Articol actualizat

DOCUMENT Parlamentarii si-au votat superimunitatea: s-au scos de pe lista functionarilor publici si au schimbat definitia "conflictului de interese"

de Red. Politic     HotNews.ro
Marţi, 10 decembrie 2013, 13:59 Actualitate | Politic

Dan Voiculescu si Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei Juridice
Foto: Agerpres
Camera Deputatilor a adoptat, marti, doua legi de modificare a Codului Penal, cu mai multe amendamente propuse de Deputatii juristi. Practic, parlamentarii au schimbat definitia "conflictului de interese", au scos actele administrative din sfera sa, au micsorat pedeapsa maxima de la 5 la 3 ani, au scos parlamentarii, presedintele si profesiile liberale din randul functionarilor publici, au micsorat termenul prescriptiei speciale si au marit la maxim perioada in care un inculpat care isi acopera prejudiciul integral poate beneficia de reducerea pedepsei. Vezi toate modificarile in articol.
 • Miza majora: prin scoaterea parlamentarilor din randul functionarilor publici acestia nu vor mai putea fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplica functionarilor publici, cum ar fi abuzul in serviciu, dar si alte fapte cum ar fi conflictul de interese.
 • A doua miza majora: scoaterea actelor administrative din sfera "Conflictului de interese". Scotand actele administrative din sfera conflictelor de interese, practic aceasta institutie juridica a fost golita de continut, au explicat juristi consultati de HotNews.ro. Practic, primarii sau ministrii nu mai pot fi acuzati de conflict de interese. Un contract de achizitie publica (care sunt acte administrative bilaterale), o hotarare de consiliu, o dispozitie de primar, ordin de ministru sau un contract administrativ asa cum sunt majoritatea celor incheiate de autoritatile publice, intra toate in categoria "actelor administrative", care tocmai au fost scoase din sfera conflictelor de interese. 
 • Mai exista un motiv pentru care actele administrative au fost excluse din sfera conflictelor de interese. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca acei parlamentari care si-au angajat rudele pe cabinet (cele 19 cazuri sesizate de ANI la Parchet) vor scapa de acuzatii, fapta fiind practic dezincriminata. 14 cazuri nu vor mai fi trimise in judecata, iar celelalte cinci vor primi cel mai probabil achitare, benficiind de legea penala favorabila, sustin sursele citate.

Modificarile la Codul Penal, facute in secret

Modificarile au fost facute luni noapte, intr-o sedinta netransparenta a Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. Pretextul pentru modificarea Codului Penal a fost o initiativa legislativa din 2011, care prevedea eliminarea din Codul Penal a unei prevederi declarate neconstitutionale.

Informatia a fost publicata pe surse de catre HotNews.ro in jurul orei 14:00. La scurt timp Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei Juridice si membru PC, a confirmat pentru HotNews.ro ca deputatii juristi au propus modificarea Codului Penal astfel incat parlamentarii, presedintele Romaniei si profesiile liberale sa fie exclusi din definitia functionarului public. Ciuca a spus ca primarii si sefii de CJ au ramas in aceasta categorie pentru ca sunt ordonatori de credite. Ciuca a confirmat si ca au existat amendamente depuse pentru reducerea unor termene de prescriptie, dar a spus ca nu isi aminteste in ce cazuri.
 • Prima lege care modifica definitia "Conflictului de interese"
Ulterior, potrivit documentelor publicate de Camera Deputatilor, s-a confirmat ca deputatii juristi au adus amendamente la doua legi diferite prin care sa modifice Codul penal.

Prima lege, PL 467/2012 a fost modificata de deputatii juristi astfel incat sa fie modificata definitia "Conflictului de interese", iar pedeapsa maxima pentru conflictul de interese sa fie micsorata de la 5 ani la 3 ani de inchisoare. Legea a fost adoptata in Plenul Camerei Deputatilor unde a fost votata de 266 de deputati. Vezi aici cum au votat deputatii.

Ce modificare au adus deputatii juristi la definitia Conflictului de interese:

Art. 253/1: Conflictul de interese dupa modificare:
 • Fapta persoanei care, in exercitarea atributiilor de serviciu ce rezulta dintr-un contract de munca si o fisa a postului semnate cu o institutie dintre care cele prevazute la art. 145 si care indeplineste un act prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material necuvenit, pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea dreptului de a ocupa functia publica de care s-a folosit la savarsirea faptei pentru o durata de maximum 3 ani, calculata incepand cu data savarsirii faptei.
 • Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii, adoptarii sau semnarii actelor normative sau administrative, precum si in cazul incheierii unui act sau a luarii unei hotarari care sa priveasca creatia, dezvoltarea, pregatirea stiintifica, artistica, literara, profesionala. (n.r. sublinierile apartin redactiei)
Modificarile fata de varianta originala

Fata de varianta originala, pe langa inlocuirea notiunii de Functionar public cu cea de mai sus, articolul modificat contine si o schimbare a pedepsei maxime de la 5 ani la 3 ani. In plus, a fost modificata si limita maxima in care se interzicea dreptul de a mai ocupa functia respectiva: de la limita maxima a legii la maxim 3 ani.

Mai mult, fata de varianta originala, conflictul de interse nu se mai aplica si atunci cand se realizeaza un folos direct sau indirect pentru o persoana cu care a existat un raport comercial in ultimii 5 ani.

In plus, fata de articolul original, modificarea deputatilor juristi face ca articolul privind "Conflictul de interese" sa nu se aplice si in cazul semnarii de acte administrative.

In plus, conform modificarii aduse si adoptate, actori-manageri de teatre publice vor fi iertati de acuzatiile de conflict de interese ca urmare a deciziilor pe care ei le iau in folos propriu sau al nevestelor, respectiv sotilor, ori in beneficiul altor rude.

Modificarile aduse la Codul Penal - Conflictul de Interese

-----

 • A doua lege care modifica definitia "Functionarului Public"
Ulterior, Camera Deputatilor a adoptat cu 240 de voturi si ce-l de-al doilea proiect legislativ care modica Codul penal - PL 680/2011.

Aceasta lege, prin modificarile aduse de Comisia Juridica vizeaza, printre altele, scoaterea parlamentarilor, presedintelui si a profesiilor liberale din randul "Functionarului public". Vezi aici cum au votat deputatii.

Modificarile aduse Codului Penal prin care se modifica definitia "Functionarilor Publici", se incrimineaza calomnia si insulta si se scurteaza termenul de prescriptie speciala

Deputatii juristi au decis completarea articolului 147 din Codul penal, cel care defineste "functionarul public".
 • Astfel, potrivit completarii deputatilor juristi, "Sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale".
 • In plus, conform modificarilor, prescriptia speciala intervine daca termenul de prescriptie legal este depasit cu inca jumatate, fata de "cu inca o data" dupa cum era stipulat pana in prezent.
 • Mai mult, se vorbeste suspendarea cursului prescriptiei. "Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale este suspendat pe timpul cât o dispoziţie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal. In plus, se arata ca "Suspendarea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de suspendare priveşte numai pe unii dintre ei".
 • Deputatii jurisiti au marit si suma limita pentru care se aplica doar o sanctiune administrativa si care se inregistreaza in cazier: de la 50.000 la 100.000 de euro.
 • In plus, se lungeste perioada in care un inculpat, daca acopera prejudiciul creat, poate beneficia de injumatatirea pedepsei: in loc de pana la o hotarare in prima instanta s-a trecut pana la ramanerea defintiiva a hotararii judecatoresti.

Modificarea "functionarului public" in Codul PenalCiteste mai multe despre   ​Citeste pe Stirile ProTV

VIDEO Cea mai ieftina cazare de pe litoral atrage mai multi turisti straini decat romani. De ce nu le plac hotelurile de lux

O noua forma de cazare incepe sa "prinda" si la malul marii. Hostelurile, un concept popular printre straini, dar inca la inceput aici, incearca sa ii atraga pe tineri cu preturi mici si posibilitatea de a-si face noi prieteni.
26738 vizualizari
 • +66 (70 voturi)    
  Fabulos (Marţi, 10 decembrie 2013, 14:16)

  Ricochet [utilizator]

  As numi ultimele demersuri legislative "preluarea ostila a Romaniei" si calcarea ei in picioare in deplinul dispret fata de valorile europene.
  Si fata de ideea de civilizatie, in general.
  In secolul XIX am rezolvat-o cu faimoasa cerere adresata strainatatii, „Maiestate, românii vă cer să ne daţi un domn!”, si l-am capatat pe regele Carol.
  Dar astazi? Vreo idee, ceva?
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +35 (37 voturi)    
  clar (Marţi, 10 decembrie 2013, 14:28)

  Adrian1 [utilizator]

  clar se da liber la furat masiv.
   #showComment
 • +50 (54 voturi)    
  din pacate (Marţi, 10 decembrie 2013, 14:34)

  ubu [utilizator]

  Pentru votantii USL indobitociti de latrina 3 asta nu e decat de bine, inseamna ca nenorocitii de procurori ai lu Basescu nu pot sa ii mai ancheteze pe oamenii aia nevinovati.

