Scolile profesionale duale dupa model german inregistreaza in Timisoara un succes la capitolul prezenta: elevi care in gimnaziu erau campioni la chiul au ajuns sa aiba absenteism zero in scoala profesionala, a declarat astazi Alina Bratu, reprezentant al unei companii germane implicate in doua astfel de proiecte, relateaza Agerpres. Aceasta a explicat ca elevii sunt motivati sa vina la scoala prin facilitatile care li se ofera si prin bursele de 200 de lei care le sunt oferite lunar elevilor de la scolile profesionale de scurta durata.

"Am constatat o schimbare majora a elevilor, una de mentalitate; din copiii care nu mergeau la scoala, am ajuns la absenteism zero. (...). Vor fi necesare trei generatii de elevi pentru schimbarea mentalitatii in privinta scolilor duale profesionale, la noi", a declarat Alina Bratu in cadrul unei conferinte de presa pe aceasta tema.

Si Peter Hochmuth, presedintele Clubului Economic German din Banat, a anuntat ca "ne trebuie foarte buni meseriasi, pentru ca nu putem lucra in productie cu absolventi de facultate, dar care nu au abilitatile si cunostintele practice in diversele domenii. Eu am fost un foarte bun director la compania in care lucram, dar cred ca eram cel mai slab contabil de acolo. Fiecare specialitate are nevoie de profesionisti".

Liceele Regele Ferdinand I si I.C. Bratianu din Timisoara s-au alaturat proiectului demarat de germani si de Ministerul Educatiei in urma cu doi ani, astfel ca aici functioneaza clase care pregatesc specialisti electromecanici. Din toamna, se vor infiinta noi clase, cu noi meserii, inclusiv de contabili, unde se va preda atat legislatia romaneasca in domeniu, cat si cea germana, deoarece elevii vor putea lucra si in Germania, potrivit Agerpres.

Peste doar cateva luni, aproape 20 de elevi ai Liceului Ferdinand vor constitui prima promotie de invatamant dual dupa model german din Timisoara.

In Timis exista 8.000 de firme mixte active si 5.000 de firme cu capital strain, din care circa 1.000 provin din Germania, cel mai puternic investitor strain din judet, potrivit sursei citate. Inainte de 1990, doua treimi din numarul total al elevilor urmau calea profesionala si doar o treime urmau un liceu teoretic sau de alta natura. Dupa Revolutie, proportia s-a inversat, iar cu cativa ani in urma s-a desfiintat cu totul scoala profesionala de scurta durata, noteaza Agerpres.

Amintim ca invatamantul profesional de scurta durata, precum si implementarea modelului dual au fost introduse de fostul ministru Daniel Funeriu in urma cu doi ani. Fiecare elev care urmeaza invatamantul profesional de scurta durata primeste o bursa lunara de 200 de lei, la care se poate adauga o bursa oferita de firma la care elevul face practica, daca exista o oferta in acest sens.

Anul acesta, in luna mai incep inscrierile elevilor de clasa a VIII-a la invatamantul profesional cu durata de 3 ani, iar candidatii respinsi sau cei care doresc sa renunte la locul ocupat in scoala profesionala se pot inscrie la admiterea in invatamantul liceal.

Citeste si: