​VIDEOREPORTAJ Vreau o scoala ca afara: cum arata o scoala profesionala din Brasov reconstruita din temelii cu ajutorul a 11 firme care ii vor angaja pe elevi dupa terminarea studiilor

de Raluca Pantazi, Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 26 septembrie 2012, 21:50 Actualitate | Esenţial


Bursa lunara de 400 de lei pentru fiecare elev, practica la companii private, practica pe vara in Germania, transport si masa gratuite pe timpul practicii si prioritate la angajare dupa terminarea scolii. De aceste conditii beneficiaza 134 de elevi care s-au inscris anul acesta la Scoala Profesionala Germana Kronstadt. Aceasta scoala face parte din proiectul invatamantului profesional lansat la inceputul anului, care prevede ca dupa doi ani de scolarizare elevii primesc certificat de calificare nivel III recunoscut in Uniunea Europeana si, daca doresc, se pot reintoarce pe ruta liceala pentru a sustine Bacalaureatul.

 • Vezi mai jos un reportaj marca HotNews.ro despre scoala profesionala care a inceput cursurile in septembrie in Brasov

Vreau o scoala ca afara - Reportaj la Scoala Profesionala Kronstadt from HotNews.ro on Vimeo.In luna februarie, in Monitorul Oficial a aparut ordinul de ministru care stabileste cadrul legal pentru invatamantul profesional. Prima zi de scoala profesionala in acord cu aceasta legislatie a fost pe 17 septembrie, iar in intreaga tara 12.400 de copii s-au inscris la aceasta forma de invatamant.

Scoala Profesionala Germana Kronstadt a fost infiintata in cadrul Colegiului Tehnic "Mircea Cristea" din Brasov, in cladirea fostului liceu "Rulmentul".