  Cum reparam lipsa de gandire a acestor oameni, ce informatie trebuie sa le fie adusa ca sa-si dea seama ca pentru iluzia celor 15% la pensiile lor, distrug viitorul unor generatii care vor sa traiasca intr-o tara decenta, civilizata? Ce argumente le poti aducer unor oameni a caror urma de logica a fost cu totul abolita de linsajul si manipuilarea pseudo-presei.

  Macar sa faca USLul suficiente greseli incat sa piarda prezidentialele!
   #showComment
 • +33 (37 voturi)    
  legea Voiculescu (Marţi, 10 decembrie 2013, 14:47)

  Gobelin [utilizator]

  scrisa cu cap de maCiuca.
 • +29 (33 voturi)    
  Sa nu uitam cine este Domnu` Notar Ciuca (Marţi, 10 decembrie 2013, 15:39)

  MKul [utilizator]

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15857618-parlamentarii-bogdan-ciuca-eugen-durbaca-sunt-cercetati-penal-dna-dosarul-lui-mihail-boldea-care-denuntat-parlamentarii.htm

  Sa nu uitam cine a fost notarul/omul care a stat in spatele unuia dintre cele mai mari furturi de terenuri din Galati (afacerea Aviasan), orasul din care provine si profeseaza meseria de notar domnu` presedinte al Comisiei Juridice Bogdan Liviu Ciuca
 • +40 (42 voturi)    
  ce putem face ca aceasta lege sa nu fie adoptata? (Marţi, 10 decembrie 2013, 15:50)

  warchild [utilizator]

  petitie ceva? e ciudat ca legea se aplica intr-un fel pentru toti cetatenii si altfel pentru un grup restrans... proteste, petitii? poate fi contestata la curtea constitutionala, daca da ar trebui imediat facut acest demers!
 • +25 (27 voturi)    
  bravo (Marţi, 10 decembrie 2013, 16:42)

  Tomis [utilizator]

  Vad ca iar incercam sa legalizam furtul.
 • +31 (33 voturi)    
  parlamentul RUSINII (Marţi, 10 decembrie 2013, 17:06)

  timp tamp [utilizator]

  Ziua de 10 decembrie trebuie decretata ZIUA RUSINII NATIONALE! IN PARLAMENTUL MAFIOT!
 • +18 (20 voturi)    
  Acest inimaginabil jegodism (Marţi, 10 decembrie 2013, 17:31)

  derblauereiter [utilizator]

  al clasei politice este rezultatul direct al inconstientei si iresponsabilitatii electoratului nostru; 70% dintre noi i-au votat pe baietii astia;

  noi votam la misto, ei ne fura pe bune - si pe fata; intr-o tara in care voiculescu ia cate voturi vor muschii lui de cate ori candideaza nici nu vad de ce s-ar mai formaliza cineva.
   #showComment
 • +19 (21 voturi)    
  daca nici ziua de azi (Marţi, 10 decembrie 2013, 17:40)

  mercedes [utilizator]

  nu ne scoate in strada, ne meritam soarta.

  https://www.facebook.com/events/1428196094069164/?notif_t=plan_user_joined
 • +28 (28 voturi)    
  Cum va place regimul voiculescu? (Marţi, 10 decembrie 2013, 17:45)

  triciupa [utilizator]

  Intreb doar atat: cum va place?
  Daca nici voua nu va place, putem in sfarsit sa facem ceva impreuna? Cand l-au matrasit pe Papici ne-am adunat doar vreo 200 in fata DNA in timp ce miile de manifestanti anti-RMGC marsaluiau veseli pe strazi ignorandu-ne suveran pentru ca noi sustineam, nu-i asa, o cauza "politica"... Mai tarziu, in Piata Universitatii noi stateam stingheri intr-un colt in timp ce ei, la indemnul lui craciun se fereau sa se amestece cu noi, ca sa nu le maculam puritatea protestului...
  Astazi, cand mastile au cazut si hotii au iesit la lumina zilei, tot mai credeti ca suntem "politici"? Tot mai credeti ca e doar un conflict intre ponta si Basescu? Ce monstruozitate trebuie sa mai comita astia ca sa pricepeti ca nu e vorba despre pro- si contra-Basescu ci e chiar viata noastra la mijloc?
   #showComment#showComment
 • +18 (20 voturi)    
  USL aduce haosul (Marţi, 10 decembrie 2013, 17:52)

  edif [utilizator]

  evul mediu la marginea europei
 • +17 (17 voturi)    
  Comisiaa Europeanăăă!!!! (Marţi, 10 decembrie 2013, 17:59)

  Mariicaialbastri [utilizator]

  Tu vezi ce mizerie fac aicea parlamentarii lu Românica?
  Când îi ei de perciuni cu raportul MCV?
   #showComment
 • +15 (15 voturi)    
  [...] (Marţi, 10 decembrie 2013, 18:06)

  JeSuisRoumain [utilizator]

  ce-l intereseza pe ghita de ce fac politicienii ?
  are oile lui si nu-i pasa de altii si le hraneste dupa cum vrea muschiul lui.
  Un lucru nu au inteles 75% dintre romani. Politicienii vor mereu sa LE fie foame. Politicienii NU vor oameni cu matul plin.
  Odata ce ai matul plin poti judeca . Asa...ei tin tara saraca ca masa de manevra sa fie mereu sigura.

  indiferenta ucide. defapt deja a ucis spirtul, demnitatea, vointa etc !
  ar fi trebuit imediat sa iasa lumea-n strada! a iesit cineva?.... vai si amar s-a ales de natiunea romana!
 • +15 (15 voturi)    
  Of-of-of (Marţi, 10 decembrie 2013, 18:06)

  rad_prostii [utilizator]

  Am si eu o intrebare: In clipa asta mai este cineva mandru ca este roman?

  - alesii neamului, pusi de popor, isi voteaza liber la furt, liber la umplerea buzunarelor
  - poporul este de-o pasivitate cutremuratoare


  Eu am incetat demult sa mai fiu mandru, mie mi-e sila.
 • +18 (18 voturi)    
  Nu va fie frica, USL-ul pica ! (Marţi, 10 decembrie 2013, 18:21)

  Plagarus [utilizator]

  Nu sunt functionari publici,nefiind in slujba onesta a alegatorilor, dansii sunt particulari ce desfasoara activitati lucrative pt." fameliile" lor si pt. interlopii neamului !
 • +16 (16 voturi)    
  Hhe (Marţi, 10 decembrie 2013, 18:35)

  adi_b_razzor [utilizator]

  Cel mai cinstit guvern, cei mai curati parlamentari! Asa, pe fata, sa vada tot prostu', Doamne iarta-ma! Si la mai mare? (Se poate?)
 • +6 (14 voturi)    
  incredibil de nesimtiti (Marţi, 10 decembrie 2013, 18:35)

  manoman [utilizator]

  jos intreaga clasa politica!
 • +18 (18 voturi)    
  a doua lovitura de stat (Marţi, 10 decembrie 2013, 19:14)

  sorin5 [utilizator]

  Mafiotii ies nou la bataie, de data aceasta impotriva cetatenilor Romaniei, infractorii din parlament se apara atentand la statul de drept...De ce nu iese lumea in strada si pentru apararea statului de drept, nu numai pentru cauze ecologiste???
 • +15 (15 voturi)    
  He-he-he (Marţi, 10 decembrie 2013, 19:28)

  rad_prostii [utilizator]

  Mai exista cineva care se simte mandru ca-i roman?
   #showComment#showComment
 • +7 (7 voturi)    
  Crede cineva ca se infioreaza (Miercuri, 11 decembrie 2013, 5:10)

  Parzivall [utilizator]

  votacul uslamist cand vede/aude toate astea? DELOC, e prea preocupat cu botul adanc infipt in galeata cu laturi. Burdihanul daca i se umple....nu prea mai conteaza cu ce, chiar si reziddurile latriniste will do the job.
 • +8 (8 voturi)    
  Poza atasata articolului este elocventa! (Miercuri, 11 decembrie 2013, 6:08)

  hotnewsfil [utilizator]

  Felix il admonesteaza pe Ciuca (ADMONESTÁ, admonestez, vb. I. Tranz. A mustra cu severitate (în calitate oficială); a dojeni aspru (pe un subaltern):
  " 'Comanda la mine, mai baietas! Cum ne-a fost vorba cand te-am facut seful comisiei juridice din parlament si cand te-am facut milionar? Mi-ai promis ca faci niste legi care sa ma spele rapid de toate pacatele. Vad ca te misti ca un melc. Vrei sa intorc foaia?'
 • +5 (5 voturi)    
  si o sa o inghitim si pe asta (Miercuri, 11 decembrie 2013, 7:16)

  Alex S [utilizator]

  o sa o inghitim si pe asta la fel ca si taxa pe carburant. pentru ce trebuie cu adevarat iesit in strada nu iesim...
 • +8 (8 voturi)    
  Felul cum se comporta parlamentarii (Miercuri, 11 decembrie 2013, 8:18)

  ploiesteanu [utilizator]

  certifica parerea lui Basescu despre parlamentul Romaniei. Niste borfasi care fac legi numai pentru ei. Faceti fratilor puscarii si bagati javrele criminalii hotii. Trageti bani grupa mare de la romani dar nu se vede nimic. Sanatatea la pamant, puscarii n-avem, invatamantul la pamant, serviciile sociale 0, singurul gras, infloritor si fara numar, Parlamentul Romaniei.
 • +6 (6 voturi)    
  dar este perfect logic! (Miercuri, 11 decembrie 2013, 8:52)

  hot news [utilizator]

