Cinci universitati de top din Romania anunta ca se unesc pentru a realiza o clasificare efectiva a institutiilor de invatamant superior

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 3 decembrie 2013, 11:31 Actualitate | Esenţial


Mircea Dumitru, Vasile Isan, Ioan Aurel Pop, Pavel Nastase si Marilen Pirtea
Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Universitatile membre ale Consortiului Universitaria au cerut o "evaluare institutionala clara" a institutiilor de invatamant superior din Romania. Reprezentantii Universitatii din Bucuresti, ai Universitatii 'Babes-Bolyai' din Cluj, ai Universitatii de Vest din Timisoara, ai Academiei de Studii Economice din Bucuresti si ai Universitatii 'Alexandru Ioan Cuza' din Iasi "au decis sa isi uneasca eforturile pentru a realiza o clasificare efectiva a institutiilor de invatamant superior", anunta conducerile celor cinci institutii de invatamant superior intr-un comunicat de presa comun.

In cadrul reuniunii de la Iasi a Consortiului Universitaria, care a avut loc in zilele de 29 si 30 noiembrie, reprezentantii Universitatii din Bucuresti, ai Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, ai Universitatii de Vest din Timisoara, ai Academiei de Studii Economice din Bucuresti si ai Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi au decis sa isi uneasca eforturile pentru a realiza o clasificare efectiva a institutiilor de invatamant superior, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Universitatile membre ale Consortiului Universitaria solicita evaluarea institutionala clara in scopul diferentierii pe criterii valorice a institutiilor de invatamant superior din Romania", informeaza institutiile de invatamant superior.

Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, a declarat in deschiderea lucrarilor Consortiului Universitaria ca "institutiile de invatamant superior din Romania sunt judecate, in mod nedrept, pe baza unor criterii egalitariste".

Si Vasile Isan, rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, a afirmat ca in Statele Unite ale Americii, dintre cele 4.000 de institutii de invatamant superior, doar 225 au dreptul de a organiza studii doctorale, in timp ce in Marea Britanie universitatile care pot oferi studii de doctorat reprezinta putin peste 20% din numarul total al institutiilor de invatamant superior. "Prin comparatie, in Romania toate cele 49 de universitati publice au dreptul nediscriminatoriu de a organiza studii doctorale", a precizat Vasile Isan.

Cei 50 de reprezentanti ai universitatilor au sustinut ca este nevoie de o initiativa comuna pentru ca diplomele sa "nu mai reprezinte expresia unei presupuse vointe colective", se arata in comunicat. Ioan Aurel Pop, rectorul UBB Cluj, a afirmat ca "rostul consortiului este de a sustine elita invatamantului superior romanesc".

Universitatile au tras un semnal de alarma si referitor la "subfinantarea cronica a educatiei, in comparatie cu resursele care trebuie angajate". Pavel Nastase, rectorul ASE, a declarat ca este nevoie de "reanalizarea finantarii pe student, tinandu-se seama de costurile efective ale unui an de studiu."

Universitatile mai solicita Ministerului Educatiei Nationale emiterea la timp a ordinelor de organizare a admiterii si a examenelor de licenta, deblocarea posturilor, simplificarea procedurilor de angajare a personalului nedidactic si auxiliar, precum si aprobarea programelor de licenta si master cu dubla specializare (principala/secundara), informeaza consortiul.

In ceea ce priveste cercetarea fundamentala si aplicativa, "participantii la Consortiu apreciaza eforturile si intentiile Guvernului si asteapta o sustinere financiara mai consistenta in aceasta directie", se arata in comunicatul de presa.

In cadrul evenimentului, reprezentantii universitatilor au discutat despre oportunitatile de finantare prin programele europene din perioada 2014-2020, iar cele cinci universitati "au decis sa transforme Romania intr-o destinatie extrem de atragatoare pentru studentii din strainatate, propunand oferte de studiu multiple". Astfel, prin noile tipuri de burse Erasmus, studentii vor putea veni sa studieze in tara noastra in doua sau mai multe universitati sau vor putea beneficia de "pachete" de burse de studii si stagii de practica din partea mai multor universitati, informeaza consortiul.

Universitatile anunta ca au hotarat sa puna in practica si ideea realizarii unor mobilitati de tip Erasmus intern intre universitatile membre din Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi. Astfel, "un student de la Iasi ar putea studia un semestru la o universitate partenera din Romania, urmand ca notele obtinute sa-i fie recunoscute in totalitate. Mobilitatile de studiu romanesti au fost subiect de discutie atat pentru prorectorii responsabili cu activitatea didactica, cat si pentru reprezentantii studentilor, care au pus la punct detaliile tehnice ale acestor schimburi academice", anunta universitatile.

Referitor la cercetare, cele cinci universitati de top romanesti au discutat posibilitatile de colaborare in cadrul noului program european Orizont 2020, ce va oferi finantari de 70 de miliarde de euro. Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea, a atras atentia asupra faptului ca "din 2014 vom lupta pentru finantarea europeana a cercetarii cu cele mai mari universitati occidentale. Este important sa avem o cercetare performanta. Avem datoria de a fi niste garanti ai calitatii invatamantului si cercetarii in Romania."

Unul dintre factorii determinanti ai calitatii cercetarii este si posibilitatea de atragere a tinerilor talentati spre studii doctorale si, mai departe, spre cariere academice. Motivatia tinerilor performanti si a cercetatorilor este una dintre cele mai presante probleme cu care se confrunta universitatile romanesti in momentul de fata. Astfel, Consortiul Universitaria va propune abordari comune pentru stabilirea unei grile de salarizare a personalului angajat in cercetare - actualmente inclus in aceeasi grila cu personalul auxiliar al institutiilor, anunta universitatile.

Acestea au precizat ca au fost discutate liniile generale pentru cel putin zece proiecte comune care vizeaza fiecare domeniu de activitate universitara - de la adecvarea principiilor si rezultatelor ofertelor educationale la exigentele intreprinderilor, institutiilor publice si ale mediului economico-social, pana la organizarea programelor de reconversie pentru profesorii din invatamantul preuniversitar. Intre acestea, consortiul a precizat ca sunt de remarcat trei propuneri: constituirea Scolii romane de Arheologie de la Atena, revigorarea Bibliotecii Romane de la Freiburg si formarea Institutului de Studii Avansate "Grigore Moisil".
 
Comunicatul este semnat de Mircea Dumitru - rector Universitatea din Bucuresti, Pavel Nastase - rector Academia de Studii Economice (ASE), Ioan Aurel Pop - rector Universitatea Babes-Bolyai Cluj, Marilen Pirtea - rector Universitatea de Vest Timisoara si Vasile Isan - rector Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.

Ce s-a intamplat cu prima clasificare europeana a universitatilor din Romania

Amintim ca universitatile din Romania au fost clasificate pentru prima oara in istorie dupa criterii europene in urma cu doi ani, iar rezultatele clasificarii au fost publicate pe 6 septembrie 2011. Toate universitatile particulare au fost clasificate in ultima categorie valorica, iar principala consecinta a acestei clasificari o reprezenta acordarea unui "buget mult marit" universitatilor din prima categorie si, respectiv, a unui buget foarte mic celor mai slabe universitati. In plus, in functie de locul ocupat in acea clasificare, universitatile aveau voie sa nu aveau voie sa organizeze masterate si doctorate.

Pe 19 iunie 2012, ministrul interimar de atunci al Educatiei, Liviu Marian Pop, a anuntat ca a contestat in justitie rezultatele clasificarii universitatilor si a ierarhizarii programelor de studii.  

La inceputul lunii septembrie 2012, Expert Forum avertiza printr-o analiza ca evaluarea si clasificarea universitatilor risca sa fie anulate, in conditiile in care "la doar 2 saptamani de la instalare, Guvernul Ponta a actionat, prin Ordonanta de Urgenta nr. 21/2012, prin care, pentru anul universitar 2012-2013, cheltuirea fondurilor publice in universitati se face independent de evaluare si clasificare." In prezent, finantarea universitatilor nu se mai face in functie de rezultatele clasificarii.

Pe 1 octombrie 2012, ministrul de atunci Ecaterina Andronescu declara ca "MECTS are doua procese privind clasificarea universitatilor, deschise de institutii nemultumite de categoria in care au fost incluse. Noi nu putem merge in instanta si sa dovedim ca locul unde au fost plasate respectivele instiutii este corect, intrucat nu avem criteriile care au stat la baza clasificarii. In acest context, am putea fi nevoiti sa facem o noua evaluare si un nou clasament". In februarie 2013, Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava a castigat procesul cu Ministerul Educatiei privind clasificarea universitatilor.

Asociatia Universitatilor Particulare din Romania, condusa in trecut de Corina Dumitrescu - prima propunere a premierului Victor Ponta la sefia Ministerului Educatiei - a atacat si ea in instanta rezultatele acestei clasificari. In luna noiembrie 2011, Ministerul Educatiei a castigat in prima instanta procesul cu Asociatia Universitatilor Particulare din Romania, iar decizia instantei a fost atacata cu recurs.

Dupa ce a fost propusa pentru preluarea portofoliului Educatiei, Corina Dumitrescu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca aceasta clasificare realizata de Asociatia Universitatilor Europene "a fost un pilotaj".

Amintim de asemenea ca PSD a cerut in august 2011 ca Guvernul de la acea vreme sa retraga hotararea privind clasificarea universitatilor.

Citeste si:


Citeste mai multe despre   


8230 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Centre traditionale (Marţi, 3 decembrie 2013, 12:02)

  Andrei [anonim]

  Adevarul este ca acestea sunt centrele universitare traditionale si valoarea lor e incontestabila. Restul se fac ca "produc" specialisti gen Spiru Haret, ULB Sibiu, etc, etc. Poate o exceptie ar fi UMF Targu Mures unde intradevar se face carte, insa spre exemplu la Brasov/Sibiu/Arad/Oradea/Suceava si RESTUL ca nu e nici o diferenta, singura conditie ca sa "treci clasa" e sa platesti TAXA in primul rand si apoi sa te prezinti la examen (sa nu va spun ca sunt cazuri in care un intreg semestru nu s-a prezentat NIMENI la cursuri si TOTI studentii si-au luat diploma - in anul 2008 e cazul ce-l cunosc eu personal.... !?) Deci despre ce invatamant superior vorbim ?????
  • +2 (4 voturi)    
   Ei nu uita (Marţi, 3 decembrie 2013, 12:50)

   spysoby [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   Si Galati este un centru universitar puternic si de traditie.Constanta cu academia navala .
   • +3 (5 voturi)    
    Multe srl-uri universitare (Marţi, 3 decembrie 2013, 13:09)

    ssgl [anonim] i-a raspuns lui spysoby

    Daca vom cauta in trecut vom observa ca Galati a avut de zeci de ani 2 facultati unice Nave si Chimie Alimentara, asa cum la Craiova a fost o facultate unica legata de Aeronautica....Constanta a fost recunoscuta in mediul universitar doar prin Institutul de marina. Despre Universitati nu poate fi vorba de traditie in orase precum Brasov, Sibiu, Arad, Oradea, Suceava etc. Au existat 7 orase cu universitati la Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Tg. Mures, Craiova, Galati iar dupa '90 s-au infiintat srl-urile universitare precum ciupercile dupa ploaie, institutii de facut bani.
    • +1 (1 vot)    
     eroare ! (Marţi, 3 decembrie 2013, 13:56)

     AquariussNorth [anonim] i-a raspuns lui ssgl

     Esti in eroare ! Mai cerceteaza si ai sa vezi de ce !
    • +1 (1 vot)    
     Brasov, un SRL?! (Marţi, 3 decembrie 2013, 14:05)

     slv [anonim] i-a raspuns lui ssgl

     Brasov-ul nu are traditie universitara? In 1940 infiintarea Academiei de Comert si Industrie, in 1948 Institutul de Silvicultura si in 1949 Institutul de Mecanica? ...

     Ca invatamantul a decazut dupa 1990 - e una, ca nu exista traditie universitara ... e alta ...
  • 0 (0 voturi)    
   te-as contrazice (Marţi, 3 decembrie 2013, 13:03)

   P Vaida [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   legat de Targu-Mures....e o institutie la fel de corupta ca multe altele. Sunt discipline la care la examen esti rugat sa enumeri cele 10 minuni ale lumii antice sau numele celor 7 pitici (pe bune). La fel, poti sa lipsesti un semestru intreg de la lucrari practice si sa se treaca asta cu vederea din cauza numelui sau afilierii politice (iar exemplu real). Mai mult, legat de etica si competitivitate, o parcurgere sumara a colectivelor din clinici sau a membrilor unor discipline releva nepotismul care inca se practica la scara larga si ostentativ. Si am putea continua. Desigur, intotdeauna ceva poate parea bun daca il compare cu ceva mult mai prost. Dar numai pare....(asta legat de comparatia cu Brasov, Sibiu...).
  • +1 (1 vot)    
   Brasov? (Marţi, 3 decembrie 2013, 14:53)

   Mircea S. [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Iaca aşa vorbesc unii fără să ştie despre ce este vorba. Braşovul, prin Universitatea Transilvania, are de departe cea mai bună şcoală de Litere din ţară, cu cele mai grele examene. Este imposibil să copiezi la profesori precum A. Bodiu şi O. Moceanu.
   Braşovul e singurul loc unde se studiază în mod serios Silvicultura, Industra lemnului, Autovehicule.
   E drept, a fost problema aceea cu Onisâi, prins cu şpaga în sac la Medicină, însă am ceva îndoieli, pentru că mi-a fost profesor, m-a picat, am dat restanţe, nu am dat şpagă şi... nu am auzit că ar fi fost şpăgar cu 5-6 ani în urmă.
 • +3 (5 voturi)    
  solutia este examen de admitere la facultati (Marţi, 3 decembrie 2013, 12:16)

  mnicku [utilizator]

  ce facti sint discutii filozofice pe linga cea ce se numeste a fi performanta in educatie .

  Nu toti trebuie sa urmeze o facultate , lopeti si maturi sint destule
  • -3 (5 voturi)    
   licentiati... (Marţi, 3 decembrie 2013, 13:16)

   republicanu [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

   Pai da,lui Basescu-Nana ii treba licentiati la sapa sau sa-i conduca tractorul !
 • +4 (6 voturi)    
  Hm ... (Marţi, 3 decembrie 2013, 12:23)

  zizi_m [utilizator]

  sper sa iasa ceva de aici, desi chiar si in aceste universitati sunt probleme legate de coruptie si nepotism. E adevarat nu suporta totusi comparatie cu Spiru Haret si alte ciudatenii de genul asta, fie ele de stat sau particulare.

  Poate asta ar putea fi un pas in directia cea buna, pentru ca ar face o diferenta clara intre o diploma obtinuta la o facultate cat de cat serioasa si una luata la o fabrica de diplome.
 • +3 (3 voturi)    
  Universitati de elita (Marţi, 3 decembrie 2013, 13:30)

  Nicumi [utilizator]

  Primul lucru pe care trebuie sa-l contientizam: universitatile sunt printre primele institutii producatoare de elite. ELITE, nu TAMPITI cu diploma.
  Daca esti constient de asta, incepi sa actionezi ca atare:
  1. politica de recrutare de cadre didactice cu foarte buna pregatire. Nu-mi iei pe Gica ca e finul lui Vasile, decan sau pe Lucica, coleg de partid.
  2. oferta de programe de studiu (licenta, master, doctorat) de calitate similara la nivel european cu cea de la alte universitati. N-am pretentia ca Oxfordul sa se mute la Bucuresti, dar nici Bucurestiul la Baku (exagerez, intelegeti ideea). Asta inseamna ca nivelul cursurilor, seminariilor, laboratoarelor este de nivel similar cu cele din Occident, macar la nivel minimal. Un idiot care-si tine cursurile fara a fi la curent cu bibliografia temei sa fie dat afara. N-are ce oferi studentilor.
  3. investitii materiale consistente in dotari biblioteci, laboratoare, acces baze date etc.
  4. selectia studentilor prin examen, verificare periodica, triere si, finalmente, cei care primesc o diploma, intr-adevar sa o merite.
  5. verificarea perioadica a calitati actului didactic si de cercetare, cei ce bifeaza doar maculatura, nu-s in stare de idei originale, se tine doar de plimbat pe la televizor si desfiintari de departamente, calcule personale (gen Vlad Nistor), afara din sistem. Fara comentarii!!!!
  6. instituirea unui program de burse al universitatii acordat celor mai meritorii studenti.
  ESENTIAL, as incuraja, inclusiv prin procedurile de evaluare, o crestere a calitatii in dauna cantitatii. Porcaria cu existenta departamentului, dependenta de numarul de studenti, desfiintata, pentru ca s-a ajuns la banalizarea obtinerii diplomei de licenta, master sau doctorat.
  Incurajarea concurentei, universitatile cu cele mai bune oferte educationale si cel mai bun corp de specialisti sa primeasca cele mai bune finantari. Cine vrea sa investeasca in actul educativ sa aiba in vedere, in primul rand, principiul calitatii.
 • +3 (3 voturi)    
  Calitate (Marţi, 3 decembrie 2013, 13:56)

  Cetateanu [utilizator]

  Calitatea universitatilor, se vede dupa numarul de politicieni care si-au luat diplome si doctorate la ele . Uitati-va la CVurile celor din politica: de la "inalti" functionari la senatori ( fara a uita primariile) si faceti un top ( invers) cu cat mai multi cu atat mai penala institutia. Interesant ca unii "uita" sa-si treaca institutiile absolvite - pana si lor le este rusine.
 • -2 (2 voturi)    
  Consortiu (Marţi, 3 decembrie 2013, 15:48)

  LDR [anonim]

  Exista o sigura cale spre performanta, competitia corecta.
  Existenta unui astfel de consortiu este anti-concurentiala prin definitie. O ierarhizare promovata de unele univeristati nu poate fi prezumata deloc ca fiind "independenta" si "dezinteresata".
  Invatamantul creeaza elite? Asta este o mentalitate foarte veche, si prafuita. Invatamantul trebuie sa creeze competente pentru piata muncii si cercetare.
 • +2 (2 voturi)    
  NU sunt cele mai bune 5 (Marţi, 3 decembrie 2013, 18:49)

  Adrian Ciobotaru [anonim]

  In primul rand, cele 5 universitati, NU sunt cele mai bune 5 din Romania. Or fi bune, dar au uscaturile lor. Mai ales la Timisoara si Iasi am interfatat personal cu specimene "paralele". In ceea ce priveste Clujul, acestia vor sa "tina monopolul" pe Transilvania, desi au dificltati in privinta "harului" didactic al multor profesori (degeaba sunt specialisti, daca nu stiu sa explice); desi pentru multe zone din Ardeal (ex: Oradea, Satu Mare, Brasov), clujul este prea-departe pentru a veni studentii la ei! In caz ca nu stiti, de la Brasov este mult mult mult mai usor sa mergi la Bucuresti, decat la Cluj!
  In calitate de fost absolvent al Universitatii Transilvania din Brasov, va spun ca este printre cele mai bune din tara, cu siguranta as incadra-o in top 5. Este si veche, si "de traditie", dar, mai presus de toate, DE CALITATE. Majoritatea absolventilor de aici ies specialisti in domeniul lor, nu paraleli; spun acest lucru din viata reala, intrucat, prin natura muncii, interfatez cu absolventi din diferite universitati.
  Uscaturi exista oriunde! Am intalnit si absolventi de ASE Bucuresti cu grave deficiente de cunoastrere profesionala!
   
  Problema este alta: SUNT PREA MULTE UNIVERSITATI DE STAT! Iar cele care sunt, au prea multe facultati si prea multe specializari !!! Raportat la numarul de studenti, desigur.
  Sincer, nu vad nici o nevoie de universitate de stat la Targoviste, Pitsti, Alba Iulia, Suceava, Turnu Severin, Targu Mures, Sibiu, Mangalia, Botosani, Bacau, Buzau, Braila, Satu Mare, Bistrita etc. Cel mai bun lucru ar fi o restructurare si mutare a universitatilor in marile aglomeratii urbane: Bucuresti, Constanta, Iasi, ClujNapoca, Timisoara, Galati, Brasov, Craiova, Oradea (pentru ca nord-vestul tarii este totusi departe de Cluj). Ar fi bine sa fie cam o universitate mare la 2 milioane de locuitori... si sa nu fie apropiate geografic!!! (vedeti ce bine rarefiate sunt propunerile mele?).
 • +2 (2 voturi)    
  Consortiul celor 5 este un cartel monopolist (Miercuri, 4 decembrie 2013, 0:46)

  Dr.Man [utilizator]

  Toate universitatile sunt universitati. Toate sunt autonome fata de stat si fata de alte universitati, toate pentru a fi universitati trebuie sa ofere studii universitare, detoate gradele si sa confere diplomele respective. Existastandarde universitare vechi din secolul al XIII-lea, exista un sistem european de atestari etc. Lucrurile sunt reglementate. Universitatile fiind universitati nu au calitate egala, dreptcare exista un sistem si organe specializate de evaluare a calitatii universitatilor implicit al diplomelor. Un doctorat la Bucuresti nu are greutatea unuia de la Oxford. Consortiul in cauza incomplicitate cu ministerul care in fapt nuare autoritate fata de universitati, cauta sa obtina monopol asupra unor cicluri de invatamant - insemnind bani, si sa dispuna de ceeacestatul mai poate subventiona in materie, implicit sa faca mai grea viata studentilor si sa transfere bani din uneleorase spre altele(studentii sunt consumatori de serviciipe care leplatesc). Rste o manevra de tipul " baietilor destepti"din energie.
 • 0 (0 voturi)    
  mda... (Duminică, 8 decembrie 2013, 21:07)

  schumacher [anonim]

  nu zic, sunt si universitati bune in Romania, dar problema e... daca nu termini la unul din profilele care se cauta, cate sanse ai sa iti si gasesti de lucru?
  eu am facut doi ani, dar m-am lasat... cred ca in afara de IT nu prea se merita sa faci ceva, timp si bani irositi aiurea... iar dupa ce termini, mai mare chinul, pana gasesti job, ca na, fara exoerienta cine te ia?
  eu cand am vazut ca sunt atatia care nu-si gasesc de lucru dupa ce termina, m-am gandit mai bine ce vreau sa fac si am avut noroc sa gasesc de munca la o firma, hartl, unde angajeaza si fara experienta. Conduc un tir super si vad toata Europa... muuult mai bine decat sa stau sa ruginesc intr-un birou :D


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version