Gabriela Costea, directorul general al Colegiului Tehnic "Mircea Cristea":
 • Colegiul Tehnic Mircea Cristea era in parteneriat cu firmele nemtesti pentru stagii de practica pe partea de liceu tehnologic. La solicitarea dumnealor privind forta de munca am considerat ca se impune crearea unei scoli profesionale.
 • Am facut demersuri pe langa Inspectoratul scolar, primaria Brasov, am avut un real sprijin din partea inspectoratului scolar si din partea domnului inspector general Dorel Agache care practic a fost initiatorul acestei scoli profesionale, sustinandu-ne la minister. Pe atunci domnul ministru Daniel Funeriu ne-a sprijinit foarte mult, am reusit sa cream cadrul legal pentru a infiinta aceasta scoala profesionala.
 • Dupa ce am creat cadrul legal, am trecut la actiunea ca atare - sa concesionam de la primaria Brasov cladirea. Primaria Brasov s-a implicat foarte mult, in cladire s-au investit aproape 10 miliarde, suma care este investitia primariei Brasov. Partea de dotare am realizat-o in colaborare cu agentii economici, deci tot ce vedeti in scoala, echipamente, calculatoare si standuri de pregatire pentru elevi provin prin sponsorizari de la partenerii germani. Initial au fost 14 firme in parteneriat cu scoala, acum sunt 11 firme.
 • Colegiul Tehnic "Mircea Cristea" avea deja parteneriate pe stagiile de practica ale elevilor de liceu cu toate aceste firme. Practic, nu am facut decat sa deschidem o noua discutie vizavi de o scoala profesionala pentru ca dansii erau interesati de aceasta forta de munca pe care sa o aiba intr-un timp mai scurt. Ruta de liceu tehnologic presupune totusi un invatamant de 4 ani, ca sa nu mai vorbim de ruta tehnologica progresiva unde invatamantul este de 5 ani.
 • Firmele le pun elevilor la dispozitie parte de curriculum, pentru ca este vorba de un invatamant dual si incercam sa corelam partea de curriculum romanesc cu partea de curriculum nemtesc; adica practic sa-i invatam pe copii noile tehnologii.
 • Companiile vin cu echipamente care sprijina invatarea acestor discipline tehnologice si a noilor tehnologii. In afara de aceste lucruri ofera si prioritate la angajare pentru absolventi si o bursa pe perioada studiilor. Mai mult, le ofera si posibilitatea de a continua liceul si facultatea cu sprijinul partenerilor germani, adica acordandu-le in continuare burse pe perioada de studii, cu finantare de la compania cu care au contract. 
 • Bursele sunt de 400 de lei lunar: 200 de lei provin de la Guvernul Romaniei si 200 de lei de la partenerii germani.
 • Am purtat o campanie de marketing de 30 de zile dupa care am trecut la partea de publicitate, am avut o campanie de 3 luni in care am trecut prin fiecare scoala si liceu tehnologic, dar si teoretic. Am participat la sedintele cu parintii din fiecare scoala, pentru ca practic am avut o campanie de constientizare a parintilor si a copiilor vizavi de importanta unei calificari profesionale cerute pe piata fortei de munca si in concordanta cu nevoile de pe piata fortei de munca.
 • S-au inscris initial 247 de elevi, dintre care au fost selectati 134. Procedura de selectie a constat in doua probe: o proba scrisa - un test care viza capacitatile intelectuale ale elevului, parte de psihologie - si un interviu cu agentul economic.  
 • Avem 22 de elevi care provin din tara, din judetele Vrancea, Vaslui, Buzau, carora li se asigura cazare si masa la Colegiul Tehnic "Mircea Cristea". Probabil ca nu au avut o astfel de oferta in zona din care provin, probabil ca zona aceea nu este suficient de bine industrializata, nu stiu exact care este motivul, dar cert este ca parintii sunt foarte preocupati si interesati ca elevii, copiii dumnealor, sa aiba o calificare de nivel european, pentru ca despre asta vorbim, despre o calificare de nivel european.
 • Prin contractul cadru pe care l-am incheiat cu partenerii germani, exista posibilitatea unui stagiu de practica in Germania astfel incat sa vina in contact si cu Uniunea Europeana, sa poata realiza o comparatie intre locul de munca ce i se ofera in Romania si locul de munca din Germania.
 • Este stabilit (acest stagiu) si este compus din doua parti: elevii pe perioada vacantei pot lucra la companiile partenere si sunt retribuiti, in Romania, si pot participa la un stagiu de formare de 5-10 zile in Germania. Ei vor avea de ales incepand cu 21 iunie 2013 pana cand se termina vacanta scolara.
 • Copiii studiaza ca limba moderna limba germana. Le este foarte utila, cel putin celor care vor lucra pe partea de Masini unelte cu comanda numerica deoarece softul este preponderent in limba germana. Deci este foarte important ca elevul sa studieze limba germana.
Ramona Titeiu, directorul adjunct al Colegiului Tehnic "Mircea Cristea":
 • Cei mai multi elevi provin de la colegii tehnice, cam din toata zona. Oferim doua specializari: Electromecanic masini unelte si instalatii industriale si Operator la masini unelte cu comanda numerica.
 • Ii pregatim si pentru Uniunea Europeana, nu numai pentru agentii economici din tara. Deci ei trebuie sa raspunda cerintelor agentului economic si, in consecinta, si UE.
 • Castigurile sunt in primul rand calificarile. Scoala raspunde cerintelor agentului economic in conformitate cu standardele, standardele si curriculumul sunt gandite astfel incat sa existe o permanenta corelare cu agentul economic.
 • Exista consiliul managerial, adica reprezentantii agentilor economici care dau acordul favorabil sau avizul nefavorabil profesorilor care vor lucra cu copiii. Trec si ei printr-un filtru al agentilor economici.
Uwe Kando, sef centru formare - Scheffler:
 • A inceput totul cu acea legislatie care a iesit in februarie in legatura cu invatamantul profesional, care ne-a ajutat foarte mult in prima etapa. Dupa care am lucrat impreuna cu Colegiul Tehnic "Mircea Cristea", cu Inspectoratul scolar judetean Brasov si cu municipalitatea Brasov. Toti acesti parteneri au ajutat la succesul acestui proiect, unde practic agentul economic e o parte activa in invatamantul profesional.
 • Ne implicam in tot ce tine de alegerea elevilor sau participam cu o bursa de 200 de RON pentru fiecare elev, in plus suntem alaturi de cadrele didactice cu tot ce tine de scolarizarea lor sau de specializarea lor in tehnologiile moderne, in dotarea acestei scoli. Deci suntem o parte activa in invatamantul profesional.
 • Inainte nivelul de pregatire a absolventilor nu corespundea cerintelor agentului economic. Asta cred ca spune totul.
 • Angajarea acestor elevi este prioritatea absoluta, dar niciun elev nu este legat printr-un contract sa returneze investitia noastra in cei doi ani.
 • Conceptul acesta este unul foarte modern. Si in tarile vestice, cum e in Germania, foarte multi directori au parcurs acest sistem de invatamant. Au facut o scoala profesionala, dupa care si-au facut Bacalaureatul, au studiat si au devenit directori de companii multinationale. Si eu am parcurs acest drum si aici sunt.
Despre Invatamantul Profesional

Una dintre marile noutati ale acestui an scolar o reprezinta relansarea invatamantului profesional. Aproximativ 12.000 de absolventi de clasa a IX-a au optat anul acesta sa continue studiile la profesionala. Ei primesc o bursa de 200 de lei lunar, pentru cei doi ani de scoala profesionala. Proiectul a fost lansat de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, care a explicat ca fiecare elev care intra in scoala profesionala beneficiaza de un contract tripartit semnat de elev respectiv parinte, tutore - scoala - firma.

Cadrul legal prevede ca se poate inscrie in invatamantul profesional orice elev care a terminat clasa a IX-a. Invatamantul profesional se poate organiza in scoli profesionale care pot fi unitati independente sau afiliate liceelor tehnologice, dar numai in conditiile in care scoala are un contract incheiat cu cel putin o firma privata la care sa se desfasoare practica elevilor. Oferta pentru acest invatamant profesional este gestionata la nivel de regiune, astfel ca firmele, inspectoratele scolare judetene si primariile sunt cele care pun bazele acestor scoli.

Companiile au asigurat loc de practica pentru fiecare elev, tutore de practica ce ii invata si ii monitorizeaza pe elevi, angajatorul participa de asemenea la oferta curriculara, la ceea ce invata elevii, si in unele cazuri asigura o bursa in plus elevului, pe langa cei 200 de lei lunar primiti odata cu admiterea in invatamantul profesional. Elevii pot face practica si la scoala, dar numai daca scoala are capacitatile necesare, in rest practica desfasurandu-se la firma. 

De asemenea, practica poate fi facuta in orice tara a Uniunii Europene, daca firma care incheie contract cu scoala are un centru de pregatire in alta tara. De exemplu, in cazul in care o scoala incheie contract cu un lant hotelier, elevii vor putea fi pregatiti in Germania, Spania sau in orice tara unde lantul respectiv are un centru de formare, respectand conditiile legale din acea tara.

Din partea scolii, elevul primeste echipamente, instrumente de lucru si consiliere scolara.

Scoala Profesionala dureaza doi ani, cu urmatoarea structura: in primul an, elevii fac 40% teorie (525 de ore) si 60% practica (740 de ore), aceasta practica incluzand 6 saptamani care sunt la angajator. Toata practica poate fi facuta la angajator, deci toate cele 740 de ore pot fi facute la angajator, dar cel putin 6 saptamani obligatoriu sunt facute la angajator, a explicat fostul ministru Daniel Funeriu la inceputul anului, atunci cand a lansat Scoala Profesionala.

In anul al doilea de invatamant profesional, va fi 25% teorie (315 ore), 75% practica (885 de ore), iar practica obligatorie la anagajator va fi de 5 saptamani.

La finalizarea studiilor, elevul va primi un certificat de calificare nivel III in cadrul european al calificarilor. "Participarea companiei la examenul prin care elevul va obtine acest certificat de calificare este obligatorie", a explicat Funeriu.

In cazul in care exista elevi care termina Scoala Profesionala si vor sa intre din nou la liceu, daca au trecut examenul de final si au primit certificatul de calificare pot reintra in clasa a XI-a pentru a merge spre Bacalaureat. Cei doi ani de profesionala sunt echivalati asadar cu un an de liceu, pentru ca elevii intra in Scoala Profesionala dupa ce termina clasa a IX-a, la varsta de 15-16 ani. 

In ce priveste resursele financiare, fostul ministru al Educatiei a explicat la lansarea proiectului ca exista o resursa de 100 de milioane de euro, din fonduri europene, iar banii sunt pusi la dispozitia scolilor, anagajatorilor, inspectoratelor scolare si vor putea fi cheltuite pe echipamente pentru elevi, instrumente de lucru pentru elevi, posiblitati de remunerare a tutorilor - pentru ca fiecare elev va avea un tutore de practica de la nivelul firmei, consiliere scolara si alte cheltuieli pe care le decid scolile.

"Am sa va dau un exemplu: pentru un elev care invata sa devina brutar, din acesti bani se va putea cumpara faina pentru angajator care va fi utilizata in procesul educationale pentru elev; de asemenea va putea sa fie platit tutorele pentru angajator", declara Funeriu.

Potrivit fostului ministru, "acest invatamant profesional va crea o uriasa competitie intre scoli; finantarea scolilor se face in functie de numarul de elevi: ai elevi, ai bani, n-ai elevi, nu ai bani. Dar scoala nu se poate infiinta daca nu exista un contract cu o companie. Angajatorul poate sa aduca cadre didactice care sa predea chiar in scoala si de aceea sunt importante aceste 100 de milioane de euro. Nu e de joaca. Nu va fi un program in care ne prefacem ca merge in practica".

Conditiile integrale, detaliile de inscriere si informatiile despre Scoala Profesionala pot fi gasite pe site-ul special al proiectului aflat in derulare: alegetidrumul.edu.ro. Tot aici pot fi consultate si care sunt Scolile Profesionale din acest moment, pe specializari si companii cu care au incheiat contract.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • proiect nemtesc..... (Joi, 27 septembrie 2012, 7:54)
  lili [anonim]

  Ideea a fost a marilor firme germane din Brasov care aveau mari probleme in a gasi muncitori calificati, specialisti mai ales pentru masinile cu comanda numerica.
  Fostii muncitori ai Brasovului corespundeau in mica masura acestor cerinte, putini lucrasera pe masini cu comanda numerica, super moderne si complicate (cum au azi la Brasov cei de la marile firme din domeniul AUTO, ca INA, AUTOLIV, CONTINENTAL, LISA DRAEXELMAIER si multe alte firme germane din Brasov) si atunci firmele astea se tot chinuiau sa-i gaseasca si sa-i instruiasa.
  Unul dintre initiatorii proiectului a fost Dl Werner Braun, om de afaceri brasovean, inginer de meserie, foarte priceput si scolit si practicat meserie in Germania si UK, proprietar din 2003 al unei firme de proiectare si productie brasovene(CADITEC), Presedintele Clubului Economic German Brasov si consilier local din partea FDGR, o personalitate recunoscuta in Brasov, cu multe initiative pline de REZULTATE pentru viata brasovenilor.
  Astia au facut ceea ce romanii nu sunt in stare sa faca: au facut o treaba nemteasca !!!!
  Felicitari lor !!!

22664 vizualizari

 • +24 (26 voturi)    
  bravo Funeriu (Miercuri, 26 septembrie 2012, 21:58)

  stefan2008 [utilizator]

  lectie pentru Abramburica.
  • +7 (11 voturi)    
   Nu are nici o sansa! (Joi, 27 septembrie 2012, 10:05)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

   Ar fi fost o lectie, daca abramburica ar fi inteles ceva; daca ghertoiul lenes, milog, pomanagiu roman ar fi invatat ceva!
   Din pacate, e mai usor sa ceri, sa te milogesti decat sa inveti, sa cunosti, sa stii!
   Bravo, Funeriu!
   A, am uitat... jos Basescu!
 • +8 (14 voturi)    
  guvern USL (Miercuri, 26 septembrie 2012, 22:04)

  Angoasat [utilizator]

  atata timp cat in ro inca se pot cumpara diplome iar guvernul socialist incurajeaza prin angajari la stat nu dau sanse mari de extindere a proiectelor de genul acesta..
  • +6 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 septembrie 2012, 22:46)

   [anonim] i-a raspuns lui Angoasat

   • +6 (6 voturi)    
    Cred ca nu ati citit articolul (Joi, 27 septembrie 2012, 9:37)

    Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui

    Celor mai multi li se va oferi sa fie angajati la firmele respective.
    • +4 (4 voturi)    
     E chiar mai interesant (Joi, 27 septembrie 2012, 12:11)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Chiar Eu

     Ca o sa castige mai mult decat cei cu doctoratul luat pe bune.
     Am un amic care lucreaza in Germania ca meserias (nu inginer sau asemenea) si castiga cu mult mai mult decat a catigat vreodata tatal meu (profesor doctor universitar).

     Nu zic, in invatamant nu se castiga bine nicaieri in lume, se pare ca invatamantul nu e prioritate. Doar cativa 'prostovani' au zis ca ne trebuie invataman si universitati: Platon, Leonardo da Vinci etc
  • +10 (10 voturi)    
   "proiecte de genul acesta"... (Joi, 27 septembrie 2012, 9:16)

   lili [anonim] i-a raspuns lui Angoasat

   Practic, este un proiect PRIVAT, multinationalele din Brasov care au initiat proiectul vor angaja acei absolventi, chiar cifra de scolarizare a fost determinata in functie de necesitatile acestor firme !!
   Cum sa nu aiba succes un astfel de proiect ?!
   Va avea succes pentru ca raspunde la necesitatile pietei fortei de muna, este un proiect legat de necesitatile fortei de munca brasovene, nu este un proiect al Minsiterului aparut aiurea la Brasov !!
   Asta-i marea diferenta, acesti absolvanti vor avea un loc de munca, firmele respective NU baga baniii degeaba in acest proiect, o parte din bani vin de la aceste firme, cititi bine articolul!!!
   Cunosc proiectul de mai mut timp, presa brasoveana a scris mult si cei de la firmele respective au mare incredre ca vor avea specialistii de care au nevoie la nivel de muncitori, adica oameni care sa stie meserie.
   Firmele germane din Brasov aveau o mare problema sa-si gaseasca muncitori CALIFICATI in meseria de operator masini cu comanda numerica, ii instruiau pe banii lor si apoi astia fugeau la alte firme, la concurenta care le platea salarii mai bune.
   Din aceste motive acum cativa ani firmele astea au incheiat un protocol sa nu-si mai "fure" angajatii intre ele, asa de mare era problema lor in privinta fortei de munca calificate!!
   • +1 (3 voturi)    
    sa nu mai fure (Joi, 27 septembrie 2012, 12:26)

    nimeni [anonim] i-a raspuns lui lili

    "cum cativa ani firmele astea au incheiat un protocol sa nu-si mai "fure" angajatii intre ele"