  Nu zic ca e bine, sau ca asa este normal, insa e LOGIC: de ce intri in Parlament? Ca sa ai imunitate cind furi! Evident ca vei avea tot interesul sa promulgi o lege care sa te puna definitiv in afara razei de actiune a justitiei!
 • +6 (6 voturi)    
  tara si boborul (Miercuri, 11 decembrie 2013, 9:18)

  easy [utilizator]

  imi pare ca tara asta frumoasa si atat de primitoare nu e locuita de cine trebuie, in locul nostru cred ca ucrainienii, grecii sau chiar bulgarii erau in strada si faceau curat cu parlamentarii astia medievali

  cine va putea sa plece dupa 1 Ianuarie cred ca o va face si asta cu un bilet one way

  mare pacat de sacrificiile generatiilor trecute, au fost uitate si irosite de boborul votant, dar si de blazatii care n-au iesit la vot

  pacat de Romania, merita mai mult
 • +7 (7 voturi)    
  Mare om politic spunea.... (Miercuri, 11 decembrie 2013, 9:44)

  chess [utilizator]

  "a date which will live in infamy!!!" Roosevelt, 7 dec. 1941
  stiti ce a urmat?
  Intrebati Japonia!
  Respectand proportiile ar trebui ca in Romania sa urmeze....
  ... orice ca sa scapam de USL.
   #showComment
 • -1 (5 voturi)    
  Puterea votului (Miercuri, 11 decembrie 2013, 9:49)

  catalin72 [utilizator]

  Puterea e inca la noi ,voturile sint la noi !Sansa ar fi o noua incercare de demitere a Presedintelui ,dar trebuie sa iesim la vot !
  Desigur ,si USL-ul stie asta si va incerca s-o evite ...sau sa foloseasca reteta Dragnea de la referendumul din 2012
 • +6 (6 voturi)    
  Dinescu si Tanase (Miercuri, 11 decembrie 2013, 9:56)

  Sani [utilizator]

  Ma intreb ce fac turbulentii mai sus amintiti, mari "democrati" de felul lor, care loveau la tv tot ce misca contra USL.

  Au disparut mai apoi...acum ce fac marii "disidenti" din perioada "Dictaturii basesciene"?

  Aud, bai POETI DE CASA ce pozati ca mari disidenti!
 • +7 (7 voturi)    
  Adormire (Miercuri, 11 decembrie 2013, 10:01)

  Airwaves [utilizator]

  Am mai spus-o si o repet, poporul roman este paralizat de mușcăturile veninoase ale interlopilor ce isi spun "parlamentari". O demonstreaza cele doua decenii scurse de la revolutie. Capetele plecate vor fi taiate mai usor.

  Apropo, tampenia asta de proverb "capul plecat sabia nu-l taie", e parte din esenta poporului roman. Cu alte cuvinte, "ciocul mic, ca altfel ti-o iei".

  Ce dovada mai evidenta, ce motiv mai este necesar de data asta? Ce ne mai impiedica sa maturam cu banditii astia pe jos? Da, si-au tras jandarmerie, si-au tras armata, si-au tras de toate, pe banii noștri. Jandarmii, baietii aia din strada, ar trebui sa ia aminte ca si ei tot ca noi sunt, dincolo de uniforma. Pe cine aparati baieti? Pe banditi? In numele legilor făcute de ei? Si viitorul vostru e in joc, nu uitati asta.

  Asistam la acapararea puterii absolute asupra unei tari de catre o mana de mafioti. Asistam! Serviciile ce pazesc? Mai știu si altceva in afara de a citi comentarii instigatoare pe forum-uri si a ii pune sub urmarire pe cei vizati? Ah, am uitat ca si voi tot ai lor sunteti.

  Romani, treziti-va, e ultimul ceas! Acum, ori putem sa achimbam linistiti imnul national, pentru ca nu ar mai avea nicio valoare in cateva saptamani. Nu mai asteptati sa vina altcineva sa ne faca curățenie in propria casa. Nu o sa vina nimeni. E casa noastra, iar aia platiti de noi sa o administreze o vand pe furis! In plus, au grija sa nu răspundă in fata legii pentru asta. Ne afecteaza pe toti, aici si acum.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică