Trei licee tehnologice din municipiul Sfantu Gheorghe au format un consortiu scolar si au prezentat o oferta comuna pentru invatamantul profesional, relateaza Agerpres. Este vorba despre Liceul tehnologic 'Kos Karoly', Liceul tehnologic si administrativ 'Berde Aron' si Liceul tehnologic 'Puskas Tivadar'. Antal Arpad, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, a declarat ca "am dori ca toti cei care termina clasa a VIII-a sa-si continue studiile si ca avem nevoie si de tineri care sa stie o meserie". Amintim ca pe 22 mai incep inscrierile in invatamantul profesional, iar fiecare elev admis primeste o bursa lunara de 200 de lei.

Admiterea in invatamantul profesional 2014Foto: alegetidrumul.ro

Conducerile celor trei institutii de invatamant au prezentat luni, in cadrul unei conferinte de presa, un catalog de promovare care cuprinde atat specializarile si calificarile profesionale oferite in anul scolar viitor, cat si o prezentare a conditiilor de instruire asigurate de fiecare scoala in parte, scrie Agerpres.

Specializarile si calificarile profesionale din oferta Consortiului Sfantu Gheorghe pe anul scolar 2014/2015:

  • Lucrator in hotelarie - 3 ani la Scoala profesionala, Certificat de calificare nivel 2
  • Ospatar (chelner)-vanzator in unitati de alimentatie - 3 ani la Scoala profesionala, Certificat de calificare nivel 2
  • Zidar, pietrar, tencuitor - 3 ani la Scoala profesionala, Certificat de calificare nivel 2
  • Tamplar universal - 3 ani la Scoala profesionala, Certificat de calificare nivel 2
  • Confectioner produse textile - 3 ani la Scoala profesionala, Certificat de calificare nivel 2
  • Dulgher-tamplar-parchetar - 3 ani la Scoala profesionala, Certificat de calificare nivel 2
  • Tehnician in activitati economice - 4 ani la Liceu tehnologic, diploma de Bacalaureat
  • Tehnician in administratie (secretar) - 4 ani la Liceu tehnologic, diploma de Bacalaureat
  • Tehnician operator tehnica de calcul - 4 ani la Liceu tehnologic, diploma de Bacalaureat
  • Tehnician prelucrari pe masini cu comanda numerica - 4 ani la Liceu tehnologic, diploma de Bacalaureat
  • Electronist aparate si echipamente - 3 ani la Scoala profesionala, Certificat de calificare nivel 2
  • Mecanic auto - 3 ani la Scoala profesionala, Certificat de calificare nivel 2
  • Lucrator in agroturism - 3 ani la Scoala profesionala, Certificat de calificare nivel 2
  • Mecanic agricol - 3 ani la Scoala profesionala, Certificat de calificare nivel 2

Vezi aici brosura cu oferta educationala

Demeter David, directorul liceului 'Puskas Tivadar', a declarat ca nu doar in Romania, ci in intreaga Europa este 'o sete de meseriasi in domeniul tehnic' si a aratat ca oferta consortiului cuprinde o serie de meserii 'la moda', care tin pasul cu tehnologia, potrivit sursei citate.

Kiss Imre, directorul Liceului 'Kos Karoly', a explicat ca oferta consortiului se adreseaza si absolventilor anilor anteriori care au renuntat la scoala dupa gimnaziu. "Vrem sa schimbam mentalitatea elevilor si parintilor cu privire la scoala profesionala, sa stie o meserie, sa fie capabili sa-si intretina o afacere, sa-si faca o cariera (...). Ne dorim o mobilizare generala in care sa se implice si profesorii si primarii pentru identificarea elevilor care au abandonat scoala dupa opt clase si ar vrea sa invete o meserie", a spus acesta, citat de Agerpres.

Imre a anuntat ca pe parcursul acestei saptamani se deruleaza o campanie de informare a parintilor si a elevilor care termina clasa a VIII-a cu privire la oportunitatile oferite de invatamantul profesional si tehnologic de trei si patru ani.

Gazdag Ildiko, directoarea Liceului tehnologic si administrativ 'Berde Aron', a afirmat ca statul le va asigura acestor elevi burse profesionale in valoare de 200 de lei lunar si e de parere ca scolile profesionale vor contribui la scaderea abandonului scolar.

Antal Arpad, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, a declarat ca "dupa 1995, in urma privatizarii intreprinderilor, acea cultura industriala a fost distrusa si trebuie sa o recladim cu ajutorul firmelor si institutiilor de invatamant (...) Vrem ca, pentru tineri, invatamantul profesional si tehnologic sa fie o alegere si nu o ultima optiune. Prezenta noastra aici nu reprezinta un mesaj ca Primaria ar fi impotriva liceelor teoretice, dar e un mesaj foarte important ca am dori ca toti cei care termina clasa a VIII-a sa-si continue studiile si ca avem nevoie si de tineri care sa stie o meserie".

Realizarea acestui consortiu inseamna ca cele trei unitati de invatamant isi vor putea folosi in comun infrastructura si resursele umane, dar isi vor pastra personalitatea juridica, a explicat viceprimarul Szakics Eva, conform sursei citate. Potrivit viceprimarului, in cele trei scoli invata circa 1.500 de elevi, dar exista conditii pentru dublarea acestui numar.

Inscrierea in invatamantul profesional de stat incepe pe data de 22 mai, iar candidatii respinsi sau cei care doresc sa renunte la locul ocupat in scoala profesionala se pot inscrie la admiterea in invatamantul liceal. Invatamantul profesional in cadrul caruia elevii fac practica direct la angajator a fost lansat de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, iar ministrul Remus Pricopie a majorat durata acestuia, la 3 ani.

Calendarul inscrierii si admiterii in invatamantul profesional de 3 ani - Etapa I

22-23 mai 2014: Secretariatele scolilor gimnaziale completeaza, la cererea elevilor si a parintilor/reprezentantilor legali pentru minori, fisa de inscriere in invatamantul profesional cu durata de 3 ani. Eliberarea, de catre unitatile de invatamant gimnazial, a fisei de inscriere in invatamantul profesional cu durata de 3 ani, pentru candidatii care solicita aceasta.

26-27 mai 2014: Inscrierea candidatilor la unitatile de invatamant care scolarizeaza invatamant profesional cu durata de 3 ani, pe baza fisei de inscriere in invatamantul profesional cu durata de 3 ani.

28 mai 2014:Afisarea listei candidatilor inscrisi si a graficului de desfasurare a sesiunii de preselectie si/ sau a probei suplimentare de admitere, dupa caz

29-30 mai 2014: Derularea probei de preselectie, in scolile profesionale in care s-a decis derularea acesteia

4 iunie 2014: Afisarea rezultatelor sesiunii de preselectie la sediul unitatii de invatamant. Acolo unde numarul celor reusiti la preselectie este mai mare decat numarul locurilor disponibile, se va preciza ca urmeaza o proba suplimentara de admitere, in urma careia se va definitiva lista candidatilor admisi in invatamantul profesional. In listele afisate se va mentiona, in mod expres, anularea inscrierii in invatamantul profesional a candidatilor care nu promoveaza clasa a VIII-a.

4-5 iunie 2014: Ridicarea de catre candidatii respinsi a fiselor de inscriere la invatamantul profesional cu durata de 3 ani de la unitatea de invatamant care a organizat sesiunea de preselectie

6 iunie 2014: Inscrierea candidatilor respinsi la proba de preselectie, la alta unitate de invatamant care scolarizeaza invatamant profesional cu durata de 3 ani, care nu a organizat proba de preselectie.

7 iunie 2014: Afisarea listei candidatilor inscrisi la invatamantul profesional cu durata de 3 ani, dupa inscrierea candidatilor respinsi la unitatile de invatamant care au organizat proba de preselectie. Afisarea informatiilor (data, locul de desfasurare, ora, acte necesare de identitate a candidatilor, alte detalii organizatorice) privind organizarea probei suplimentare de admitere, la unitatile de invatamant profesional pentru care numarul de candidati inscrisi este mai mare decat numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant.

10 iunie 2014, ora 9:00: Desfasurarea probei suplimentare de admitere (acolo unde numarul candidatilor este mai mare decat numarul locurilor oferite de scoala)

13 iunie 2014: Afisarea rezultatelor probei suplimentare de admitere la sediul unitatilor de invatamant care au organizat proba. Depunerea contestatiilor la proba suplimentara de admitere acolo unde procedura de admitere permite acest lucru.

16 iunie 2014: Afisarea rezultatelor finale la proba suplimentara de admitere, in urma contestatiilor. In listele afisate se va mentiona expres anularea inscrierii in invatamantul profesional a candidatilor care nu promoveaza clasa a VIII-a. Transmiterea, de catre comisia de admitere din unitatea de invatamant care organizeaza invatamant profesional cu durata de 3 ani, in format electronic si in scris, catre comisia de admitere judeteana/ a municipiului Bucuresti pentru invatamant profesional cu durata de 3 ani, a rezultatelor la proba suplimentara de admitere.

7 iulie 2014: Afisarea la sediul scolilor care organizeaza invatamant profesional a locurilor ramase libere in etapa I

Fiecare elev din scoala profesionala de scurta durata primeste o bursa lunara de 200 de lei, masura pe care Ministerul Educatiei a mentinut-o de acum doi ani.

Citeste si: