Guvernul Ponta va reforma Sanatatea prin modificarea taxelor. Care sunt termenele precise asumate in fata FMI

de MVA     HotNews.ro
Marţi, 6 august 2013, 16:07 Actualitate | Esenţial


Masurile de reorganizare a sistemului sanitar intentionate de guvernul Ponta se bazeaza in primul rand pe cresterea finantarii Fondului National de Sanatate (FNUASS), dar nu prin alocari suplimentare de la buget, ci prin introducerea unor noi taxe care sa alimenteze acest fond. In acest scop, de la inceputul lui 2014 va intra in actiune o taxa obligatorie pe veniturile obtinute din chirii, iar baza de impozitare a veniturilor din diferite surse (PFA, drepturi de autor, activitati de natura salariala) va fi unificata. Totodata, vor fi atrase fonduri pentru sanatate de la populatie prin introducerea unei asigurari de sanatate suplimentare facultativa si a asigurarilor medicale private.
 • Puteti citi pe larg angajamentele guvernului Ponta privind sistemul sanitar in scrisoarea de intentie convenita cu FMI la paginile 7, 8 si 9 din documentul atasat.
Guvernul Ponta a promis FMI, conform unei variante a scrisorii de intentie datand din 29 iulie si consultata de HotNews, ca pana la sfarsitul lunii august va face public pe site-ul Ministerului Sanatatii planul reformei in sanatate, impreuna cu termenele stabilite. Pachetul de servicii medicale de baza va fi definit pana la finalul lui septembrie 2013. Prin pachetul de baza se va stabili care vor fi serviciile medicale care vor fi acoperite in viitor prin asigurari medicale private si ce servicii vor fi asigurate in baza asigurarii medicale de stat.

Aceasta asigurare medicala de stat va fi finantata dintr-o taxa obligatorie si o contributie voluntara prin care se va putea achizitiona o asigurare medicala suplimentara (despre care nu se dau amanunte suplimentare in documentul consultat). La inceputul anului vor fi anuntate si noile medicamente intrate pe lista medicamentelor compensate si gratuite, lista care va fi stabilita pe baza criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale.

Guvernul se angajeaza ca, pana in septembrie 2013, sa gaseasca o rezolvare a conflictului cu medicii de familie care nu accepta sa distribuie cardul electronic de sanatate. Despre conflictul dintre CNAS si medicii de familie puteti citi mai multe aici.

De la inceputul anului viitor, pe retete se vor imprima drepturile pacientilor in ceea ce priveste obligatia farmaciilor de a oferi informatii complete despre alternativele generice, mai ieftine, la medicamentele prescrise.

Pana in prezent, Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica trei proiecte importante pentru reforma sanatatii, prezentate si analizate de HotNews.ro, pe care le puteti citi la link-urile de mai jos:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6723 vizualizari

 • +24 (26 voturi)    
  Uselisti sarlatani (Marţi, 6 august 2013, 16:16)

  hotnewsfil [utilizator]

  In prezent, proprietarul plateste 16% impozit numai pentru 75% din chiria contractata, considerandu-se ca , din partea de 25%, ptrprietarul face reparatiile periodice si intretinerea constructiei si instalatiilor.
  Stiind ca asemenea reparatii-intretinere costa enorm azi, ca, de regula, chiriasul nu menajeaza spatiul inchiriat ( romanul asa se poarta cu ceea ce nu-i apartine), masura aplicata in prezent este realista, normala, dreapta.
  Plata de contributie CAS de 5,5% pentru chirie este un abuz, grosolan.
  12% mentionat in articol, preluat din lege, provine din faptul ca actualul impozit de 16% nu se aplica chiriei 100%, ci numai la 75%, cum am aratat mai sus, caci : 0,16 x0,75% = 0,12x100%.
  Banditii smecherosi uselisti care introduc acest nou impozit,cu denumirea 'contributie la CAS', prezinta aceasta masura ca fiind una care indreata o neregula alicata azi, in care, dintr-o eroare, impozitul pe venit, generalizat, de 16%, nu se aplica dintr-o eroare, proprietarii profitand azi, pe tacute de o eroare, de plata a unui impozit de numai 12%.
  Uselistii sarlateni baga mana in buzunarul cetateanului si, cand este surprins asupra furtului, spun ca nu ei, sarlatanii, au furat (ca puradeii prinsi la furat !), ci ca au extras doar, din buzunar, banii care nu trebuiau sa se gaseasca in acel loc. Operand acest furt, sarlatanii uselisti spun poporului : 'am luat banii care va apartin voua si vi-i restituim'.
  • +13 (15 voturi)    
   banditos (Marţi, 6 august 2013, 18:28)

   ecce [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   dar eu care am un apartament inchiriat dar nu stau in tara si nu am nici o treaba cu sistemul medical din romania (fereasca dumnezeu), de ce sa platesc contributia asta banditeasca?
   • +5 (5 voturi)    
    ganymede_birou@yahoo.com (Marţi, 6 august 2013, 22:17)

