Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a declarat marti, referitor la femeia retinuta pentru ca a santajat-o, ca nu stie "ce sau cine a determinat-o sa adopte o astfel de atitudine", precizand ca aceasta i-a spus ca cei 20.000 de euro ar fi o datorie a sotului sau, din contracte de asistenta juridica.

Judecatoarea Livia StanciuFoto: Agerpres

"Am cunoscut-o, dar nu foarte indeaproape. Ea lucra la cabinetul sotului meu. (...) Cu ani de zile in urma i-a fost prezentata sotului meu ca fiind o persoana careia i-a fost restructurat locul unde lucra domnia sa, o persoana care nu este casatorita, care are doi copii si care se afla intr-o situatie familiala grea. Sotul meu (...), in general fata de copii, poate determinat si de faptul ca mama lui a murit cand el avea sapte ani, a manifestat intotdeauna intelegere si intotdeauna a dat copiilor care i se parea ca sunt in nevoie", a spus judecatoarea Livia Stanciu, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit Mediafax.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a precizat ca procurorii anticoruptie urmeaza sa stabileasca motivele pentru care femeia din Galati a santajat-o.

Magistratul a adaugat ca femeia a crezut ca daca o va ameninta cu un scandal mediatic, va reusi sa obtina suma de 20.000 de euro. Livia Stanciu a spus ca nu poate tolera o astfel de atitudine.

"Cred ca femeia aceasta a crezut ca daca ma ameninta cu un scandal public in virtutea functiei pe care o detin, de presedinte al ICCJ, voi ceda santajului pe care l-a exercitat asupra mea si ca ma va intimida. Vreau sa va spun ca tocmai datorita acestei functii pe care o detin si pe care o exercit cu toata responsabilitatea nu voi accepta. Nu am putut tolera atunci si va spun clar ca nu voi tolera niciodata si ii voi indemna pe toti care s-ar afla vreodata intr-o astfel de situatie sa nu cedeze santajelor de genul acestora", a declarat Livia Stanciu.

Presedintele instantei supreme a mai spus ca, initial, si-a manifestat disponibilitatea de a-i returna cei 20.000 de euro, insa pe parcurs si-a dat seama ca femeia nu i-a putut prezenta in mod concret modul in care sotul ei a ajuns sa-i datoreze aceasta suma de bani.

"Aceasta doamna, care a lucrat la cabinetul sotului meu, decedat in urma cu trei ani si jumatate, m-a apelat spunandu-mi ca sotul meu ar avea o datorie de 20.000 de euro la dumneaei. Desigur ca am manifestat initial toata disponibilitatea pentru a clarifica aceasta situatie, desi mi s-a parut absurda dupa trei ani si jumatate. I-am solicitat sa-mi furnizeze date concrete ce reprezinta suma respectiva. Mi-a comunicat ca aceasta ar reprezenta contracte de asistenta juridica care nu au fost onorate de sotul meu ca urmare a decesului acestuia. I-am cerut din nou cu insistenta, in acea discutie, sa-mi prezinte elemente concrete cu privire la situatia respectiva. In mai multe randuri, in discutie, a evitat. In finalul ei m-a amenintat ca daca nu ii dau suma de 20.000 de euro va intreprinde actiuni de defaimare a mea si ca nu o sa fie pe placul presedintelui ICCJ", a mai spus Livia Stanciu.

Femeia care ar fi santajat-o pe judecatoarea Livia Stanciu a fost retinuta, in noaptea de luni spre marti, de procurorii anticoruptie, ea urmand sa fie prezentata Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventive pentru 30 de zile.

Procurorii arata, in ordonanta de retinere, ca in perioada aprilie - 3 iunie, Mariana Rarinca ar fi amenintat-o pe presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, "cu darea in vileag a unor fapte imaginare, in scopul de a dobandi pentru sine, in mod injust, un folos patrimonial".

"Mai mult, inculpata a amenintat persoana vatamata cu divulgarea catre presa (un post de televiziune) a unor date compromitatoare despre aceasta si familia acesteia, sustinand ca detine inscrisuri si alte mijloace de proba cu care isi poate proba afirmatiile", a precizat DNA.

In schimbul nedivulgarii catre presa a acestor informatii presupus compromitatoare, Mariana Rarinca i-ar fi cerut judecatoarei Livia Stanciu 20.000 de euro, intr-o convorbire telefonica.

Mariana Rarinca a fost dusa la audieri la DNA in urma unor perchezitii care au avut loc luni, in municipiul Galati, dintre care una la punctul de lucru al unui agent economic.

Tribunalul Bucuresti urmeaza sa decida daca Mariana Rarinca va fi arestata preventiv pentru 30 de zile, la propunerea procurorilor anticoruptie.

In aceasta cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.