"Ministrul a anuntat ca la admiterea in liceu media de la examen va conta 75% iar notele din V-VIII vor conta 25%. Este o carpeala binevenita", scrie fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu pe contul sau de Facebook. Potrivit acestuia, "masura corecta este cea prevazuta de Legea educatiei: 30% examen specific organizat de liceu, 35% examen national si 35% portofoliul educational".

  • Ministerul Educatiei Nationale a anuntat astazi ca schimba formula de calcul a mediei de admitere la liceu. Incepand din acest an, in admiterea la liceu - media de la Evaluarea Nationala va avea o pondere de 75% (fata de 50% cat a fost pana acum), iar media generala de absolvire a gimnaziului va fi in proportie de 25%.

Intr-o postare pe contul sau de Facebook, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu sustine ca aceasta modificare "este o carpeala binevenita". "E bine ca a facut acest lucru. Masura corecta este cea prevazuta de Legea educatiei: 30% examen specific organizat de liceu, 35% examen national si 35% portofoliul educational. Sa se angajeze ca o va aplica", a scris consilierul prezidential.

Potrivit acestuia, "trebuie rezolvata problema de fond: notarea necorelata cu realitatea, care s-a vazut in momentul in care am organizat examenul corect".

"Obligatoriu trebuie introdus portofoliului educational: nota nu descrie, de una singura, totul despre nivelul copilului. De exemplu un copil poate avea 8 la stiinte naturale pentru ca toceste iar altul pentru ca intelege foarte bine totul dar nu a memorat numele tuturor speciilor de plante. Cei doi copii au abilitati diferite si trebuie orientati diferit. Portofoliul ii poate diferentia, nota nu", scrie Daniel Funeriu.

Potrivit Legii Educatiei Nationale, "portofoliul educational cuprinde totalitatea diplomelor, a certificatelor sau a altor inscrisuri obtinute in urma evaluarii competentelor dobandite sau a participarii la activitati de invatare, in diferite contexte, precum si produse sau rezultate ale acestor activitati, in contexte de invatare formale, nonformale si informale. Portofoliul educational este elementul central al evaluarii invatarii. Utilizarea lui debuteaza incepand cu clasa pregatitoare si reprezinta cartea de identitate educationala a elevului".

Citeste si: