​Cum 2014 se apropie incet-incet de final se contureaza si scenariul negativ in care guvernul va inaugura un singur tronson de autostrada de 22 de km anul acesta, si acela cu intarzieri de peste 18 luni. Este vorba de Lotul 3 din autostrada A1 Orastie - Sibiu, lot pe care se afla in constructie cel mai inalt viaduct din tara, dar pe care se gasesc si cele mai mari probleme cu alunecari de teren de pe vreun santier de autostrazi. Tronsonul care ar trebui sa fie gata in luna noiembrie a fost filmat din avion prin contributiile utilizatorilor forumurilor dedicate subiectelor de infrastructura.

Viaductul de la Aciliu (august 2014)Foto: Captura YouTube

Clipul video a fost realizat incepand de deasupra autostrazii dinspre Sebes si continua deasupra lotului 3 (de la minutul 1:29) si pana la Saliste, localitate de unde autostrada se continua cu trafic pana la Sibiu.

Lotul 3 face parte din Autostrada Orastie - Sibiu, inaugurata pe toate celelalte loturi in decembrie 2013. Lotul 3 n-a putut fi gata la timp (termenul oficial fiind aprilie 2013) in principal din cauza problemelor generate de alunecari de teren pe cateva tronsoane, dar si din cauza reactiei lente a autoritatilor in acest caz.

Zonele cu probleme de alunecari de teren incep odata cu minutul 5:19 si continua, pe alocuri (minutul 5:42), de-a lungul autostrazii pana la marile alunecari de teren din zona viaductului de la Aciliu (minutul 7:10).

Imediat dupa viaduct se poate vedea dealul afectat de alunecari si care a fost sapat adanc, practic despicat in doua (minutul 07:18).

Filmarea a fost realizata de Inter-Fly la comanda forumurilor de infrastructura.

Lotul 3 - Cunta - Saliste - km 43+855 - km 65+965

- 22,11 km, valoare contractuala: 604,7 mil. lei fara TVA

- antreprenor general: Impregilo SpA

- trei poduri peste cursuri de apa, trei pasaje peste cai de comunicatie, un viaduct (cel de un km de la Aciliu), un nod rutier (Apoldu de Jos), un spatiu de parcare si servicii

- termen de finalizare (initial): aprilie 2013

---

Autostrada Orastie - Sibiu, lotul 3 - bucata lipsa dintre Sibiu si Sebes

Autostrada Orastie - Sibiu, lotul 3 - bucata lipsa dintre Sibiu si Sebes

Foto: Google Maps

Cei 22 de kilometri din autostrada Orastie - Sibiu, Lotul 3 au ramas neinaugurati in decembrie 2013 din cauza unor probleme legate de alunecarile de teren. Problemele au inceput sa apara la finele lui 2012 si, desi constructorul a anuntat ca a notificat CNADNR de situatie, o decizie a autoritatilor a venit abia la finele anului trecut.

Degringolada institutionala s-a tradus si pe santier si in prezent, dupa o serie de amenintari cu rezilierea contractului si actiuni la Comisia de Arbitraj, lotul 3 este in constructie, cu termen de finalizare noiembrie 2014, adica cu mai bine de 19 luni fata de termenul initial.

Chiar si asa, filmarile aeriene anterioare au aratat atunci o slaba mobilizare a constructorului pe santier. In plus, pana si fostul ministru Dan Sova s-a aratat circumspect ca se vor termina la timp lucrarile.

Cum au aparut problemele, cum s-a pierdut timpul si ce solutie s-a ales

Intarzierea pe acest lot vine in urma problemelor generate de alunecari de teren aparute in doua puncte in zona Apoldu.

Constructorii - italienii de la Impregilo SpA - spun ca problemele de teren nu au fost prevazute inainte de atribuirea contractelor.

Problemele majore au aparut tocmai de o parte si de alta a celei mai impresionante lucrari, viaductul de un kilometru de la Aciliu, cel mai inalt viaduct din tara. Problemele aparute nu au putut fi gestionate de antreprenorul italian Impregilo.

In noiembrie 2012, constructorii anuntau ca au informat autoritatile de la CNADNR si asteptau aprobarea unei propuneri de rezolvare. La acel moment a fost avansata ideea unui tunel in zona dealului de la Aciliu, o solutie care ar fi presupus si costuri mari.

Aflata pe masa celor de la CNADNR, problema a ramas fara rezolvare pana in vara lui 2013. In acest timp, lucrarile in zonele cu problema s-au blocat.

