Rude ale celor decedati in urma incendiului de la Colectiv, supravietuitori si voluntari din grupul Impreuna Rezistam au mers, in Sambata Mare, in fata clubului, cu flori si lumanari pentru a comemora sase luni de la tragedie, o slujba religioasa urmand sa fie facuta pe data de 9 mai, relateaza Mediafax.

Parastas pentru victimele din Colectiv, pe 9 maiFoto: basilica.ro

In Sambata Mare s-au implinit sase luni de la incendiu din Colectiv, in urma caruia 64 de oameni si-au pierdut viata iar alti peste 150 au fost raniti. In amintirea celor care au avut de suferit, la altarul Colectiv, din fata fabricii Pionierul, s-au aprins lumanari si au fost depuse flori. Peste 50 de persoane, printre care rude ale celor decedati, supravietuitori si voluntari din grupul Impreuna Rezistam, au venit pentru a se ruga.

"Ne vedem in Ajun de Inviere, cu lumanari si multe flori", se arata pe Facebook in mesajul prin care era anuntata comemorarea.

"Ne gandim la toti tinerii frumosi si destepti care au plecat, mult prea devreme, la ingeri. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!", este un alt mesaj, postat de pe Facebook de o tanara.

Multi dintre cei care au ajuns sambata, la sase luni de la incendiu, in fata clubului Colectiv, spun ca nu le este clar ce s-a intamplat pe 30 octombrie si dupa, cu ranitii din spitale.

"Este extrem de greu sa vad fotografia prietenei mele, Teodora, care a murit acolo. Aici, printre lumanari sa-mi aduc aminte din nou ca au murit aici. As vrea ca acest lucru sa nu se mai intample niciodata si sper ca autoritatile statului roman sa isi faca datoria cat mai repede, pentru ca au trecut deja sase luni, o jumatate de an, si nu stim nici acum cine sunt vinovatii", a declarat o tanara venita sambata la Colectiv.

"Este foarte greu in fiecare zi dupa aceea sa traim fara cei 64. Toata lumea vrea sa afle adevarul, ce s-a intamplat acolo, de ce au murit atatia oameni, atat atunci, cat si cei care au murit in spitale. Am fost unul dintre norocosii care au reusit sa iasa. Momentele de atunci au fost groaznice. Momente de iad, urlete de iad, amintiri care vor ramane toata viata", a spus un supravietuitor.

Slujba religioasa pentru parastasul de sase luni nu a putut fi facuta pentru ca in Sambata Mare cutumele bisericii ortodoxe spun ca nu se tin astfel de ceremonii religioase. Patriarhia Romana a anuntat ca Arhiepiscopia Bucurestilor va organiza un parastas in fata Clubului Colectiv in ziua de luni, 9 mai 2016, la ora 12.00.

"Intrucat cele sase luni se implinesc la 30 aprilie 2016, in Sambata Mare, zi in care potrivit randuielilor liturgice nu se oficiaza slujbe de pomenire, Arhiepiscopia Bucurestilor va organiza un parastas in fata Clubului Colectiv in ziua de luni, 9 mai 2016, ora 12.00, prima zi in care se pot oficia astfel de slujbe dupa sarbatoarea Sfintelor Pasti", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Cu doar cateva zile inainte de a se implini jumatate de an de la incendiu, Parchetul General a trimis in judecata dosarul penal in care sase persoane, printre care cei trei administratori de la Colectiv, sunt acuzate de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. In acest dosar, ce va fi judecat la Judecatoria Sectorului 4, 139 de persoane, 11 spitale si cinci institutii s-au constituit parti civile.