Inspectoratul Scolar Judetean Cluj pregateste 25 de clase profesionale pentru anul scolar viitor si urmeaza sa desfasoare o caravana de informare dedicata elevilor din clasa a VIII-a despre oportunitatile invatamantului profesional, a anuntat seful inspectoratului, Valentin Cuibus, citat de Agerpres. "Viitorii absolventi vor avea siguranta unor locuri de munca in functie de rezultatele pe care le vor avea", a declarat acesta.

"Avem precontracte cu mai multi agenti economici, cu firme foarte mari din Cluj-Napoca si Dej, care au nevoie de sute de meseriasi in urmatorii ani. Noi preconizam sa infiintam cam 25 de clase de profesionala incepand cu anul scolar viitor, in licee tehnologice", a declarat in cadrul unei conferinte inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus.

"Vom face atatea clase cate vor fi necesare mediului economic caruia ne adresam. Pentru popularizarea viitoarelor clase, vom incepe din martie caravane la nivelul scolilor generale, formate din reprezentanti ai ISJ, ai agentilor economici, care le vor explica elevilor de clasa a VIII-a si parintilor care sunt facilitatile oferite. 'Meseria, bratara de aur' revine. Este o revenire la normalitate", a spus Cuibus, citat de Agerpres.

Clasele cu invatamant profesional vor fi create pe domeniile confectii incaltaminte, pielarie, confectii metalice, prelucrarea hartiei, sudor sau operator chimist.

Inspectorul scolar general a declarat ca reinfiintarea acestor clase va avea un impact deosebit asupra mediului economic si socio-profesional al Clujului, incepand cu anul 2018, cand vor absolvi primii tineri. "Viitorii absolventi vor avea siguranta unor locuri de munca in functie de rezultatele pe care le vor avea. E nevoie un timp pentru schimbarea mentalitatii, iar lumea ar trebui sa inteleaga ca, uneori, se castiga mult mai bine din astfel de meserii, decat sa termini o facultate si sa fii casiera sau vanzatoare la supermarket", a spus Valentin Cuibus.

Amintim ca invatamantul profesional de 2 ani a fost reintrodus de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, care a gandit sistemul astfel incat scolile profesionale sa infiinteaza numai atunci cand exista un contract intre o scoala si o companie, la care se realizeaza practica pe toata durata scolarizarii. Fiecare elev care intra in invatamantul profesional incheie un contract tripartit elev - parinte, scoala, firma si primeste o bursa de 200 de lei pe luna, cash (Detalii aici).

Elevul are tutore de practica de la angajator, iar la finalizarea studiilor elevul primeste un certificat de calificare nivel III in cadrul european al calificarilor, recunoscut in orice stat european. Participarea angajatorului la examenul prin care elevul va obtine aceste certificat de calificare este obligatorie.

Dupa ce finalizeaza acest invatamant profesional cu succes, elevul poate reintra in clasa a XI-a pentru a merge spre Bacalaureat, daca doreste acest lucru.

Incepand de anul viitor, invatamantul profesional va incepe dupa finalizarea clasei a VIII-a si va dura 3 ani, nu 2 ca pana acum.

Citeste si: