Politistii au efectuat marti 28 de perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, la firme si la locuintele unor persoane suspectate de spalare de bani si evaziune fiscala, infractiuni prin care ar fi produs un prejudiciu de 5 milioane de euro, anunta Mediafax. Realitatea TV si B1 TV sustin ca politistii fac verificari si la trustul Media Pro, din care face parte postul Pro TV, dar care desfasoara si activitati de productie si distributie, precum Media Pro Entertainment sau Media Pro Distribution.

------------------------------

Ora 16.18Procurorul Razvan Gherghe, purtator de cuvant in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca mai multe firme fondate de Adrian Sarbu, inclusiv Mediafax, "nu au legatura cu obiectul cauzei" in actualele cercetari. Pro TV: Investigatia vizeaza relatiile comerciale ale unor firme "din toata industria media", incepand cu 2009

Ora 13.06: Adrian Sarbu, citat de Mediafax, dezminte existenta unor controale la domiciliul sau a unei investigatii impotriva sa sub suspiciunea de evaziune fiscala: RTV, B1 TV si alte televiziuni de stiri "isi doresc faima Radio Erevan"

Ora 12.25: Directorul Mediafax Group, Orlando Nicoara, a dezmintit, pe Facebook, existenta vreunei perchezitii la Mediafax sau la Adrian Sarbu: "Nu exista nicio perchezitie la Mediafax Group sau la Mediafax SA, nu exista nicio perchezitie la Adrian Sarbu, colegii din televiziuni ar trebui sa fie mai atenti cand anunta astfel de informatii, chiar daca e 1 aprilie".

Ora 12:10: Sefa comunicarii si marketingului Pro TV, Lucia Antal, a declarat pentru Hotnews.ro ca aceste controale nu vizeaza compania Pro Tv S.A.

Ora 11:00: Perchezitiile politistilor ar avea loc la studiourile Pro Tv din Buftea, potrivit Realitatea Tv.

Ora 10:42: Sefa comunicarii de la Pro Tv a declarat pentru Hotnews.ro ca in acest moment nu are loc niciun control, cel putin la sediul din Pache Protopescu, nici in cladirile noi unde functioneaza acum compania, nici in cladirea veche, de la strada, care nu mai e in folosinta companiei incepand de astazi.

Informatii de context:

Politistii fac, marti, 28 de perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, la firme si la locuintele unor persoane suspectate de spalare de bani si evaziune fiscala, infractiuni prin care ar fi produs un prejudiciu de 5 milioane de euro, anunta Mediafax. Realitatea TV si B1 TV sustin ca politistii fac verificari si la trustul Media Pro, din care face parte si postul Pro TV.

Anchetatorii au descins la 20 de adrese din Bucuresti si la alte opt din judetul Ilfov, intr-un dosar aflat in instrumentarea Politiei Capitalei, sub supravegherea Parchetului Tribunalului Bucuresti, in care sunt vizate fapte de evaziune fiscala si spalare de bani.

In aceasta cauza, 30 de societati comerciale sunt suspectate ca ar fi produs un prejudiciu de cinci milioane de euro, prin ascunderea sursei impozabile. In cadrul actiunii vor fi verificate relatiile comerciale dintre firmele vizate, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Romane.

Peste o suta de politisti participa la perchezitiile care au loc la sediile firmelor vizate in ancheta si la locuintele unor persoane suspectate de evaziune fiscala si spalare de bani. In acest caz, anchetatorii au fost sprijiniti de Serviciul Roman de Informatii.

Fondatorul Pro TV, Adrian Sarbu, si-a dat demisia de la conducerea grupului international care detine aceasta companie, Central European Media Enterprises (CME), in vara anului trecut. La sfarsitul lui 2013, la Pro TV a fost numit un nou director general, Aleksandras Cesnavicius, moment urmat de o serie de schimbari de management. CME opereaza, in Romania, si activitati din domeniul productiei si distributiei, precum Media Pro Entertainment - care e prezenta si in asocieri cu producatori locali - sau Media Pro Distribution.

In acest moment, Adrian Sarbu conduce grupul roman de media Mediafax si nu mai lucreaza pentru CME.

Redam integral comunicatul IGPR privind perchezitiile de marti:

Perchezitii pentru probarea unor infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani

La aceasta ora, Inspectoratul General al Politiei Romane coordoneaza desfasurarea a 28 de perchezitii domiciliare in municipiul Bucuresti si in judetul Ilfov. Peste 100 de politisti sunt angrenati in activitati.

Politistii efectueaza 28 de perchezitii la locuintele unor persoane banuite si la sediul unor societati comerciale, dintre care 20 in municipiul Bucuresti si 8 in judetul Ilfov, pentru probarea unor infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani.

In fapt, in cauza exista suspiciunea rezonabila ca 30 de societati comerciale, prin ascunderea sursei impozabile, ar fi creat un prejudiciu de 5.000.000 de euro.

In cadrul actiunii vor fi verificate relatiile comeciale dintre societatile comerciale vizate.

Activitatile se desfasoara intr-un dosar penal aflat in instrumentarea D.G.P.M.B., sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

De asemenea, in cauza s-a beneficiat de sprijinul S.R.I..