Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti, Colegiul Farmacistilor din Romania, Colegiul Psihologilor din Romania, Ordinul Asistentilor, Sindicatul Sanitas, Camera Federativa a Medicilor din Romania au constituit joi coalitia profesionistilor din sanatate, a anuntat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, citat de Agerpres.

El a precizat, intr-o conferinta de presa, ca aceasta decizie urmeaza sa fie validata pe 5 august in organismele statutare de conducere ale fiecarei entitati, acordul semnat joi fiind unul de principiu.

Membrii coalitiei solicita rectificarea pozitiva a bugetului pentru sanatate, dublarea de la 1 septembrie a veniturilor rezidentilor, o lege speciala a salarizarii care, in esenta, sa prevada o baza, la care sa se aplice apoi criterii de performanta, a subliniat prof. Vasile Astarastoae. Potrivit acestuia, salarizarea de baza ar trebui sa se ridice la trei salarii medii pe economie. El a completat ca Guvernul trebuie sa gaseasca 20 de milioane de euro pentru cresterea salariilor celor 16.000 de rezidenti, conditie care nu este negociabila.

Alte cerinte se refera la cresterea procentului din PIB alocat sanatatii, in cei trei ani pana la sfarsitul mandatului actualei guvernari dorindu-se sa ajunga la 6%, si la statutul spitalelor care nu ar trebui sa fie ONG sau SRL, ci de utilitate publica.

Participantii la coalitie au anuntat ca vor solicita o intalnire cu reprezentantii FMI pentru a prezenta starea de fapt din sistemul de sanatate.

Prof. dr. Vasile Astarastoae a subliniat ca, daca nu exista disponibilitate pentru a rezolva aceste probleme, in luna septembrie vor incepe actiuni de protest pe plan local - pichetari ale sediilor prefecturilor, consiliilor judetene -, apoi in plan central - pichetari la Ministerul Sanatatii, Ministerul de Finante, Guvern. Daca nu se vor rezolva problemele se va trece la actiuni greviste, CMR fiind dispus sa mearga pana la a le propune medicilor sa demisioneze, a adaugat el.

Potrivit presedintelui CMR, in 14 judete a fost facut un studiu privind atitudinea personalului din sistemul sanitar fata de aceste proteste, iar 90% sunt de acord cu masurile revendicative si 60% sunt de acord sa demisioneze.

Reprezentantul Colegiului Medicilor Dentisti, prof. dr. Radu Campian, a precizat, la randul sau, ca printre problemele comune identificate ale profesionistilor din sanatate se numara salarizarea, statutul medicului in general. El a facut referire la faptul ca FMI trebuie informat ca in Romania copiii nu au dreptul la asistenta dentara, ceea ce reprezinta o situatie extrem de grava.

Marius Sepi, vicepresedinte al Sanitas, a reliefat ca federatia nu va avea nicio reactie daca procentul de 4% pentru disponibilizari se respecta si nu va fi mai mare.

Presedintele CMR a dat ca exemplu faptul ca, daca din 660 de medici ATI 200 nu ar mai lucra, acest lucru ar insemna blocarea a 300 de spitale. El a accentuat ca dorinta lui nu este ca medicii sa isi dea demisia, ci sa se rezolve punctele supuse atentiei autoritatilor.

In Romania sunt 39.830 de medici, iar in primele trei luni ale anului au plecat din tara 580. Numarul rezidentilor este de 16.000, al medicilor dentisti 15.875, al psihologilor - 15.000, numarul asistentilor aproximativ 140.000.