    Deci acum practic acei angajati sint iobagi.
    Sint legati de plantatie.

    Tinerii, pentru ca nu au alternative, li se pare super sa urmeze aceasta scoala profesionala, vor avea un loc de munca asigurat. Ca si sclavii.
    Dar vor vedea ca nu e prea super sa nu ai LIBERTATE sa iti schimb locul de munca si sa accepti salarii de mare jena. Cum isi vor intemeia o familie? Dar ce ma intereseaza pe mine ca nu e in stare sa faca o familie. Ma intereseaza sa poata presta o munca ieftin.
    Pentru ca sistemul de invatamant de statul nu te invata nimic, tinerii au super-varianta, libertatea sa devina sclavi. Dar daca au ajuns sclavi, nu-i decit vina lor, nu au fost in stare de mai mult.
    Ati vorbit cu citiva tineri ce urmeaza scoala asta?
    Sint fericiti? Isi vor permite macar o masina din salariu?
    • +2 (2 voturi)    
     nimeni??? (Joi, 27 septembrie 2012, 14:03)

     Alex55 [utilizator] i-a raspuns lui nimeni

     un nimeni esti tu, dependent de diplome obtinute usor prin invatamantul nostru jalnic. E cu mult mai bine o astfel de scoala unde sa se invete o meserie. Chiar nu vedeti cat de slab pregatitat este forta de munca din economia romaneasca???
  • +1 (1 vot)    
   asteptam minuni cu mainile-n san. (Joi, 27 septembrie 2012, 15:51)

   picapiedra [utilizator] i-a raspuns lui Angoasat

   Lucrurile nu se fac dintr-o data . Diplomele se pot cumpara fiindca in Comunism, pana astazi, am invatat sa ne fudulim cu scoala, cu facultatea. Nu conteaza ca esti incompetent sau nu practici meseria pentru care te-ai licentiat...Cu "patalamaua" si cu ceva pile puteai/poti sa parvii si fii "cineva". Diplomele se cumpara fiindca nu ne-am schimbat mentalitatea. Deaceea lumea nu l-a placut pe Basescu si pe Funeriu, fiindca ei pun in pericol toata industria "invatamantului"; meditatii(rezultatul lipsei de profesionalism sau indolentei cadrelor didactice- cu exceptii) incepand de la clasele primare,pregatiri pentru facultate, examene la facultati...toate hranesc un "invatamant" paralel care se intretine pe buzunarele parintilor si pe dublul orelor de munca depuse de elevi (cei care pot, si-si permit).
 • -7 (9 voturi)    
  ...se lupta de ceva vreme... (Miercuri, 26 septembrie 2012, 23:33)

  karula [utilizator]

  Au facut asta dupa ce s-au saturat sa scoleasca oamenii la ei in productie, oameni care pe urma "migrau"intre cele 6-7 firme din zona ...
  Ei au incheiat si un acord , intre ei, acum cativa ani sa nu-si mai racoleze oameni...
 • +23 (23 voturi)    
  e simplu (Joi, 27 septembrie 2012, 1:09)

  Antohe [utilizator]

  pai bine, daca asta vreti. Atunci sa il puna cineva pe Funeriu premier macar 5 ani. Mie omul asta mi-a parut cam de pe luna, dar daca ne uitam la fapte vedem: o noua lege, fara sa fie sustinut de partidul lui, bacalaureatul-bomba, Laserul de la Magurele, clasificarea universitatilor, reforma reala in cercetare, scoaterea la lumina a plagiatorlor, invatamantul profesional, clasa pregatitoare, felicitat de Comisia Europeana, criterii OK la promovare. Nu place pentru ca e prea serios, dar prefer un tip serios si fara umor decat unul care se hlizeste tot timplul sau scoate glumite. Dar la noi sigur nu are sanse si e un mare fraier ca isi mai pierde vremea cu Romania unde valoarea nu e respectata. Sa o respectati pe Andronescu, Ponta si Crin. Hai noroc.
  • +3 (3 voturi)    
   scoli profesionale_FUNERIU (Joi, 27 septembrie 2012, 9:25)

