Actualul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, candideaza pentru un nou mandat, scrie Agerpres, citand surse judiciare. Aida Popa si Iulian Dragomir s-ar numara printre candidatii pentru functia de vicepresedinte al Curtii Supreme. Livia Stanciu s-a remarcat prin pozitiile intransigente impotriva atacurilor la adresa magistratilor si prin sentintele dure pronuntate in completele din care a facut parte.

Judecatoarea Livia StanciuFoto: Agerpres

Potrivit surselor, functia de presedinte al Sectiei I civila este vizata de Lavinia Curelea, informeaza Agerpres.

In 21 iunie, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit calendarul estimativ pentru procedura de ocupare a functiilor de conducere vacante de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, perioada de depunere a candidaturilor fiind 17 iulie - 19 august, iar de analizare a acestora - 9 - 10 septembrie.

Potrivit calendarului, in perioada 19 august - 4 septembrie va avea loc verificarea de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a judecatorilor care si-au depus candidatura, daca au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, si comunicarea rezultatului verificarii.

Pe 22 august se vor publica pe site proiectele de candidatura. In perioada 19 august - 4 septembrie va avea loc verificarea de catre Directia resurse umane si organizare a inscrisurilor depuse la dosarele de candidatura si solicitarea completarii acestora, dupa caz; intre 4 si 6 septembrie se va elabora Nota Directiei resurse umane si se va organizare prezentarea candidaturilor si a documentelor atasate in sustinerea acestora.

In intervalul 9 - 10 septembrie se vor analiza candidaturile de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii si se vor formula propuneri de numire in functiile de conducere vacante de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In septembrie, expira mandatul presedintelui ICCJ, Livia Stanciu, si al vicepresedintelui Rodica Aida Popa, ambele numite in functii in urma cu trei ani de presedintele Traian Basescu.

Livia Doina Stanciu, judecatorul care a dat condamnarile cele mai sonore din ultimii ani

Stanciu a condus completul de 5 judecatori care l-au condamnat definitiv pe pe fostul premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare.

Tot Stanciu a condus completul ce l-a condamnat la 7 ani de inchisoare pe fostul senator PSD Catalin Voicu.

Stanciu a condus si compeltul ce a decis condamnarea lui George Becali la inchisoare cu executare.

In plus, din anul 2010 de cand Stanciu a preluat conducerea Curtii Supreme, insitutia a primit mereu aprecieri pozitive in rapoartele pe justitie ale Comisiei Europene.

CV-ul Liviei Doina Stanciu poate fi consultat aici.

Cat de importanta este functia de presedinte al ICCJ

Functia de presedinte al ICCJ este una din pozitiile cheie din justitie. La ICCJ se judeca toate cazurile de coruptie care privesc ministri sau parlamentari. Potrivit atributiilor prevazute de lege, presedintele ICCJ desemneaza judecatorii Completului de 5 judecatori. Acest complet, Conform art. 24 din Legea nr. 304/2004, republicata, solutioneaza recursurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Potrivit legii, acelasi complet ales de presedintele ICCJ judeca recursurile impotriva hotararilor pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii in materie disciplinara. Adica in cazul in care un magistrat este sanctionat disciplinar de CSM, recursul se judeca de completul de 9 de la ICCJ.

Alte competente al presedintelui ICCJ:

  • Presedintele propune, impreuna cu ministrul justitiei, numarul maxim de posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, care se stabileste prin hotarare a Guvernului.
  • desemneaza, prin tragere la sorti, judecatorii care formeaza Biroul Electoral Central;
  • aproba intocmirea dosarelor de pensionare din carul ICCJ;
  • acorda grade, trepte, gradatii, indemnizatii de conducere, salarii de merit, premii si alte drepturi ale personalului, potrivit legii, si rezolva contestatiile referitoare la stabilirea acestora. Detalii aici.