    M [anonim] i-a raspuns lui ecce

    L 95/2006
    ART. 211
    (1) Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi.
   • +4 (4 voturi)    
    De ce (Marţi, 6 august 2013, 22:22)

    Jar [anonim] i-a raspuns lui ecce

    n-ai facut contract de comodat?
    Ca nu mai plateai nimic.
  • +10 (14 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 6 august 2013, 18:41)

   GigiBanosu [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

  • 0 (0 voturi)    
   guvernul (Miercuri, 7 august 2013, 11:20)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   respectiv parlamentul ne reamintesc mereu ca se conduc dupa "principiul" "noi muncim, noi nu gandim"...
   de altfel, si cand au fost votati, tot dupa acest principiu s-a votat...
 • +25 (25 voturi)    
  ridicol (Marţi, 6 august 2013, 16:27)

  vodun [utilizator]

  adică să plătim din buzunarul nostru pentru incompetenta lor în timp ce aceeași incompetenți continuă să administreze sistemul de sănătate.
  ce ar fi ca din banii mei să plătesc sistemul de urgente și programele anti-epidemice iar restul banilor să mă urmeze unde cred eu de cuviință că pot obține servicii medicale corespunzătoare.
  • +20 (20 voturi)    
   Mare dreptate ai! (Marţi, 6 august 2013, 17:57)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui vodun

   Incompetenta se intinde de la guvern in jos!
   Si gandeste/te ca mai este raspandita si in randul a 70% dintre alegatori!
   Stii care sunt marile mele dureri?
   Ca cei care muncesc tin in carca incompetenti si ca astia care ne conduc vor lua bani si de la mine si de la cei 70%. Culmea, cei 70% vor da vina pe Basescu uitandu/se in latrine si dand din cap precum niste jucarii stricate.
   Mersi, usele!
 • +22 (22 voturi)    
  Genial (Marţi, 6 august 2013, 16:49)

  sile [anonim]

  Sa-l vad eu pe boul ala care cumpara asigurare suplimentara de la stat. Abia astept.
 • +12 (14 voturi)    
  minunat (Marţi, 6 august 2013, 17:59)

  draq [utilizator]

  ar trebui facut ceva elegant cu toata clasa asta politica
  • +12 (14 voturi)    
   Sper ca (Marţi, 6 august 2013, 19:03)

   Kappa [utilizator] i-a raspuns lui draq

   nu va ginditi la tepe. Le-ar fi prea usor.
   • 0 (0 voturi)    
    intr-adevar (Miercuri, 7 august 2013, 13:10)

    draq [utilizator] i-a raspuns lui Kappa

    eu ma gandeam la o fierbere in ulei, ca in vremurile bune :)
 • +14 (16 voturi)    
  nenorocitilor ! iarasi mana-n buzunarul meu ! (Marţi, 6 august 2013, 18:43)

  toma [anonim]

  oare ce biruri ne mai asteapta ???
  • +11 (15 voturi)    
   ... (Marţi, 6 august 2013, 20:25)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui toma

   te asteapta ce ai votat...
   • +9 (11 voturi)    
    eu ? niciodata, nici macar in 92. (Marţi, 6 august 2013, 21:47)

    toma [anonim] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    jur.
    si jur ca nu o sa-i votez veci.
 • +21 (21 voturi)    
  comentariu (Marţi, 6 august 2013, 18:54)

  costel [anonim]

  guvernul ponta de cand a venit la putere nu a luat nici o masura economica . Toate masurile ai constat in majorarea de taxe si impozite
 • +8 (12 voturi)    
  propun ... (Marţi, 6 august 2013, 20:22)

  Shampax [utilizator]

  sa varsam cas-ul unde credem noi de cuvinta.
  la stat sau la privat.
 • +18 (18 voturi)    
  Guvernul Ponta sprijina puturosii. (Marţi, 6 august 2013, 20:29)

  mircea [anonim]

  Ponta foloseste cei 70% obtinuti din alegerile prost organizate pentru a impovara cu dari pe cei care muncesc.Chiar nu-mi este clar cum poate cineva care munceste sa tina cu socialistii ,stiut fiind ca socialistii iau bani de la acestia pentru a sustine pe cei care nu vor sa munceasca.Cei care fura au scutiri si alte facilitati fiscale si la averea lor nu ai voie sa te uiti.Cei care fura voteaza tot cu USL.De groaza:hotii+puturosii+putinii care mai muncesc=70%.Ceilalti au privit debusolati cum se instaleaza comunistii luminati la putere.Sa nu-mi spuna careva ca liberalii sunt altfel.Nu se autointitula Antonescu un fel de Castro si Ponta un fel de Che Guevara?Nu-i clar?Un panglicar(Castro) si un criminal(Che Guevara).Judecati fara cap infierbantat si veti vedea ca este asa.
 • +12 (12 voturi)    
  Frauda cu fise de trimitere false medas (Marţi, 6 august 2013, 21:05)

  MeDAS [anonim]

  Problema cu Sistemul Medical romanesc nu este ca nu sunt bani ci ca sunt prea multe gauri negre:
  - directori de spitale care cumpara un surub cu 15 ron, o seringa cu 8 ron
  - aparatura medicala care nu este folosita
  - medici de familie care genereaza fise de trimitere fara stirea pacientilor
  - farmacisti care deconteaza retete false
  - clinici medicale private care au sediul la parterul unui bloc ce sta sa se darame insa clinica are pe hartie sute de pacienti
  - investitori arabi care isi deschid clinici particulare pentru a profita de ignoranta autoritatilor
  - clinici care deconteaza analize folosind fisele de trimitere stampilate de medicii de familie fara stirea pacientilor ...
  • -1 (9 voturi)    
   Se mai (Marţi, 6 august 2013, 22:24)

   Jar [anonim] i-a raspuns lui MeDAS

   si fura pe ici pe colo,dar bani,oricum,nu sunt.
 • +10 (12 voturi)    
  reformare prin impozitare (Marţi, 6 august 2013, 23:15)

  rakleta [utilizator]

  asa e reforma ? Halal alianta ... nici macar o strategie clara nu au ... Luati uselism pe paine.
 • +12 (12 voturi)    
  Doar la noi... (Marţi, 6 august 2013, 23:33)

  Mari [anonim]

  Anul trecut tatal meu a avut o perioada de cateva luni in care nu a fost angajat, fiind coasigurat, dar a avut un mic depozit la banca. Acum 2 saptamani a sosit o instiintare ca este dator la CASS pentru venituri obtinute din dobanzi in perioada respectiva. Surpriza cea mai mare a fost ca aceasta datorie nu a fost calculata la dobanda efectiv incasata (care era destul de mica) ci la salariul minim...deci are o datorie pentru un venit care nu a existat. Este oare corect? Ce parlamentari au votat legea asta? Si oare de ce abia acum, a fost instiintat de aceasta datorie, acum cand deja o treime din ea sunt majorari si penalitati?
  • +4 (4 voturi)    
   plata CASS (Miercuri, 7 august 2013, 8:57)

   informer [utilizator] i-a raspuns lui Mari

   Pai asta este una dintre anomaliile legislatiei romanaesti. Nu poti fi coasigurat daca ai venituri, indiferent daca sunt din chirii, depozite bancare, dividende etc. Partea "frumoasa" cf. codului fiscal este ca daca ai aceste venituri trebuie sa platesti pentru ele CASS. Dar daca zici ca anul trecut s-a intimplat acest lucru atunci trebuia sa se plateasca la venitul net estimat, adica dobinda efectiva - impozit ( conturile bancare se impoziteaza ). Asta inseamna ca trebuie sa le explici "frumoaselor" si "desteptelor" de la CAS judeteana ca incepind cu anul 2011 in cazul in care tatal tau nu avea o alta forma de asigurare ( coasiguratul se elimina din start doarece se considera ca avea venituri ) trebuie sa se plateasca CASS la venitul obtinut. Pina in 2011 era valabila chestia cu minimul pe economie. Iar daca te intrebi cine a votat chestia asta poate ca actualul ministru al sanatatii nicolaescu ar putea sa raspunda deoarece aceasta lege a fost votata in primul lui mandat de prin 2006.
 • +11 (11 voturi)    
  unde e "revolutia"? (Miercuri, 7 august 2013, 0:04)

  mav [anonim]

  unde e vocea strazii de acum un an jumatate, care striga cu doi dinti in gura ca vrea reforma in sanatate?
 • +9 (9 voturi)    
  Haiducie uslista (Miercuri, 7 august 2013, 2:14)

  Fu Leng [utilizator]

  Unde-s mazetii, evocii, finutzii si restul aplaudacilor uslamisti...sa aplaude si aceasta japcaiala?
 • +3 (3 voturi)    
  Halucinant. (Miercuri, 7 august 2013, 9:44)

  Ana Armanca [utilizator]

  Parcă intrăm în comunism: "asigurare medicala de stat va fi finantata dintr-o taxa obligatorie si o contributie voluntara" şi mărirea fondului de la sănătate prin "taxa obligatorie pe veniturile obtinute din chirii, iar baza de impozitare a veniturilor din diferite surse". Păi ce are venitul obţinut din chirie cu sănătatea, îţi repară M:S. casa, dacă se strică, îţi dă bani să o cumperi?!
 • +3 (3 voturi)    
  .. (Miercuri, 7 august 2013, 10:15)

  ignatzgoldstein [utilizator]

  ...sa taie de la BOR resp. finantarea cultelor religioase. sistemul de sanatate ar deveni cel mai eficient din europa


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by