   ardelenu"" [anonim] i-a raspuns lui Antohe

   Sunt intrutotul de acord cu Antohe!
   Hai noroc si la mai mare!
  • +2 (2 voturi)    
   praf in ochi (Joi, 27 septembrie 2012, 16:02)

   picapiedra [utilizator] i-a raspuns lui Antohe

   Nu prea l-ati urmarit pe Funeriu de vi s-a parut" de pe luna". Tot timpul cat a fost ministru a sustinut cu argumente si a explicat "nelamuririle" de cate ori ziaristii sau opozitia, mereu contra, ii puneau bete-n roate. N-am vazut nicaieri ca PDL-ul nu l-ar sustine, din contra, Boc a aparut (adevarat nu la Antena 1) si l-a sprijint, ca si presedintele. Daca vorbiti de sindicatele din invatamant, asa e l-au combatut si au iesit in strada ca doar fac parte din "bransa". Aveti un DUBLU DISCURS care da impresia ca vorbiti pentru prosti. Se vede pe cine respectati... DAR IDEEA CU FUNERIU PREMIER NU E DELOC REA!
 • -3 (3 voturi)    
  eu am facut acum 10 ani o scoala profesionala (Joi, 27 septembrie 2012, 7:07)

  ioana marin [anonim]

  si nu am fost de loc multumita,am facut o scoala profesionala de alimentatie piblica si diploma nu a avut valoare,a trebuit sa fac acum 5 ani un curs de ospatar ca sa iau o diploma valabila,diplomele date de Ministerul Educatiei nu au valoare in alte tari,numai diplomele date de Ministerul Muncii,va zic sigur ca eu am patit-o.
  • +4 (4 voturi)    
   acum 10 ani (Joi, 27 septembrie 2012, 9:36)

   gechi [utilizator] i-a raspuns lui ioana marin

   acum 10 ani, Romania nu era menbra UE, prin urmare diplomele trebuiau echivalate, nu erau recunscute automat. Dar lucrul asta era posibil, eu am o verisoara in Germania care si-a echivalat diploma de liceu chimic din tara, a mai facut 2 ani de scoala si a primit diploma nemteasca de tehnician chimis.
 • +8 (8 voturi)    
  atentie.... (Joi, 27 septembrie 2012, 7:40)

  strelka [utilizator]

  daca se afla sus, probabil ca vor modifica imediat legislatia astfel incat astfel de "derpaje" sa inceteze, Tare m-ar mira sa nu puna capat acestui "experiment" si de preferat sa schimbe din temelii toata legislatie in fiecare an, asha... ca sa nu ne plictisim
 • +4 (6 voturi)    
  proiect nemtesc..... (Joi, 27 septembrie 2012, 7:54)

  lili [anonim]

  Ideea a fost a marilor firme germane din Brasov care aveau mari probleme in a gasi muncitori calificati, specialisti mai ales pentru masinile cu comanda numerica.
  Fostii muncitori ai Brasovului corespundeau in mica masura acestor cerinte, putini lucrasera pe masini cu comanda numerica, super moderne si complicate (cum au azi la Brasov cei de la marile firme din domeniul AUTO, ca INA, AUTOLIV, CONTINENTAL, LISA DRAEXELMAIER si multe alte firme germane din Brasov) si atunci firmele astea se tot chinuiau sa-i gaseasca si sa-i instruiasa.
  Unul dintre initiatorii proiectului a fost Dl Werner Braun, om de afaceri brasovean, inginer de meserie, foarte priceput si scolit si practicat meserie in Germania si UK, proprietar din 2003 al unei firme de proiectare si productie brasovene(CADITEC), Presedintele Clubului Economic German Brasov si consilier local din partea FDGR, o personalitate recunoscuta in Brasov, cu multe initiative pline de REZULTATE pentru viata brasovenilor.
  Astia au facut ceea ce romanii nu sunt in stare sa faca: au facut o treaba nemteasca !!!!
  Felicitari lor !!!
  • +7 (7 voturi)    
   cadru legal (Joi, 27 septembrie 2012, 9:56)

   alip [utilizator] i-a raspuns lui lili

   Nu cred ca puteau face firmele asa ceva daca nu aveau cadrul legal, anume noua lege a educatiei a lui Funeriu. Haideti sa ne lasam de carcoteala caracteristica si sa-i recunoastem omului meritul.
  • -1 (5 voturi)    
   nenea (Joi, 27 septembrie 2012, 10:01)

   Mr John [anonim] i-a raspuns lui lili

   eu cred ca la ora actuala fara sprijin politic ti se pun bete in roate si nu se putea face asa ceva fara implicarea echipei lui Funeriu..
   • -2 (2 voturi)    
    aiurea..... (Joi, 27 septembrie 2012, 10:13)

    lili [anonim] i-a raspuns lui Mr John

    Cititi mai jos, in ziarul local Transilvania expres.....s-au implicat autoritatile locale si firmele cu capital nemtesc din Brasov !!
    Nu echipa dlui Funeriu !!!


    http://www.mytex.ro/stiri-brasov/brasov-se-deschide-Scoala-profesionala-germana-kronstadt_322563.php
  • +3 (3 voturi)    
   Sunt informatii care ar trebui verificate (Joi, 27 septembrie 2012, 10:22)

   Adriana Gorga [anonim] i-a raspuns lui lili

   Am scris despre invatamantul profesional pe Contributors. Asemenea programe trebuie sustinute si promovate
   Completarea pe care o faceti este extrem de utila, in conditiile in care ea poate fi verificata de jurnalisti. De fapt cred ca nu ar fi trebuit sa lipseasca din textul articolului, caci doar asa mecanismul e prezentat integral: statul trebuie sa creeze cadrul prin care asemenea initiative sa poata sa se dezvolte. O data creat acest cadru, ceea ce s-a facut prin programul lansat in timpul mandatului d-lui Funeriu , statul trebuie sa-l sustina dezvoltand mecanisme de colaborare cu mediul privat. In acelasi timp insa, mediul privat trebuie sa inteleaga faptul ca e vorba despre formare profesionala initiala si sa accepte controlul din partea statului, chiar daca nu acesta din urma da toti banii.
   Toti cei care au participat la realizarea acestei idei ar trebui sa fie mentiionati. Ar fi foarte interesant de luat un interviu acestui antreprenor brasovean pentru a vedea care au fost motivele pentru care a sustinut deschiderea acestei scoli. Poate ascultandu-l mai apar si alte initiative de acest fel.
   • -1 (1 vot)    
    presa brasoveana a scris.... (Joi, 27 septembrie 2012, 14:32)

    lili [anonim] i-a raspuns lui Adriana Gorga

    Cautati pe internet in presa brasoveana, in Transilvania express sau in Monitorul express sau Brasovul tau, au scris multe articole, de multa vreme, de cand a inceput proiectul asta, in urma cu cativa ani....
    Vedeti mai jos si link-ul de la Comunicatul oficial(aparut inainte de amanarea deschiderii anului scolar!!)....
 • +4 (4 voturi)    
  Felicitari (Joi, 27 septembrie 2012, 9:35)

  farfatonia [anonim]

  Ar fi extraordinar daca s-ar extinde acest model si in alte orase mari ale Romaniei, si daca nu am mai face pionierat si am lua ca exemplu ,sisteme care functioneaza cu succes in alte tari.
  Sa nu uitam ca tineretul de acum e viitorul nostru, sunt cei care ne v-or platii pensiile!
 • +4 (6 voturi)    
  Funeriu (Joi, 27 septembrie 2012, 9:53)

  alip [utilizator]

  Felicitari domnule Funeriu, sunteti cel mai bun ministru al educatiei pe care l-a avut tara asta de la revolutie incoace. Multumirile mele pentru ca ati trecut peste laturile Antenelor si v-ati pus priceperea in slujba tarii asteia.
 • +3 (5 voturi)    
  FUNERIU (Joi, 27 septembrie 2012, 10:08)

  VAI [anonim]

  Acesta este sistemul gandit de FUNERIU si nu blenoragia lui ANDRONESCU !!!
 • +5 (5 voturi)    
  scoala brasov (Joi, 27 septembrie 2012, 10:17)

  maria [anonim]

  Bravo celor cu initiativa , exemplul lor trebuie luat de intreaga tara , doamne fereste daca vede acest articol Abramburica si strica ce este bun, vai de capul nostru. Bravoooooooooooooo lor.
 • +3 (3 voturi)    
  Comunicatul oficial.... (Joi, 27 septembrie 2012, 10:20)

  lili [anonim]

  "Braşov. Se deschide Şcoala Profesională Germană Kronstadt
  Publicat: Ma, 07 Aug 2012, 16:01
  Poze (1)