O solutie drastica: Dealul de la Aciliu, excavat masiv si despicat in doua

Viaductul si imensul debleu de la Aciliu (iunie 2014)

Viaductul si imensul debleu de la Aciliu (iunie 2014)

Foto: Captura YouTube

In cele din urma, CNADNR a acceptat propunerea constructorului de a realiza un tunel dublu in lungime de 250 de metri in zona dealului cu probleme, in continuarea dinspre est a viaductului. La un moment dat, utilajele care urmau sa ajute la constructia tunelului au fost aduse pe santier si au stat acolo luni bune.

Cu toate acestea, lucrarile la tunel nu au inceput niciodata si, din cauza problemei costului urias, CNADNR a decis sa renunte la ideea tunelui si sa ceara constructorului sa sape mai puternic in deal si sa stabilizeze pantele rezultate. Practic, intreg dealul de la Aciliu a fost excavat si impartit in doua de autostrada in constructie.

In martie 2013, Dan Sova a amenintat ca reziliaza contractul cu cei de la Impregilo pentru ca italienii ar fi cerut sume de bani suplimentare pentru a termina lucrarile, insa in cele din urma s-a renuntat la aceasta masura, iar disputa autoritati-constructor s-a dus la Comisia de Arbitraj. Acolo s-a dat dreptate statului roman si s-a ajuns la concluzia ca Impregilo a continue lucrarile in banii stipulati initial in contract si sa termine lucrarile pana in noiembrie 2014. Acesta este, de fapt, termenul final la care intreg tronsonul ar trebui dat circulatiei.

Orastie - Sibiu Lot 3, singurul tronson de autostrada care ar putea fi deschis circulatie in acest an

Ca o nota, lotul 3 din Sibiu - Orastie este, practic, la ora actuala singurul tronson de autostrada care are sanse sa fie deschis circulatiei in acest an.

Chiar daca si autostrada Nadlac - Arad lot 1 (Nadlac - Pecica) se afla in stadiu avansat si ar putea fi finalizata pana la sfarstul anului, lipsa unui drum de legatura si a unui nod rutier pentru descarcarea traficului (ambele facand parte din proiectul Arad - Nadlac Lot 2, aflat inca in stadiul de licitatie publica) face improbabila deschiderea autostrazii pentru trafic.

----------

Imagini din avion cu primele lucrari pe autostrada A10 Se-bes Turda

A10 Sebes - Turda (pe loturi)

A10 Sebes - Turda (loturile 3 si 4 sunt colorate cu visiniu, respectiv galben)

Foto: Hotnews

Utilizatorii forumurilor dedicate subiectelor de infrastructura au facut posibila si filmarea loturilor 3 si 4 din Autostrada A10 Sebes - Turda, loturi aflate in stare incipienta in ceea ce prieveste lucrarile.

Desi traseul autostrazii inca nu se poate distinge in multe locuri, exista zone in care constructorii au intrat in teren.

Cu toate acestea, imaginile arata mai degraba un debut timid al lucrarilor pe aceste doua loturi, in ciuda faptului ca Romania se afla intr-o cursa contracronometru pentru a finaliza aceasta autostrada pana la finele lui 2015, moment in care s-ar pierde finantarea europeana nerambursabila de 85% daca proiectul nu e gata.

Din nefericire, celelalte doua loturi (1 si 2) inca nu au situatia clarificata si lucrarile inca sutn departe de a incepe. CNADNR nu a finalizat procedurile de stabilire a castigatorilor dupa ce mai multe companii au formulat contestatii si au castigat in justitie.

Filmarea aeriana incepe de deasupra autostrazii A3 Cluj Napoca - Campia Turzii, in apropiere de Turda si continua pe deasupra zonelor pe unde ar urma sa treaca lotul 4 si apoi lot 3 (de la minutul 5:07).

Lotul 4 - 16,3 km - de la nodul Decea pana la intrarea in autostrada in zona Turda - km 53+700 - km 70+000

Constructor: SC PORR Construct SRL/PORR Bau GmbH.

Cost: 470 milioane lei, fara TVA

--

Lotul 3 - 12,45km - de la intrarea in Aiud pana la nodul de la Decea - km 41+250 - km 53+700

Constructor: Asocierea Tirrena Scavi S.p.A Societa Italiana per Condotte d'Acqua S.p.A;

Cost: 420,5 milioane lei, fara TVA

Filmarea a fost realizata de Inter-Fly la comanda forumurilor de infrastructura.