Reprezentantul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) pentru libertatea presei, Dunja Mijatović, si-a exprimat joi dezamagirea fata de amendamentele adoptate recent la Codul Penal prin care insulta si calomnia sunt reincriminate, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei. Mijatovic a solicitat autoritatilor romane sa nu adopte modificarile legislative.

"Incriminarea discursului poate inabusi dezbaterile si poate fi folosita pentru a proteja oficialii de critici. Teama de acuzatii penale ar putea duce la autocenzura si, in cele din urma, poate avea un efect de descurajare asupra jurnalismului de investigatie. Prin urmare, sunt ingrijorata de recentele amendamente legislative precum si de felul in care publicul roman dar si alte parti interesate au fost lasate in afara procesului de consultare", a declarat Mijatović.

"Romania a facut un pas important atunci cand a dezincriminat defaimarea in 2006, fiind una dintre tarile cele mai progresiste in acest sens. Sper sincer ca aceste amendamente nu vor fi definitive, si fac apel la autoritatile romane competente sa le respinga pentru ca ele reprezinta un lovitura serioasa la adresa libertatii mass-mediei din tara. Jurnalistii din Romania trebuie sa aiba posibilitatea de a continua sa informeze societatea asupra problemelor de interes public, fara teama de a fi urmariti penal", a adaugat reprezentantul OSCE.

Marti, 10 decembrie, pe langa modificarea listei functionarilor publici si a schimbarii definitiei "conflictului de interese", majoritatea parlamentara a reintrodus, (dupa ce a adoptat peste noapte, modificand un text care zicea altceva initial), insulta si calomnia ca pedepse penale in Codul Penal.