  Începând cu 10 septembrie, în fosta clădire a Grupului Şcolar Sfinţii Voievozi (liceul Rulmentul) va funcţiona Şcoala Profesională Germană Kronstadt. „Specializările pentru acest prim an, care va începe la toamnă, vor fi operator de maşini cu comandă numerică şi mecatronică. Atestatele obţinute prin examen la sfârşitul celor doi ani de activitate (sau doi ani şi şase luni dacă vor alege o practică suplimentară de şase luni) vor fi recunoscute de Ministerul Educaţiei din România şi vor fi de asemenea valabile şi în Germania. La finalizarea şcolii profesionale, elevii care doresc îşi pot continua studiile liceale şi superioare“, se arată într-un comunicat oficial.
  Noua şcoală va funcţiona în urma unui parteneriat semnat de către primarul George Scripcaru împreună cu reprezentanţii Clubului Economic German, Inspectoratul Şcolar şi nouă firme cu capital german din zona Braşovului. Clădirea este pusă la dispoziţie de municipalitate, care suportă cea mai mare parte a cheltuielilor de reabilitare şi modernizare a clădirii, precum şi cheltuielile de funcţionare, iar agenţii economici se vor ocupa de dotări. „Această instituţie de învăţământ va fi prima din România în care mai multe societăţi comerciale se implică, alături de Municipalitate şi Inspectoratul Şcolar Braşov, în pregătirea profesională a unor potenţiali viitori angajaţi, implicare care se concretizează atât în alegerea specializărilor şi a curriculei de învăţământ, cât şi în suportul financiar acordat elevilor“, se mai arată în comunicatul oficial."

  http://www.mytex.ro/stiri-brasov/brasov-se-deschide-Scoala-profesionala-germana-kronstadt_322563.php
 • +1 (1 vot)    
  scoala (Joi, 27 septembrie 2012, 15:10)

  Elevul [anonim]

  Sunt curios citi dintre cei care vor absolvi aceasta scoala vor sta in tara. Majoritatea dupa 2-3 ani lucrati pe salariul minim pe economie se satura si pleaca afara. Lucrez la o firma nemteasca in Brasov, si cam asta este tendinta.
  Ca si reclama suna frumos aceasta scoala, insa realitatea e alta.
  • +1 (1 vot)    
   Pentru 'Elevul'... (Joi, 27 septembrie 2012, 17:24)

   Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui Elevul

   SINGURUL comentariu de la 'fata locului'....de la cineva care STIE ce vorbeste....

   Restul sint niste visatori care vor vedea cit de curind ADEVARATA 'fata' a capitalismului...

   Pe de alta parte, Germania si Japonia beneficiaza de doua elemente ESENTIALE:

   DISCIPLINA si CONSTIINCIOZITATE, care n-au fost NICIODATA 'traditionale' rominilor....

   Asa ca, aceste 'pepiniere' tehnice vor da 'roade' pe alte meleaguri...

   Trist, dar adevarat.
 • +1 (3 voturi)    
  Este sfant numai ce iese din gura Abramburicai (Joi, 27 septembrie 2012, 18:20)

  hotnewsfil [utilizator]

  Dragi parinti brasoveni,
  nu va lasati pacaliti de aceasta manevra politica a lui Basescu, in privinta avantajelor pe care le-ar avea cei care urmeaza scoala nemteasca din Brasov.
  Tineti seama numai si numai de cele invatate de la Abramburica : "patronii nu angajeaza absolventi ai scolilor profesionale care nu au diploma de bacalaureat profesional".
  .Da nu ma caredeti pe mine, intrebati-l pe marele maestru al plagiaturii, idolul Abramburicai, carlanul Ponta.
 • +1 (1 vot)    
  invatamant (Vineri, 28 septembrie 2012, 9:27)

  vali [anonim]

  Felicitari domnului Funeriu care prin tot ce a facut a incercat se promoveze valaoarea si munca.Din pacate in Romania sunt foarte putini astfel de oameni.Doamna Andronescu este recunoscuta prin abrambureala pe care o provoaca in sistem educational.Cu un premier plagiator si un ministru al invatamantului care a contribuit la distrugerea acestuia nu avem nici-o sansa.
 • +1 (1 vot)    
  scoli profesionale (Vineri, 28 septembrie 2012, 14:20)

  proletara [utilizator]

  scoli profesionale au fost prin Ro inainte de aparitia Universitatilor particulare. Unele din acestea vor da faliment pentru ca nu mai au candidati !
  Parintii romani sunt vanitosi si nu concep ca anumite progenituri nu pot accede la profesii care necesita studii superioare. Asa ca toti si-au trimis copiii la facultati pe bani , cu diplome contra cost .
  Acum ce fac cu diplomele daca nu stiu nimic ?? .. .Stau acasa pe banii parintilor/bunicilor.
  Ar trebui ca in fiecare oras mare sa existe cel putin o scoala profesionala . Mecanici, electricieni , sudori, lacatusi, etc ... se cauta peste tot , la noi si in alte tari.!
  Presedinti de Consilii judetene luati exemplu de la BRASOV si incepeti formalitatile ! Succes !


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by