​Exclusiv

Se privatizeaza 20% din consultatiile acordate in spitalele de stat si spitalele orasenesti vor putea intra in faliment. Noul proiect al statutului spitalelor

de MVA     HotNews.ro
Miercuri, 31 iulie 2013, 16:47 Actualitate | Esenţial


Eugen Nicolaescu
Foto: Hotnews
Ministrul Sanatatii a anuntat, miercuri, punerea in dezbatere publica a unor proiecte de lege care vor schimba statutul spitalelor din Romania si mecanismul de salarizare al medicilor. HotNews.ro va prezinta in premiera un rezumat al celor mai importante puncte din aceste legi, care vor fi publicate in curand de Ministerul Sanatatii.

Un proiect pilot in care vor fi incluse zece spitale pregateste terenul pentru introducerea practicii private in spitalele de stat si transforma spitalele orasenesti si municipale in fundatii sau asociatii.

   
Conform declaratiilor ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, medicii care lucreaza cu norma intreaga intr-un spital de stat nu vor mai putea lucra si la privat. In spitalul de stat li se va permite insa sa ofere, peste programul de 7 ore, asistenta medicala in regim privat. Consultatiile astfel oferite vor fi platite de pacient sau de asigurarea privata a acestuia, conform unor tarife inca neprecizate. Din acest tarif 60% se va indrepta catre medic, 30% va ramane echipei medicale si 10% va fi retinut de spital. Sectia unui spital public nu va putea avea mai mult de 20% din paturi private.

Masura nu ii afecteaza pe medicii care lucreaza cu jumatate de norma (majoritatea cadrelor universitare) care vor putea lucra in continuare si la stat si la privat.

Statutul spitalelor va fi modificat pentru a crea cadrul de functionare necesar acestor modificari. In proiectul pilot vor fi incluse 10 spitale:
 • 2 spitale clinice regionale de urgenta de competenta IA;
 • 2 spitale judetene de urgenta;
 • 2 institute clinice nationale;
 • 2 spitale judetene de urgenta fara statut de spital clinic;
 • 2 spitale orasenesti.
Spitalele pilot vor fi clasificate in spitale de interes national si spitale de interes local. Toate se vor reorganiza ca institutii de sanatate autonome.

VA FI POSIBIL FALIMENTUL SPITALELOR LOCALE

Spitalele pilot de interes local se vor putea reorganiza ca asociatii sau fundatii medicale, in urma deciziei consiliilor judetene sau locale care le au in subordine (sau a altor institutii care le au in subordine). Aceste fundatii si asociatii medicale vor fi de utilitate publica, sub forma de persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial. Patrimoniul si bunurile spitalelor reorganizate sub forma de fundatii pot fi transmise doar persoanelor juridice private sau publice fara scop patrimonial, care au un scop identic sau asemanator. Se prevad conditiile in care un spital pilot de interes local poate intra in lichidare.

AUTORITATILE ISI MENTIN CONTROLUL

Mai mult de 50% din costurile spitalelor pilot „sunt acoperite din vanzari” si ele vor apartine sectorului societatilor nefinanciare. Aceste spitale vor fi conduse de un Consiliu de Administratie format din 7 sau 9 membri (care vor alege si presedintele CA):
 • trei vor fi reprezentanti ai autoritatii care are responsabilitatea managementului spitalului, adica reprezentanti ai Ministerului Sanatatii sau a  Consiliului Judetean;
 • un reprezentant al Ministerului Sanatatii sau al autoritatilor locale dupa caz;
 • doi reprezentanti ai Universitatii de Medicina pentru spitalele clinice;
 • un reprezentant al Colegiului Medicilor;
 • un reprezentant al Ordinului Asistentelor Medicale si Moaselor;
 • un reprezentant al sindicatelor.
Cu alte cuvinte, majoritatea in Consiliul de Administratie va fi detinuta fie de Ministerul Sanatatii, fie de autoritatea locala in subordinea careia se afla spitalul respectiv. Managerul spitalului poate fi o persoana fizica sau una juridica si poate fi demis de Consiliul de Administratie.

In spitalele pilot unde se desfasoara invatamant medical, seful de sectie va fi cadrul didactic cu cel mai mare grad. Studiile clinice desfasurate in spitalele pilot se deruleaza exclusiv pe baza de contract de cercetare incheiat intre spital si finantatorul cercetarii.

CADRUL PENTRU DERULAREA DE ACTIVITATI MEDICALE PRIVATE INTR-UN SPITAL DE STAT


Consiliul de administratie poate decide instituirea unui sistem de salarizare a personalului medical in functie de performanta, dar salariul nu va fi mai mic decat salariul existent la momentul transformarii spitalului in institutie autonoma.

Bugetul de venituri si cheltuieli al spitalului pilot este propus de manager si avizat de Consiliul de Administratie. Acest buget trebuie sa fie publicat pe site-ul spitalului. Ministerul Sanatatii monitorizeaza lunar cheltuielile si executia bugetului si poate interveni atunci cand constata nereguli.

Veniturile spitalelor pilot vor putea fi obtinute din:
-    contracte cu casele de asigurari de sanatate dar si cu alte persoane juridice;
-    bugetul Ministerului Sanatatii pentru programele nationale, investitii in infrastructura si dotari, finantarea salariilor rezidentilor si a departamentelor de urgenta;
-    fonduri europene nerambursabile;
-    servicii medicale acordate in regim privat;
-    coplata;
-    servicii de sanatate, servicii hoteliere;
-    donatii sau sponsorizari;
-    imprumuturi interne si externe care vor fi rambursate din veniturile proprii;
-    asocieri in parteneriat public-privat;
-    bugetul autoritatilor locale pentru spitalele orasenesti.

Spitalele de interes local vor putea fi renovate, modernizate sau dotate cu aparatura medicala finantata de la bugetul Ministerului Sanatatii doar daca autoritatile locale participa cu minim 30% din cheltuieli. Este mentionata si o exceptie aici: daca modernizarea coincide cu obiective prioritare ale Ministerului Sanatatii, atunci contributia autoritatilor locale poate fi de doar 5%.

SPITALELE VOR PUTEA INCHIRIA APARATURA LOR MEDICALA, IN ANUMITE CONDITII

Aparatura medicala si imobilele aflate in administrarea spitalelor pilot pot fi inchiriate sau concesionate unor persoane fizice sau juridice, fara schimbarea destinatiei lor de asistenta medicala sau sociala. Fac exceptie aparatura medicala si dispozitivele medicale achizitionate de la buget, din fondurile Ministerului Sanatatii sau din fonduri externe.

Asistenta medicala de urgenta se va acorda tuturor in fiecare dintre aceste spitale pilot. In cazul unor dezastre, accidente colective, conflicte sociale, etc., cheltuielile efectuate de spitalele pilot vor fi furnizate de la bugetul statului.

Spitalele pilot din reteaua Ministerului Sanatatii (majoritatea spitalelor de interes national) se vor putea reorganiza sau restructura cu aprobarea ministrului Sanatatii, la initiativa Ministerului Sanatatii sau a managerului spitalului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6432 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Contabilul ne trateaza 'cu un plan subtire' (Miercuri, 31 iulie 2013, 17:49)

  hotnewsfil [utilizator]

  va fi posibil falimentul spitalelor locale
  vedeti ce inseamna liberali cu gulere albe?
  cel mai distins dintre ei nu desfiinteaza spitale, ca durul boc, el le falimenteaza. ce inseamna meseria de contabil !
  ponta are sacul plin cu bani. da spitalelor cati bani vor, cu singura conditie ca acestea sa ia o particica din purcoiul de bani dosit, cu care sa contribue cu cu acest infim procent de 30-50% din suma totala.
 • +5 (7 voturi)    
  Realitatea, o necunoscută (Miercuri, 31 iulie 2013, 18:45)

  Alf [anonim]

  Se pare că ministrul nu a înţeles încă modul cum este sau poate fi finanţat spre exemplu un spital orăşenesc, cum se susţine activitatea acestuia care asigură asistenţa medicală pentru un oraş şi un teritoriu de 75000 de cetăţeni. Totul este privit de sus, se foarte sus, de la Bucureşti. Nu toată ţara e Bucureşti. Nu se cunoaşte realitatea din teritoriu. Deloc!
 • +6 (6 voturi)    
  Poza spune multe! (Miercuri, 31 iulie 2013, 20:21)

  mircea [anonim]

  Daca-i privesti mutra lui Nicolaescu din poza intelegi ce vrea sa spuna.Baieti,eu spun multe,dar sa nu credeti nimic!Parca-l umfla rasul si pe el de gogomaniile spuse.
  • +1 (1 vot)    
   pai spune clar, nu tre' sa te uiti la el ! (Joi, 1 august 2013, 9:41)

   toma [anonim] i-a raspuns lui mircea

   inca 20% din banii contribuabilului !
   mulg banii de la oameni ca sa aibe pe ce sa se lafaie ei !
   pai daca o sa platim tot, rolul statului care-i ?
   sa ne cheltuiasca banii prin reprezentantii nostri, ALESII !
   da-v-ar Al de sus sa se umple spitalele cu voi, ALESILOR !
 • +6 (6 voturi)    
  jungla (Miercuri, 31 iulie 2013, 23:24)

  Vlad [anonim]

  Ce mai, maine se privatizeaza tot, parca asa e in vest. Cine n-are bani sa crape. Si am si eu o intrebare daca tot ajungem la jungla care mai e rolul statului ?
  • -1 (1 vot)    
   Si acum e o jungla (Joi, 1 august 2013, 8:29)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Daca ar legifera spaga data in spital pentru orice consult sau operatie ar fi un pas mult mai mare inainte. Mi se pare mult mai onest sa ai tariful afisat la intrarea in spital si asta sa fie impartit intre medici si spital dar totul sa fie foarte transparent. Astfel veniturile devin impozabile si niciun pacient nu va mai fi dispus sa-i plateasca medicului din buzunar alti bani.
  • +3 (3 voturi)    
   Sa institutionalizeze hotia. (Joi, 1 august 2013, 9:27)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Statul socialist are rolul sa institutionalizeze hotia.Dupa ce,ca,puturosii fura, cersesc,murdaresc totul in jurul lor,vine statul care te mai fura si el,chipurile sa-i ajute pe cei saraci.In realitate banii pe care ii ia din munca oamenilor cinstiti ajung in buzunarele lor,ale amantelor si pleiadei de aplaudaci din jurul acestora.In jurul socialistilor este intodeauna zarva mare,pentru-ca se aduna toti care considera munca o onoare pentru altii.Saracii nu primesc mai mult decat primesc in mod normal.Niste legi clare cred ca ar fi mai de efect pentru saraci,decat gargara socialista.Gandeste ca nimic nu poate fi gratis.Totul costa si cineva plateste,poate chiar tu,dar un excroc ajuns la putere te minte si spune ca EL da.
 • +4 (4 voturi)    
  ziua z (Miercuri, 31 iulie 2013, 23:26)

  Vlad [anonim]

  Ajungem ca in filmul Ziua Z. Vin bolnavii ridicati palisadele.
 • +2 (2 voturi)    
  Contabiliceste (Joi, 1 august 2013, 6:49)

  feisbuk [utilizator]

  Atata vreme cat aduc (a se citi cumpar) consumabile pe banii mei de langa spital si beneficiez doar de mana de lucru si infrastructura, consider ca deja se aplica ideile lui Nicolaescu cu cei 20%.

  Acum strict romaneste, programul va fi aplicat dupa cum urmeaza: in primele sapte ore, nu se va gasi nici un medic mai acatarii sa se ocupe de tine. Desigur, dupa amiaza, cand pe bani "la oficial" , va fi disponibil.
 • +2 (2 voturi)    
  smecherie (Joi, 1 august 2013, 9:04)

  adrian [anonim]

  ...smecherie de 2 bani....adica medicii vor castiga mai mult lucrand peste program...imbecilitate mai mare ca asta numai la idiotul asta de nicolaescu poti sa auzi...
 • +2 (2 voturi)    
  doamne ajuta.... (Joi, 1 august 2013, 9:07)

  vasile [anonim]

  Ideea ca rezolvam situatia salarizarii medicilor muncind mai mult este cel putin smechera. Ceea ce conteaza este cu cit este platit medicul pe ora de lucru. Faptul ca un academician care lucreaza 12H pe zi cistiga dublu fata de un sofer care munceste o singura ora pe zi asta nu linseamna ca , iata, academicianul este platit bine! El este de fapt platit de 6 ori mai prost ca sogerul! Pe urma este si un pericol punind medicul sa lucreze mult: riscul erorii medicale datorita oboselii. In toate tarile programul medicului este limitat, la fel ca si cel al soferului de cursa lunga care nu are voie sa conduca mai mult de 2H incontinuu. Cit despre Franta, aici nici un medic nu lucreaza in privat la sfirsitul orelor de munca de la stat ci IN LOCULL orelor de program de la sta
 • -1 (1 vot)    
  Acuma n-are caciula (Joi, 1 august 2013, 9:36)

