Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care se creeaza cadrul pentru asigurarea fondurilor necesare demararii procesului de achizitie a 12 avioane multirol pentru fortele aeriene, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Potrivit acestuia, din suma incasata prin eliberarea benzilor de frecvente radio mentionate, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) va vira suma de 97 milioane euro catre o pozitie distincta de venituri ale bugetului de stat. Restul fondurilor pentru derularea programului vor proveni din venituri proprii ale MApN si din alocari suplimentare ale bugetului de stat.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a anuntat, marti, ca au fost incheiate discutiile cu autoritatile portugheze privind achizitia avioanelor F-16, iar in sedinta de miercuri a Guvernului va fi spus aprobarii proiectul de lege privind aceasta achizitie, dupa ce au fost obtinute toate avizele necesare, transmite Mediafax.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a vizitat, marti, baza militara de la Deveselu, judetul Olt, pentru a vedea in ce stadiu sunt lucrarile de infrastructura, el intalnindu-se cu autoritatile locale care i-au cerut sprijin pentru proiectele de apa si canalizare pentru baza militara.

Mircea Dusa a anuntat ca miercuri, in sedinta de Guvern, va supune aprobarii proiectul de lege privind achizitionarea avionelor de tip F-16, precizand ca discutiile in acest sens cu partenerii din Portugalia au fost finalizate.

"Am incheiat discutiile cu portughezii, am avansat foarte mult. Urmeaza ca maine (n.r. - miercuri), in sedinta de Guvern, sa supun aprobarii proiectul de lege privind realizarea acestei achizitii. Am obtinut toate avizele, si de la CSAT, si de la comisiile reunite de la Parlament si memorandum-ul a fost aprobat. Pentru ca este o investitie foarte serioasa si o capabilitate de importanta deosebita, chiar daca legea nu solicita acest lucru, eu voi solicita aprobarea Parlamentului si aprobarea prin lege a acestei achizitii, care va fi foarte transparenta. Voi pune la dispozitie toate actele, incepand de la preturi, la graficele de livrare, la inarmarea acestor avioane pentru cele trei misiuni pe care trebuie sa le realizeze aviatia de vanatoare, dar si pentru Politia aeriana, astfel incat pana in 2017, cand expira resursa de zbor la MIG-uri, sa aveam aceasta capabilitate militara realizata", a spus Mircea Dusa.

El a precizat ca vor fi achizitionate 12 avioane vechi de tip F-16, care vor fi insa modernizate. De asemenea, ministrul a spus ca primele avioane vor fi livrate Romaniei incepand cu anul 2015.

"Ele vor fi avioane vechi, dar modernizate, cu motoare noi, cu avionica noua, cu sisteme electronice noi, cu armamentul cel mai modern si de ultima generatie si primele avioane vor fi livrate incepand cu anul 2015. Este vorba despre 12 avioane. Initial era vorba de noua, eu cred ca si la pret la ce s-a estimat anul trecut, pentru noua avioane, ne-am incadrat la pret pentru 12", a declarat Mircea Dusa.