Premierul Dacian Ciolos considera ca ceea ce s-a intamplat la ISU Bucuresti arata sunt "probleme structurale si nu o situatie punctuala". De aceea, Ciolos i-a spus ministrului de interne Petre Toba, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri, ca asteapta de la Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, un plan de reforma si restructurare ale ISU, mai ales in zona de prevenire. Ciolos i-a mai cerut ministrului de interne sa se asigure ca este demisia conducerea ISU Bucuresti, fara a mai avea posibilitatea de a se mai intoarce pe functii.

"Sunt deficiente care vor trebui corectate si ma bucur ca in programul de guvernare am introdus si obectivul de a reforma ISU. Nu as vrea sa fie afectata credibilitatea lor care isi fac treaba corect din cauza colegilor de pe partea de prevenire", a spus Ciolos.

Acesta a adaugat ca este nevoie de reformarea ISU, mai ales pe partea de prevenire. "Astept de la domnul Arafat un plan de reforma si de restructurare, mai ales pe partea de prevenire (...)Cei de la ISU Bucuresti, pe partea de prevenire, fusesera deja informati de problemele de la clubul Colectiv. In loc sa mearga acolo si sa ia masurile necesare au mai adaugat o hartie la birocratia noastra obisnuita, le-au trimis prevederile legale celor de la clubul Colectiv, spunandu-le ce sa faca, fara sa verifice concret pe teren".

Premierul crede ca nu este o situatie singulara si doar la Bucuresti. "Sunt aproape convins ca nu este o sitatie singulara. Probabil nu e doar la Bucuresti si de asta as vrea sa vad in perioada imediat urmatoare din partea dlui Arafat, si va rog sa va implicati si dvs personal, o analiza si un plan de actiune acolo pentru o restructurare a ISU".

Ciolos a mai cerut ca sefii ISU Bucuresti sa fie demisi, fara posibilitatea de a se mai intoarce pe functiile lor. "Va rog sa confirmati ca cei de la conducerea ISU Bucuresti au fost demisi si ca nu mai au ce cauta in conducerea ISU sau in ISU ca atare. E pacat ca din cauza unor astfel de comportamente sapam la credibilitatea unei institutii care se afla in prima linie a serviciului public. Am inteles ca a fost suspendata conducerea, vreau sa ma asigur ca este demisa si ca niciodata cei care au fost la conducerea ISU Bucuresti nu se mai pot intoarce. Stiu ca sunt niste reguli la militari, dar vreau sa ma asigur ca cei care au fost la conducerea ISU nu mai au ce cauta in sistem", i-a transmis Ciolos ministerului Toba, la inceputul sedintei saptamanale de guvern.

La randul sau, Petre Toba a spus ca va emite un ordin potrivit caruia toate sponsorizarile de la ISU sa fie publicate pe site-ul institutiei.

Conducerea ISU Bucuresti a fost suspendata iar in institutie vor fi facute verificari, anunta un comunicat ISU. Decizia vine dupa ce jurnalistul Catalin Tolontan a scrisca pompierii primisera un fax, cu cateva saptamani inainte de tragedia din Colectiv in care erau anuntati ca in cladire urmeaza sa aiba loc un eveniment cu 2.000 de persoane.

Raed Arafat a confirmat miercuri dimineata, intr-o interventie telefonica la Digi24 ca s-a descoperit ca la ISU Bucuresti se stia de existenta activitatilor cu public in acea cladire.

"Am spus ca pompierii bucuresteni nu stiau de activitatile din club, acum retragem aceasta afirmatie, cineva stia", a spus Arafat, adaugand insa ca cealalta declaratie data imediat dupa incendiu, ca in baza de date nu exista clubul Colectiv, este in continuare adevarata.

Oficialul MAI a precizat ca toate documentele au fost trimise la DNA.

Site-ul Tolo.ro a publica miercuri o investigatie care arata ca pompierii stiau de existenta clubul Colectiv, desi dupa tragicul episod au sustinut mereu ca habar nu aveau de acest club.

Intr-un document pe care pompierii l-au primit pe 23 septembrie 2015 din calculatorul firmei de evenimente Emagic se scria: "Veniti la clubul Colectiv ca organizam festivalul PLUM! Estimam 2.000 de oameni pe seara".

Ce scrie in comunicatul IGSU:

In data de 24.11.2015 Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a receptionat o sesizare din partea mass-media care semnala existenta unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros in Fabrica PIONIERUL - etaj 1 si Club Colectiv (pentru zilele de 25 si 26.09.2015), anterior producerii tragediei din data de 30.10.2015.

La primirea sesizarii, inspectorul general al IGSU a informat seful DSU, care a dispus in regim de urgenta efectuarea unei verificari la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

Din datele preliminare reiesite in urma verificarii a rezultat faptul ca documentul a fost identificat in corespondenta primita de IGSU la data de 23 septembrie 2015, in jurul orei 23.30.

Intrucat solutionarea documentului era de competenta Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, acesta a fost redirectionat unitatii in cauza, in dimineata zilei de 24 septembrie 2015, pentru evaluare si masuri.

La nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov au fost transmise doua adrese catre organizatorul evenimentului "EMAGIC" fara a rezulta ca au fost efectuate verificari la fata locului.

Pentru asigurarea obiectivitatii activitatilor de verificare, pana la finalizarea acestora, inspectorul general al IGSU a dispus punerea la dispozitie a cadrelor din comanda Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

In cursul zilei de astazi, inspectorul general al IGSU va desemna noua comanda, pentru asigurarea temporara a conducerii unitatii."