 (2 voturi)    
         unde am vorbit eu de traditie? (Vineri, 19 august 2016, 9:02)

         bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

         Nu inteleg de ce tot ii dai inainte cu tradita. In clasificarea aia sunt niste criterii relativ clare. Daca vrei poti combate criteriile. Dar clasificarea nu s-a facut dupa cum i s-a parut lui Dincu, ca dupa cum vezi Alexandria nu a iesit pol regional.

         Cit despre spitale, ele sunt categorisite compl;exitatea actului medical. Uite aici criteriile:
         https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj0h8vA5czOAhVCAxoKHTx8D2cQFggaMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.ms.ro%2Fdocumente%2Fordin%2520clasificare%2520spitale_402_851.doc&usg=AFQjCNFJR7KxSEWSxEQbpkbXzYwPOHW-Og&bvm=bv.129759880,d.bGs
         Iar spitalele primesc si azi bani in functie de clasificarea aia.

         Universitatile: spui ca o universitate mare daca ar fi periata ar ramane cu 20% din studenti. Dar o universitate mica daca ar fi periata cu ce ar mai ramane? Si universitatile sunt clasificate dupa criterii clare, clasificarea fiind facuta de o institutie din afara. Aici te las sa cauti singur pe google. Si bani primesc tot functie de cdlasificarea respectiva. Iar asta nu e centralism ci e incurajarea competentei. Vrei mai multi bani, fa eforturi si ajungi la nivelul urmator.

         Nu inteleg de ce aceasta clasificare duce neaparat la marginalizarea oraselor care nu-s de prima categorie. De ce nu se poate de exemplu ca guvernul sa incurajeze alte orase sa intre in liga mare.

         Clasificarea asta se face pentru ca in mod cert tipul de distribuire a resurselor intr-un oras de 300.000 de locuitori e altuil fata de un oras de 50.000 de locuitori. Si nu e neaparat in defavoarea oraselor mici.
       • +3 (3 voturi)    
        Top 500 (Joi, 18 august 2016, 18:45)

        Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

        Nicio universitate romaneasca nu e macar nici in Top 500 mondial (unde e Universiatea Cairo de ex.).
        • +2 (4 voturi)    
         Ria Ria Hungaria (Joi, 18 august 2016, 22:06)

         Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

         De ce te uiti asa de departe? Vecinii nostri hunguri au universitatea din Budapesta in Top 300, unde Rromania nici nu viseaza.
        • +2 (4 voturi)    
         corect (Vineri, 19 august 2016, 9:06)

         bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

         Dar asdha paduchiase cum sunt, si unibveritatile noastre sunt pe cinci nivele de paduchi. Unele sunt de top 500-1000, altele nisi macar nu apar in lista.
 • +9 (9 voturi)    
  Municipiul Arges ?! (Joi, 18 august 2016, 13:50)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Cred ca e vorba de Pitesti...

  "Arad, Arges, Bacau, Oradea, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Galati, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Targu Mures, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu, Suceaua si Ramnicu Valcea"

  Iar SUCEAUA e SUCEAVA.
  • +5 (9 voturi)    
   Multumesc (Joi, 18 august 2016, 14:29)

   Mihai Ivascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Multumesc pentru observatie! Am corectat.
 • +2 (12 voturi)    
  cate vrajeli cand de fapt (Joi, 18 august 2016, 14:08)

  Toni_Romania [utilizator]

  E stiut ca fiecare judet e condus/jefuit de cca 70-80 familii de mafioti cu increngaturi la politicieni, servicii, CL-uri, CJ-uri, si restul autoritatilor.
  Si ASTA e de fapt Romania post-decembrista.
  • +1 (13 voturi)    
   E stiut (Joi, 18 august 2016, 14:33)

   badia [anonim] i-a raspuns lui Toni_Romania

   E stiu de catre stiutori, cu stiuitorul.
   E stiut ca sint 70-80 de familii, nici mai mult, nici mai putin. Poate or fi 50. Sau poate 121. Dar stiuitorii stiu tot, iclusiv despre "restul autoritatilor".
   Si mai e stiut ca Romania post-decembrista e plina de spalati pe creier si de zombie comunisti, care stiu tot, ca asa au invatat la sedintele de partid.
  • -1 (1 vot)    
   Perfect adevarat ! (Joi, 18 august 2016, 16:59)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Si acum incearca sa isi imparta ciolanul intre ei
  • +2 (2 voturi)    
   da mai Toni (Joi, 18 august 2016, 23:01)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Inainte erau 70-80 de familii din PCR si Secu.
   Zi si tu ceva nou sau uita-te unde pui stampila
  • +1 (1 vot)    
   cj (Vineri, 19 august 2016, 9:16)

   bubu [anonim] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Eu spun înca odata(de 25 de ani tot spun) cj-urile trebuie desfiintate , fac în parte acelasi lucru sau au luat din atributiile prefecturilor , cj-ul e ramas de pe vremea comunistilor , inventie a lor , se preluase ideea pe la televiziuni dar au lasat-o moarta pentru ca partidele unde si-ar mai angaja lingaii care nu stiu sa faca nimic??
 • -7 (17 voturi)    
  Ietete ! (Joi, 18 august 2016, 14:08)

  NicolaeA [utilizator]

  In sfarsit minisrul PSD-ist Dancu a reusit sa clasifice Brasovul, Sibiul si alte orase mari, alaturi de Botosani, Buzau, Braila !
  O smecherie care ascunde pasii urmatori !
  • +4 (8 voturi)    
   brasovul da (Joi, 18 august 2016, 14:30)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

   Brasovul nu stiu de ce nu e in prima categorie. Dar Sibiul... o fi el oras curatel si frumos, dar are 150.000 de locuitori.
   • -3 (9 voturi)    
    Pentru ca (Joi, 18 august 2016, 14:59)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Nu e o capitala a vreunei regiuni, Brasovul! O fi dezvoltat economic, o fi turistic, dar atat!
    Cat despre cel de mai sus-vezi, prietene, ca Braila e mai mare decat Sibiu'! Sibiul e un oras mic, dar e oarecum ''la moda'', en vogue! mie nu-mi place. Plictisitor dupa o zi de de stat acolo, se vede ca are in jur de 150000 de locuitori...max 200000 cu suburbii!
    • -1 (9 voturi)    
     Nu ma intereseaza clasamentul ! (Joi, 18 august 2016, 15:24)

     NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

     Ma intereseaza ce soparle urmareste aceasta noua clasificare care introduce criterii nascute din mintea cuiva si care impiedica dezvoltarea naturala a localitatilor !
     • 0 (0 voturi)    
      pai cum o impiedica? :O (Vineri, 19 august 2016, 12:17)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

      Descrie mecanismul, exact... ;)
    • +1 (3 voturi)    
     Nu zice nicaieri de capitala de regiune (Joi, 18 august 2016, 15:41)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

     Daca dai click pe linkul cu clasificarea vezi si conditiile. Capitala de regiune nu e un criteriu. Probabil n-are "Sedii de instituții de interes național", ca in rest nu inteleg ce i-ar putea lipsi. Poate Spitale de categoria I / II???

