Mai multe companii austriece cu investitii importante in Cluj si Ambasada Austriei - Sectia Comerciala vor demara in aceasta toamna la Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca, proiectul educational STAR-T - Scoala Tehnica Austriaca din Romania Transilvania, prin care elevii se vor forma in meseria de sudor. Initiativa vine pe fondul cererii de sudori din ce in ce mai mare a unor companii austriece prezente in judet si presupune o clasa de invatamant profesional in sistem de tip dual. Amintim ca prima institutie de invatamant profesional in sistem dual din Romania a fost Scoala Profesionala Germana Kronstadt a fost infiintata in 2012, iar in vara lui 2014 a avut o prima generatie de absolveti, 104 elevi dintr-un total de 111 incepandu-si activitatea ca angajati in companiile in care s-au pregatit.

Scoala Tehnica Austriaca din Romania Transilvania, la Cluj-Napoca Foto: Ambasada Austriei

Ambasada Austriei informeaza ca, datorita cererii de sudori din ce in ce mai mare a unor companii precum Sieta Polytechnik (producator de cazane sub presiune), Deltamed/Dlouhy (producator de ambulante), GEP (confectii metalice), Framag (confectii metalice), se infiinteaza la Cluj-Napoca "o clasa de invatamant profesional in sistem de tip dual pentru pregatirea temeinica in meseria de sudor", se arata intr-un comunicat de presa ransmis HotNews.ro.

"Atat Ambasada, cat si companiile privesc acest parteneriat public-privat ca pe o investitie in societatea romaneasca, in domeniul prelucrarii metalice. Ceea ce face ca proiectul STAR-T sa fie o alegere de viitor pentru elevi este faptul ca are la baza sistemul dual, o particularitate a invatamantului din tari precum Austria si Germania, colaborare stransa intre scoala si companii, care pune un accent sporit pe pregatirea practica. Scopul este reindustrializarea Romaniei. Pentru a intari industria este nevoie de forta de munca calificata. Aceasta forta de munca are nevoie de educatie teoretica si practica solida. Cu proiectul STAR-T vrem sa dam startul la cooperarea intre investitorii austrieci si scoala profesionala din Cluj-Napoca. Acest proiect ofera job-uri / locuri de munca bune si oportunitati grozave pentru cariera", a declarat Rudolf Lukavsky, Consilier Comercial in cadrul Ambasadei Austriei la Bucuresti.

"Suntem onorati ca suntem parte a proiectului STAR-T in echipa cu agenti economici importanti, care doresc sa colaboreze cu scoala noastra in misiunea nobila, de formare a fortei de munca. Modul in care se desfasoara invatamantul dual in cadrul scolii noastre incepand cu anul scolar 2014-2015, ne indreptateste sa credem ca suntem pe drumul cel bun, ca oferim elevilor un invatamant adaptat cerintelor agentilor economici, un invatamant flexibil, ce le asigura integrarea pe piata muncii", a declarat, la randul ei, Olimpia Mera, Directorul Liceului Tehnologic Aurel Vlaicu.

Scoala Tehnica Austriaca din Romania Transilvania presupune pentru inceput o clasa de invatamant profesional tip dual in cadrul Liceului Tehnologic 'Aurel Vlaicu' din Cluj-Napoca, avand la baza educatia duala - o imbinare a informatiilor teoretice si practice. Programul are o durata de trei ani si ofera absolventilor de clasa a VIII-a cursuri de formare profesionala in meseria sudor.

Pe parcursul anilor de studiu, elevii vor invata de la cei mai buni profesionisti din companiile implicate in proiect. Componenta practica a programului are o pondere din ce in ce mai crescuta de la an la an: anul I (80% teorie, 20% practica), anul II (40% teorie, 60% practica), anul III (28% teorie, 72% practica). De altfel, la finalizarea cursurilor, absolventii STAR-T vor avea prioritate la angajare in companiile partenere.

In plus, elevii vor putea primi o bursa lunara de pana la 400 de lei, in functie de rezultatele obtinute, si vor beneficia de decontarea integrala a costurilor de transport in comun pe toata perioada studiilor. Dupa absolvire, tinerii vor primi un certificat profesional recunoscut pe plan european.

Inscrierea in program se va desfasura in trei etape, astfel: etapa I - in perioada 13-17 iunie si 21-24 iunie 2016, etapa II - in perioada 16-17 august si 22-23 august 2016 si etapa III - in perioada 1-2 septembrie 2016.

Proiectul este initiat de Ambasada Austriei Sectia Comerciala si sustinut de Inspectoratul Scolar Judetan Cluj, Institutia Prefectului Judetului Cluj, ASR (Asociatia Sudorilor din Romania), CNDIPT, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si companiile Sudometal, CM Metal si Transisud.

Infiintat in 2012 de fostul ministru Daniel Funeriu, invatamantul profesional de 2 ani s-a desfasurat numai in scolile unde a existat un contract cu o firma, la care elevii au facut practica si la care acestia au prioritate la angajare, dupa finalizarea studiilor.

Scoala Profesionala Germana Kronstadt a fost prima scoala infiintata ca parte din proiectul invatamantului profesional lansat la inceputul aceluiasi an, care prevede ca dupa doi ani de scolarizare elevii primesc certificat de calificare nivel III recunoscut in Uniunea Europeana si, daca doresc, se pot reintoarce pe ruta liceala pentru a sustine Bacalaureatul. In luna februarie 2012, in Monitorul Oficial a aparut ordinul de ministru care stabileste cadrul legal pentru invatamantul profesional. Prima zi de scoala profesionala in acord cu aceasta legislatie a fost pe 17 septembrie, iar in intreaga tara 12.400 de copii s-au inscris la aceasta forma de invatamant.

Scoala Profesionala Germana Kronstadt a fost infiintata in cadrul Colegiului Tehnic "Mircea Cristea" din Brasov, in cladirea fostului liceu "Rulmentul".

Citeste si: