- Si fostul ministru Mircea Miclea a avertizat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca "se dau note mari in gimnaziu" si ca este nevoie de "standarde nationale de evaluare, astfel incit, pe parcursul gimnaziului, elevii sa fie evaluati dupa aceeasi masura".
- Amintim, insa, si ca anul acesta Evaluarea Nationala s-a desfasurat pe fondul a numeroase acuzatii ca subiectele au fost mult prea usoare
- Incepand de anul acesta, media este 75% Evaluarea Nationala si 25% media de absolvire a gimnaziului.
"Decizia vine in urma analizei datelor inregistrate la finalul clasei a VIII-a. Acestea au relevat diferente notabile intre mediile, mai mari, obtinute de elevi in scoala, pe parcursul gimnaziului, si mediile, mai mici, obtinute de acestia la Evaluarea Nationala. Cele mai multe situatii (59,52% din unitatile de invatamant) releva diferente de 2 pana la 2,5 puncte intre felul in care au fost evaluati elevii pe parcursul gimnaziului si media de la evaluarea nationala a acestora", informeaza Ministerul Educatiei.
- Diferente de 2 puncte intre notele de la clasa si notele de la Evaluarea Nationala au fost identificate in 25 de judete: Iasi, Sibiu, Brasov, Arges, Giurgiu, Bacau, Constanta, Dambovita, Maramures, Alba, Vaslui, Bistrita-Nasaud, Mehedinti, Salaj, Tulcea, Bihor, Arad, Teleorman, Satu-Mare, Covasna, Dolj, Harghita, Calarasi, Botosani si Ialomita.
- In alte 6 judete (Valcea, Mures, Timis, Hunedoara, Caras-Severin, Olt) diferentele sunt si mai mari, depasind 2,5 puncte.
- O situatie considerata acceptabila, respectiv un raport de 1,5 pana la 2 puncte intre mediile pe ciclul gimnazial si cele la Evaluarea Nationala, se inregistreaza in judete precum Gorj, Suceava, Vrancea, Ilfov, Prahova, Cluj, Buzau, Galati si Neamt (reprezentand 21,42% din totalul unitatilor de invatamant, la nivel de tara).
- Numai Bucurestiul si judetul Braila inregistreaza un raport normal intre evaluarea la clasa si Evaluarea Nationala, dar reprezinta doar 4,76% din totalul judetelor.
Toate unitatile de invatamant unde diferentele de notare sunt mari sau unde numarul de elevi cu medii de promovare a fost scazut vor fi monitorizate in mod constant, anunta Ministerul.
Inspectoratele scolare vor realiza analize, punctuale, iar conducerile scolilor vizate vor fi evaluate in functie de masurile pe care le vor adopta pentru imbunatatirea procesului de predare - invatare.
"Invatamintul gimnazial e in metastaza"
Precizam ca si fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea a declarat in vara, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca "invatamintul romanesc s-a transformat (cu unele exceptii notabile) intr-o fabrica de iluzii. Se dau note mari in gimnaziu, acum se dau note mari la evaluarea nationala, se dau note mari in liceu, se dau note mari in facultate".
"Invatamintul gimnazial e in metastaza", a avertizat Miclea, explicand ca printre cauzele acestei situatii se numara lipsa unei evaluari standardizate ("nota 5 data la o scoala din oras sa insemne tot 5 la o scoala de la sat") si "calitatea foarte slaba a profesorilor". Vezi aici interviul integral acordat HotNews.ro de catre Mircea Miclea
Subiectele de la Evaluarea Nationala 2013 - "o jucarie"
Amintim si ca anul acesta examenele Evaluarii Nationale au adus numeroase acuzatii ca subiectele au fost mult prea simple. "Subiectele de la examenul de Matematica au fost foarte simple, chiar si problema de departajare a fost o jucarie", a declarat pentru HotNews.ro Geta Ion, profesor de Matematica la Scoala gimnaziala Valea Macrisului, Ialomita. "Au fost numai lucruri de baza si elevii nici nu au fost nevoiti sa faca eforturi de gandire. (…) Nici anul trecut subiectele de la Matematica nu au fost foarte grele, dar macar ultimul subiect a pus o oarecare dificultate", preciza aceasta (detalii aici).
"Copiilor din ziua de azi li se cere sa fie prosti? / O sa devenim noi un fel de China pentru chinezi", scriau si cititorii HotNews.ro referitor la subiectele de la examenul de Matematica (detalii aici).
Si un profesor de limba romana, Adrian Romonţi de la Colegiul national pedagogic "Gheorghe Lazar" Cluj-Napoca, scria dupa sustinerea examenului: "Mi-am amintit de perioada comunista, cand se anuntau in plenarele C.C. recolte remarcabile la hectar, in vreme ce populatia traia la limita subzistentei" (detalii aici).
In final, Rezultatele Evaluarii Nationale 2013 au adus un procent de 75,89% de elevi care au obtinut note peste 5, cu aproape 10 puncte procentuale mai multi decat anul trecut. 827 de elevi au luat nota 10 pe linie.
Citeste si:
Amintesc ca el a crescut ponderea la 50%- de la 25%.
O crestera la 75% este in aceeasi directie.
Bravo domnule ministru Pricopie ca ati urmat si d-voastra o cale logica si normala!
Din pacate baiatul meu cel mic nu poate beneficia de aceasta schimbare. Asa ar fi intrat la prima optiune!
Acum sa vedem fii de directori, profesori care "invata" la scoala unde sunt parintii mari si tari, unde se iau note mari fara probleme, cum se vor descurca la examen.
Sau fii de popa, primari, consilieri de la sate care-si folosesc put(o)rea in (dez)interesul copiilor lor.
Ce-i asa de greu sa se introduca examen de admitere la liceu si la facultate? - fiecare dupa specific
Pe cine deranjeaza examenul de admitere ?? - pe incompetenti si pe cei ce nu invata .
De ce oricine trebuie sa faca o facultate chiar daca nu invata ?
Pina cind toti ministri de la invatamint isi bat joc de educatie cu legi imbecile ?
Chiar nu va da-ti seama ca distrugeti viitorul tarii ?
Introduceti d-le examene de admitere la liceu si la facultate si vom avea generatii care vor sti carte -cine vrea sa invete -, cine nu la sapa
Invatamintul e cu susul in jos
Ex de subpunct la matematica la terminarea clasei a VIII in 2013
1) a) 4x4+10=? ..... no comment , pai asta-i subiect ??
In RO sint scoli unde se da 10 pt ca zimbesti si acel elev poate merge apoi la ce liceu vrea iar altul care stie materie de 9,5 nu poate intra la un liceu bun . E normal ?
Nu e normal sa avem nspe mii de contabili, avocati , ingineri de mediu- ??/?? - si psihologi , ...etc...facuti la norma si sa nu stie nimic .
Cine vrea sa fie inginer trebuie sa stie matematica + fizica , cine vrea sa fie medic - chimie, biologie, fizica ... etc . Liceul este pt cultura general iar facultatea pt o specializare. Era o mindrie acum 25 de ani sa te stie lumea ca esti student , acum daca n-ai doctoratul lui peste prajit esti un nimeni
Aud scuze de genul : copilul are trac , e emotiv si nu suporta examenul , dar cind cistiga 1500 euro suporta stresul sa numere banii ???
Consider ca singura modalitate de departajare este examenul de admitere . Competitia nu dauneaza, din contra
Imi vin absolventi pt angajare cu tz+1 diplome - master, doctorat , super... etc -, iar cind vad n+1 diplome obtinute in 2 ani il trimit la plimbare in sec 2
Au fost si atunci destule prostii.
Ex:
1. Daca "picai" cu 8.90. la un liceu bun, nu mai aveai acces decat la cele mai proaste licee.
De parca atunci, cand nu existau calculatoare nu se puteau pune optiuni.
Acum este mult mai bine din acest punct de vedere.
2. Deoarece notele din gimnaziu nu contau, prea multi elevi (si eu evident) nu eram intersati de celelalte materii. O mare greseala!
Ca urmare, cred ca un echilibru ar fi benefic. Avand in vedere coruptia din Romania, cred ca o pondere de 75% examen si 25% media multianuala este corecta. Astfel, spaga nu mai are valoarea scontata, umilinta idem.
Cred ca este un pas important inainte.
Exista unele dicrepante intre scoli in sensul ca liceele din cartierele bogate sunt mai bune decat cele din cartierele sarace (cum ar veni la noi, o scoala din Dorobanti e comparativ mai buna decat una din Ferentari). Copiii nu intra intr-o competitie nebuna iar daca au fost elevi slabi in ciclul gimnayzial, pot recupera pe parcurs pentru ca liceele, teoretic,ar trebui sa aiba toate aceleasi nivel de calitate.
Discrepante vin insa si in faptul ca in Spania exista trei tipuri de licee: publice, mixte si private, iar la cele publice merg copiii saraci, la cele mixte (cele mai numeroase) merg cei mai multi, cei cu venituri normale, iar la cele private merg copiii bogatanilor.
Cred insa ca este un sistem mai bun, mai egalitar si mai putin stresant pentru copii.Competitia este doar la admiterea la facultate.
O mizerie!!!
Insa un examen este mult mai usor de controlat decat notele exagerate date in timpul anului
1. fie ca politica a scolii - ca sa mareasca "productia" de elevi la liceu.
2. fie din motive de linguseala si spaga romaneasca!
Deci, eu cred ca, din contra, este o masura buna.
Si vorbesc in cunostiinta de cauza.
Baietii mei au dat acst examen in ultimii 2 ani.
Altfel suntem de acord (ca USL este o mizerie).
intalniti-va-ti si stabiliti odata o lege, o procedura a invatamantului, pentru zece ani.
nu mai bulversati mintile copiilor in fiecar an, dupa cum va este interesul, "idiologia", dar mai ales, idiotzenia.
terminate odata cu soimii patriei, pionierii, utecistii.
uitati indoctrinarea propriilor tartacutze.
gata, suntem in ioropa, nu mai suntem in blocul de rasarit, nu mai vrem uniformitate.
gata cu monolitii, cu gandirea de sus, lumina de la rasarit.
lasti, naibii, invatzamantul ca mijloc de propaganda politica, indoctrinare.
gata cu abramburica, abrambureala si abureala creierelor !
enough is enough !
Deci totul e perfect, sute si mii de copii au 9,90 desi nivelul este foarte slab din ORICE punct de vedere.
Acest examen ar trebui organizat in alte centre si supravegheat ca la BAC. Tot sistemul este bazat pe incompetenta si coruptie. Pile, relatii, cadouri... clasele de smecheri ajung si la 43 de copii !!?? Meditatii facute cu copiii din scoala/clasa reprezinta tot coruptie, nu numai parfumurile, bijuteriile..... Exceptiile, scoli sau profesori nu fac decat sa confirme regula.
Incompetenta iar si-a spus cuvantul, guvernul USL e pus pe distrus tot ce merge bine.
Copiii mei au dat aceste examene deja si da, USL este cea mai mare mizerie a politicii romanesti din istorie!
Mesajul este'' dati spaga la liceu ca la Bac va prinde.''
Este a''n''spea modificare facuta de Psd in asa fel ca nimeni sa nu mai inteleaga nimic si efectul ete ca nu se mai invata nimic.
Se aplica'' invataturile''primite de la Moscova de ILICI-kgb si aplicate de urmasii sai vizand creerea de tineri nepregatiti.usor de manipulate.