     Sibiul intr-adevar nu intra in discutie aici, e un oras la jumatate din cit se cere.
     • +2 (4 voturi)    
      Stiu (Joi, 18 august 2016, 15:59)

      Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Ca nu zice, dar nu vezi ca toate orasele alea(Iasi, Cluj, Timisoara, Constanta, Craiova)sunt capitale de regiuni? Cu exceptia Constantei, care avea doar marina, sunt toate centrele universitare de inainte de revolutie. Brasovul, de ex...avea o facultate de silvicultura, parca, dar nu era considerat centru universitar!
      • +1 (1 vot)    
       pai ce facem, ne dam cu presupusul? (Joi, 18 august 2016, 16:51)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

       Clasificarea e facuta conform unor criterii publicate, deci ma astept ca Brasovul sa nu indeplineasc unul din criterii. Asha... toti putem crede ce vrem... Intrebarea mea era ce-i lipseste Brasovului din toate criteriilea alea. Ori insittutii de importanta nationala ori spitale de calitate.
  • -3 (11 voturi)    
   Bate Craiova Brasovul ??? (Joi, 18 august 2016, 15:52)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

   Ma indoiesc puternic, chiar si la capitolul spitale, la celelalte capitole ce sa mai vorbim. Intotdeauna le-a stat Brasovul in gat guvernantilor, acum nu le da voie sa-si faca aeroport, despre autostrada ce sa mai vorbim. Aici nici comunistii n-au avut priza, in 87 a fost revolta pe fata, in 74 una mai mica in Steagu Rosu, nici PSD-istii lui Iliescu si Nastase n-au castigat nici un fel de alegeri, niciodata. Brasovenii n-au inghitit niciodata nici comunistii, nici miticii - care se razbuna prin tot felul de masuri administrative meschine.
   • +2 (6 voturi)    
    Ce mitici?! (Joi, 18 august 2016, 16:04)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Voi sunteti satelit al Bucurestiului...uita-te la numerele de masini din Brasov..las-o moarta!
   • -4 (6 voturi)    
    Bate sigur (Joi, 18 august 2016, 17:01)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    La furt, impostura si numar de hoti
 • +4 (8 voturi)    
  dezamagitor..... (Joi, 18 august 2016, 14:15)

  andreea [anonim]

  Trebuia legea cu falimentul primariilor(maxim 100 de primarii in toata tara) si cu regionalizarea in max 5 regiuni.
  Dar nu, mai bine 7500 de primarii falimentare si 42 de baroni locali, cu 42 de cass, 42 de directii de sanatate, 42 de sanepide, 42 de ... Tara blestemata.
  • +1 (1 vot)    
   cam greu (Joi, 18 august 2016, 16:55)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui andreea

   La tara ai 2400 e comune si 1 mil de locuitori. N-au cum grupa 50-100 de comune intr-o singura administratie locala... Legea falimentului da. Adica asta ti-e bugetul, daca-l depasesti numim de la Bucuresti un supervizor care aproba toate cheltuielile pina reintrin in parametrii bugetari. Ca la firmele aflate in insolventa. Dar sa ai 50 de primarii la tara e cam greu....
 • +2 (4 voturi)    
  ok (Joi, 18 august 2016, 14:18)

  Xorciser [utilizator]

  Lupta mare o sa fie la impozitarea locala.

  Care vor fi cotele de impozite pentru noile categorii?
 • +3 (13 voturi)    
  Craiova vs Brasov (Joi, 18 august 2016, 14:19)

  Soro [utilizator]

  Personal as alege Brasovul inaintea Craiovei. Cred ca in Craiova se afla toata clica PSD si de aia a intrat pe lista. Altfel nu vad nici un motiv. Ce universitate de renume e acolo?... in afara de cea ce produce diplome pe banda.
  • +4 (14 voturi)    
   nu (Joi, 18 august 2016, 15:01)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Soro

   Nu, prietene...Craiova e capitala regionala...buna, rea, dar e! Brasovul nu!. Aici nu se pune problema de ce-ti place tie! Daca-ti placea Sighisoara?!:)))
   • -2 (6 voturi)    
    Daca te uiti pe harta, la patratele mari.... (Joi, 18 august 2016, 15:55)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    vezi ca exact unde e Brasovul sau Covasna mai trebuie pus un patrat mare pentru echilibrarea hartii. Deci nu vad de ce Brasovul n-ar fi o capitala regionala, exact a regiunii unde lipseste un patrat mare pentru echilibru.
    • +1 (7 voturi)    
     Ai auzit tu (Joi, 18 august 2016, 16:02)

     Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

     de bancuri cu sud transilvaneni?!:))..eu, unul nu...am auzit de bancuri cu ardeleni(capitala la CJ) si bancuri cu olteni si moldoveni..intelegi ce vreau sa spun
 • +6 (14 voturi)    
  e unu care bate campii pe-aici (Joi, 18 august 2016, 14:28)

  Sorrows [utilizator]

  Toni ala de Romania e nostalgic, saracu, dupa fabricile si uzinele lu' Ceasca, care produceau nimicuri pentru tari ca Siria si Irak... pentru el IT-ul nu valoreaza nimic :)
 • +2 (6 voturi)    
  Vaslui (Joi, 18 august 2016, 14:51)

  dandantheman [utilizator]

  Din aceste liste, se pare ca tot Vasluiu-i fruncea!

  Se pare ca cum-necum, lumea se mai puieste pe acolo pe cand in Caras-Severin e lipsa mare...
 • -1 (7 voturi)    
  Lamuriri de la Toni din Iasi (Joi, 18 august 2016, 15:34)

  Toni_Romania [utilizator]

  Nu s un aurolac suparat pe lume ce scrie intr un internet cafe, cum cred unii. Am un venit ce mi permite sa am tot ce trebuie existentei (insa fara auto si casa de vacanta). Dar asist de 25 ani la distrugerea tarii in general si a orasului meu Iasi in particular.
  Ma bucur ca multi rezoneaza la ceea ce am zis (30 like-uri sus).
  • +4 (6 voturi)    
   Intelege.. (Joi, 18 august 2016, 16:07)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   ca se poate dezvolta si altfel. Ca poate doua birouri, cu 10 programatori care lucreaza pt Google sau Microsoft...produc mai mult decat toate combinatele comuniste la un loc
   • +2 (8 voturi)    
    MDa (Joi, 18 august 2016, 16:54)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    dar 1000 de programatori platesc impozit mai putin decat 1 muncitor care lucreaza pe salaru minim. E corect? Apoi programatoru ala merge in Grecia si isi sparge banii, pe cand amaratu din fabrica ii sparge la carciuma de la coltul blocului, deci inca o data amaratu cotizeaza la tara aia de mizerie. E corect?
    • 0 (2 voturi)    
     Asa si? (Joi, 18 august 2016, 20:52)

     ac [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

     1. Om fi avind noi scutiri de impozit, dar la restul crede-ma ca acopera (TVA, CAS, CASS si toata sleahta). Si tocmai scutirea asta a dus la aparitia a 5000 sau 10000, ca altfel erau 10000 de PFA-uri pe Cayman.
     2. Si daca programatoru merge-n Grecia, ce? Adica nu e patriot ca nu se duce la circiuma lui Botezatu sa-i zica "consumi peste 500 RON sau iesi"? Fenomenal.
     • +2 (2 voturi)    
      LoL (Joi, 18 august 2016, 22:08)

      Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui ac

      Q.E.D.
    • 0 (2 voturi)    
     in acelasi spirit (Joi, 18 august 2016, 23:58)

     ionutyahoo.com [anonim] i-a raspuns lui Qwertz

     ... Iar de la carciuma ajunge prin spitale, unde plateste apoi sistemul de sanatate.
     Iar patronul carciumei, care de fapt a facut si putina evaziune fiscala, merge in Grecia unde sta mai mult timp, ca are concediu cat il tin banii, nu limitat ca programatorul.
   • 0 (0 voturi)    
    IT-istii tai (Marţi, 23 august 2016, 11:11)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    1-nu platesc impozite (de ce, ma rog?)
    2-lucreaza la o multinationala stabilita in RO care face evazionism fiscal big time
  • -1 (5 voturi)    
   Intrebare (Joi, 18 august 2016, 17:06)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Tu ai votat hotimea PSD (mafia rosie a lui Nichita si a urmasilor lui) sau hotimea albastra (Relu Fenechiu & acolitii) ?
   • -3 (5 voturi)    
    nu am mai votat din 1996 (Joi, 18 august 2016, 18:39)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    DE cand am luat tzeapa cu Tzapul.
    • +1 (3 voturi)    
     He He He (Joi, 18 august 2016, 21:50)

     Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Incepe sa imi placa de tine :)))) Incepeam sa cred ca numai ratati sunt pe aici, dar uite ca apare din cand in cand unu pe care presa nu reuseste sa il manipuleze...
 • +1 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 august 2016, 19:09)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   Urbanizare înseamnă mai întâi canalizare (Vineri, 19 august 2016, 2:04)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui

   În Anglia și în Germania toate satele au canalizare și asfalt, așa că vezi fabrici și firme peste tot. Asta înseamnă urbanizare, nu umflarea marilor orașe.

   Pentru învățănmântul din mediul rural, transportul feroviar e soluția. Nu tre'să stea la internat dacă face 30-40 de minute cu trenul suburban (S-Bahn)până la școală. Da' România are trenuri ca în 1970 care merg azi chiar mai încet decât atunci.

   Iar mia ta de ingineri, dacă în Germania fac și câte 200 km naveta, ar putea face și în România 70-80 km naveta. E greșit să centralizezi orașele, hinterlandul rămâne în Epoca de Piatră. Uită-te la Germania și vezi dacă a centralizat ceva. Centralismul democratic e marotă comunistă.
   • 0 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 august 2016, 8:42)

    [anonim] i-a raspuns lui Harald

    • +1 (1 vot)    
     Nu au fost mutați oamenii în orașe (Vineri, 19 august 2016, 12:57)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui

     Ideea ta despre urbanizare e complet absurdă. Nu au fost mutați oamenii de la sat la oraș. Germania are un grad ridicat de urbanizare fiindcă localitățile în care trăiau au atins gradul de urbanizare necesar pentru a fi declarate orașe.

     Când un sat are blocuri de 16 și de 22 de etaje, 3 bănci și 3 stații de benzină, dar nu se poate declara oraș fiindcă n-are 10.000 de locuitori, urbanizarea a avut deja loc, chiar dacă în statistici încă nu e. Tu gândești în maniera de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu și Adrian Năstase, așa au ajuns să existe ”orașe cu caracter rural” în România.

     Urbanizarea nu se face prin lege, nu e o decizie admnistrativă, acea ”urbanizare” e doar statistică. Urbanizarea reală se referă la condițiile de trai și la modul în care se obțin veniturile pentru locuitorii respectivi.
     • -1 (1 vot)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 august 2016, 14:51)

      [anonim] i-a raspuns lui Harald

   • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 august 2016, 9:31)

    [anonim] i-a raspuns lui Harald

    • 0 (0 voturi)    
     Se îmbogățesc dacă le declari orașe? (Vineri, 19 august 2016, 13:05)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui

     Cum faci tu Piatra Neamț de 3 ori mai mare? Muți la oraș oamenii din satele din jur și ei se îmbogățesc brusc?

     Ponderea populației urbane în diverse județe derivă din activitatea economică preponderentă în zona respectivă. Dacă face agricultură de subzistență și are latrina în fundul grădinii, e tot țăran, chiar dacă locuiește în Piatra Neamț. Tg.Neamț e oraș, dar jumătate din locuitori trăiesc tot ca la țară.

     Ești educat în concepte comuniste și crezi că lucrurile se rezolvă din statistici, nu din realitatea de pe teren. Exact ca Adrian Năstase, a creat orașe pe hârtie, prin decizii administrative.
     • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 august 2016, 15:06)

      [anonim] i-a raspuns lui Harald

     • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 august 2016, 15:23)

      [anonim] i-a raspuns lui Harald

  • +1 (1 vot)    
   pai nu trebuie sa fie "mai mari"! (Vineri, 19 august 2016, 12:26)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui

   "Urbanizare" inseamna CALITATE nu marime!
   Inseamna "functionalitati" - care, in RO, sa recunoastem: nu prea exista nici in orsele mari, ce sa mai zic de celelalte... sau de sate...!
 • +3 (5 voturi)    
  va uitati la copaci ... (Joi, 18 august 2016, 19:39)

  silviu_dumitrescu [utilizator]

  aproape toti ati facut comentarii despre Iasi, Brasov, Craiova etc, ati intrat in tot felul de discutii legate de capitaelel Regionale si de patriotisme locale ...
  nu asta este ideea - nu vedeti padurea din cauza copacilor

  ne aflam in sfarsit fata unei VIZIUNI GLOBALE a teritoriului Romaniei, viziune care isi pune problema structurii locuirii, a dezvoltarii economico-sociale, a legaturilor intre aceste localitati, a fenomenelor (bune si rele) intamplate in ultimii 25 de ani etc.

  au fost evidentiat fenomenele negative si s-au creat in sfarsit premisele unei dezvoltari rationale si inteligente a teritoriului pentru urmatorii ani - adica s-a facut in cateva luni ce nu s-a facut in 25 de ani !!

  daca am fi o tara care functioneaza normal, ar trebui ca liderii politici sa se adune si sa decida ca-l sustin pe Dancu si echipa lui pentru urmatorii 10 ani - indiferent cine vine la putere, ca sa incerce sa implementeze tot ce a conturat -e nevoie de timp si de continuitate / si ar trebui ca ce s-a facut sa fie scos din zona dezbaterilor "electorale" si lasat strict in zona dezbaterilor tehnice si de politici de dezvoltare

  altfel eu as fi mers mai departe putin si as fi mutat anumite Comune in Judetele invecinate in care se afla centrul urban care le polarizeaza (prin care isi iau anumite servicii publice sau private) sau care se afla mult mai aproape decat cel "oficial" actual
  • +1 (1 vot)    
   excelent!! (Vineri, 19 august 2016, 12:30)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui silviu_dumitrescu

   Excelenta chestia asta, cu "mutarea comunelor"!
   Si in general, comentariul e excelent! :)
 • -1 (5 voturi)    
  referendum (Joi, 18 august 2016, 20:08)

  sori [anonim]

  Aveti cetateni romani in toata lumea, contribuabili la taxe in ro.Birocratii din ro totit isi iau salariul din banul public sa faca bine sa calculeze cu cat contribuie romanii din afara la PIB-ul Ro.Platim mon ser dar sa stim pt ce .REFERENDUM pt. toti la aceasta decizie.Altfel Tariceanu are dreptate sa sara randul la permise.In UE nu se face asa.
 • +3 (5 voturi)    
  Un studiu foarte serios (Vineri, 19 august 2016, 7:51)

  AEV [utilizator]

  Un studiu foarte serios! Dupa 27 de ani in care nu am vazut nimic asemanator de la multele guverne care s-au succedat. Cred ca deschiderile facute de ”tehnocrati” vor trebui continuate. Si ca, treptat, vom intelege ca Iohannis nu este o pacoste atat de mare cum vor unii sa credem si cum chiar incepusem sa credem dupa primul an de mandat.
 • +3 (5 voturi)    
  guvern plin de incompetenti (Vineri, 19 august 2016, 8:51)

  Ed___ [utilizator]

  orasele Galati - Braila formeaza o zona metropolitana cu peste 500.000 locuitori

  dar nu este introdusa pe lista celor 5 "poli" de dezvoltare pentru ca in mod idiot nu a construit nici-un pod peste Dunare, intre Galati - Braila, desi se astepata acest pod de peste 25 DE ANI !!!

  bine ca facem cu bulgarii !!! dar lasam orasele romanesti sa moara !


  In plus in aceiasi zona Braila - Galati nu exista aeroportul "Dunarea de Jos" desi se tot vorbeste de acest aeroport de mai mult de 25 DE ANI !!!


  Prima cursa aeriana civila a fost Bucuresti - Galati ! domnilor !

  dar sovieticii au avut pretentia sa se distruga aeroportul Galati, pe care comunistii si nici dupa revolutie nu vor sa il construiasca desi toti investitorii cer insistent construirea acestui aeroport la Galati - Braila !


  MAI SI DEZVOLTATI ZONE CARE AU NEVOIE nu tot pompati tot in Bucuresti, Cluj, Constanta care se descurca si singure domnilor guvernanti !
  • -2 (2 voturi)    
   nashpa cu geografia! (Vineri, 19 august 2016, 12:35)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   CUM sa construiesti "un pod peste Dunare intre Galati si Braila" cand... CE sa vezi? ele sunt pe ACELASI mal al Dunarii? >:)

   In rest... "zonele metropolitane" inseamna si "compatibilitati" - iar Braila si Galati n-or sa fie compatibile NICIODATA!! Cel putin, NU in secolul acesta! Asta, cu "zona metropolitana Braila - Galati" e, intr-adevar, o gogoritza, daca nu neaaparat comunista, atunci centralista! >:
   • +1 (1 vot)    
    Un capăt de pod va fi între Galați și Brăila (Vineri, 19 august 2016, 18:01)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Al doilea capăt va fi la Măcin. Chiar trebuie să-ți deseneze cineva?
  • +1 (1 vot)    
   Excelent comentariu, demonstrează din plin (Vineri, 19 august 2016, 13:12)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   absurditatea măsurilor administrative luate din birou. Un aeroport internațional pentru Galați și Brăila e mult mai necesar decât cel de la Suceava, dar un guvern care administrează țara prin măsuri pe hârtie nu poate înțelege astfel de realități.

   Iar un pod rutier + feroviar peste Dunăre între Galați și Brăila ar ajuta toată circulația de mărfuri și pasageri din zona Moldovei spre Constanța, nu doar cel din zonă. Numai că din hârtii nu rezultă ce aglomerare urbană e zona Galați - Brăila, pe hârtie sunt județe diferite.
 • +2 (4 voturi)    
  precizare - de ce incompetenti (Vineri, 19 august 2016, 9:53)

  Ed___ [utilizator]

  orasul Galati are 249.000 locuitori in scadere de la peste 300.000 locuitori, pentru ca Guvernul Romaniei NU A FACUT NIMIC timp de 25 de ani pentru aceasta zona !

  NU poti sa nu pui pol de dezvoltare si orasul Galati pentru ca ii lipsesc cateva sute de locuitori pentru cifra fixa de 250.000

  si in plus nu poti sa ignori faptul ca orasele apropiate Galati-Braila au peste 500.000 locuitori impreuna !

  Ca dovada, sunt sute de oameni care lucreaza in celalalt oras si fac naveta intre aceste doua orase Galati - Braila.


  Poate citeste cineva... ca suntem satui de politicieni ignoranti !
  • 0 (4 voturi)    
   guvern (Vineri, 19 august 2016, 10:21)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Lasa ba nu mai tot zbiera pe aici aiurea, ca iti fac tehnocratii nu unul ci doua poduri peste Dunare, aeroport si autostrada. Deja ti-au inclus orasul ca pol de dezvoltare...sau nu... LoL
  • +1 (1 vot)    
   Au trecut 5 ani de la acel moment de minim (Luni, 22 august 2016, 9:46)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Acum Galați are peste 300.000 de locuitori.
 • +2 (2 voturi)    
  scaderi ale populatiei?! si ce daca?! (Vineri, 19 august 2016, 9:54)

  lili [anonim]

  In timp ce INS spune asta in fiecare luna, numarul parlamentarilor a explodat efectiv!
  Dupa Referendumul din 2009 care a zis DA pentru un Parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari, l-am auzit de N'spe ori pe T Basescu, cat timp a fost Presedinte, cerand Parlamentului si Guvernului sa puna in aplicare rezultatul Referendumului!
  De cand si-a facut partid, T Basescu tace malc pe subiect, l-a mai auzit careva zicand ceva despre subiect, mai ales ca dupa respingerea cu 1 vot a rezultatelor Referendumului de catre Parlament in 2013, acelasi TB a spus că "atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una "care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precendent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor".

  "Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a Referendumului din 2009 nu are nimic de a face cu democraţia şi cu poporul în numele căruia Parlamentul susţine că îşi exercită mandatul", a spus Băsescu.

  Iunie 2013: "În această după amiază am declanşat Procedura unui NOU Referendum, cu două întrebări: dacă românii doresc un Parlament unicameral şi dacă doresc un Parlament cu 300 de parlamentari. "
  Era in 2013, azi NICI un cuvintel pe subiect, ca nu ar mai ajunge PMP in Parlament!
  Rusine!
  Mai crede careva ca va pune cineva in aplicare vreodata ceea ce Guv Ciolos se chinuie sa puna pe hartie acum?!
  Nici o sansa cu penalii ipocriti din politica romaneasca!
 • 0 (0 voturi)    
  Comasarea comunelor si investitii targetate (Vineri, 19 august 2016, 13:29)

  clint [utilizator]

  trebuiau facute din primul moment dupa Revolutie.

  Felul in care ne-am "dezvoltat" in comunism, cu multe comune si sate este clar nerealist. Ca idee, in Franta populatia s-a mutat de la sat la oras in ritm masiv dupa al 2-la razboi mondial in numai 10 ani ajungan de la 50% populatie rurala la numai 10%.
  Si la noi ar trebui sa se intample lucrul asta, dar momentan se cheltuiesc bani importanti cu asfaltarea strazilor si introducerea de apa curenta in o sumedenie de localitati moarte economic si care nu vor mai invia, din contra, care sunt pe duca..

  In mod normal trebuia aceste investitii trebuiau facute in orasele mari si suburiile acestora care sa atraga oamenii in domenii care acum merg: comert, servicii, industrie si care se fac doar in localitati mari. Mica productia, fermele si agricultura nu pot sa mai atraga atata forta de munca incat sa justifice existenta a 40-50% din populatie in mediul rural. Mediul rural poate sa mai exista, dar in general ca suburbii ale oraselor mari, legate bine de orase cu infrastructura de transport astfel incat oamenii sa nu piarda mult timp ca si navetisti.

  Localitatile mici trebuiau lasate sa moara in liniste, fara sa li se prelungeasca agonia fiindca acesta e mersul lucrurilor in orice tara civilizata.
  Oamenii de acolo nu trebuie stramutati cu forta, dar trebuie ajutati sa plece la oras, oricum isi doresc asta.

  Orasele mari si viabile economic trebuie sa fie tinta principala a investitiilor de la buget in infrastructura, sanatate si scoli, este inumani sa tii localitati care nu isi produc bani la buget nici pentru iluminatul public si depind de bugetul central, adica tot de banii cetatenilor din marile orase, care lucreaza pentru visul unora de a ramane tarani. Sa fie clar, un taran e un parazit. El nu plateste taxe la stat, daca vinde un porc sau un sac de grau, baga banii in buzunar. Sunt ramasi din alte timpuri cand nici statul nu le dadea mare lucru: pensii, educatie, din banii altora ... ceea ce era mai corect.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce-i lipsește Galațiului ca să fie (Luni, 22 august 2016, 9:51)

  hic sunt leones [utilizator]

  municipiu pol regional principal?
  Are număr de locuitori, are universități, instituții de interes, spitale.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by