  Rollo Tomasi [anonim]

  Nu demult ministrul a fost criticat ca desi e liberal, masurile sale nu sunt liberale, acum vad ca problema e ca sunt prea liberale. O alta acuza e ca nu intelege cum functioneaza un spital orasenesc, ca vede lucrurile de sus. Pai tocmai de aceea a fost supus proiectul dezbaterii publice si tocmai de aceea s-a propus implementarea unui program pilot (deci redus la anumite spitale) pentru a se remedia problemele care eventual au scapat atentiei ministerului.
 • +1 (1 vot)    
  Ăştia urlau (Joi, 1 august 2013, 10:00)

  Ana Armanca [utilizator]

  Ăţtia sunt cei care urlau din toţi plămânii când s-au închis spitale în guvernarea Boc. Acuma, în loc să le redeschidă dacă atunci închiderea lor i-a deranjat, ei mai privatizează 20% din paturi, că tot nu ajung paturile din spitale.
  Felicitări alegătorilor usl. Drumul către lumea cealaltă va fi mult mai scurt...
 • -1 (1 vot)    
  rigoare (Joi, 1 august 2013, 10:17)

  camelia [anonim]

  N-ar strica mai multa rigoare in formularea titlurilor articolelor...
 • +1 (1 vot)    
  Ce rezolva aceasta propunere? (Joi, 1 august 2013, 11:35)

  el fugitivo [anonim]

  Grangurii mari nu pleaca din tara. Lor le e bine si acum. Prin noua lege li se dau si 20% din paturi private. Putem sa credem ca acestea vor ajunge la medicul tanar astfel incit sa-l stimuleze sa nu mai plece din tara? Nuuuuuuuu.

  Face ceva legea asta pentru medicul tinar?
  Nuuuuuuuu...

  E auzita vocea lui in consiliile de administratie unde se taie salamul?
  Nuuuuuuuu...

  I se acorda (ca in vest, tovarasi) facilitati pentru achitionarea reala de carti, reviste si participarea la congrese astfel incit sa nu mai stea cu mana intinsa?
  Nuuuuuuuu...

  Ba chiar si mai mult, studiile clinice trec la spital.... Ca in vest tovarasi. Dar de ce nu facem TOATE lucrurile ca in vest? De exemplu se limiteaza prin lege numarul de internari pe cap de medic ca sa nu mai lucram "la plan" ca acum si sa ajungem la cifre aberante???? Nuuuuuuuuu... Poporul trebuie sa creada ca statul ii da laorice ora asistenta medicala en gros!

  Se stipuleaza inchiderea spitalului daca nu are macar 50% din necesarul de medicatie la dispozitie?
  Nuuuuuuuu.... In Romania spitalele trebuie sa fie mari, cu birourile managerilor luxoase..... Medicamente?! Cine are nevoie?

  O lege facuta sa fie. Grangurii sunt sprijiniti. Medicii tineri sunt sfatuiti sa plece. Nici o protectie pentru ei. Nici o posibilitate de a castiga onest.

  Sictir!
 • +1 (1 vot)    
  smecherie (Joi, 1 august 2013, 11:52)

  anton [anonim]

  Ideea ca rezolvam situatia salarizarii medicilor muncind mai mult este cel putin smechera. Ceea ce conteaza este cu cit este platit medicul pe ora de lucru. Faptul ca un academician care lucreaza 12H pe zi cistiga dublu fata de un sofer care munceste o singura ora pe zi asta nu linseamna ca , iata, academicianul este platit bine! El este de fapt platit de 6 ori mai prost ca sogerul! Pe urma este si un pericol punind medicul sa lucreze mult: riscul erorii medicale datorita oboselii. In toate tarile programul medicului este limitat, la fel ca si cel al soferului de cursa lunga care nu are voie sa conduca mai mult de 2H incontinuu. Cit despre Franta, aici nici un medic nu lucreaza in privat la sfirsitul orelor de munca de la stat ci IN LOCULL orelor de program de la sta


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by