Sase absolventi au fost dati afara din examenul oral de Limba romana pentru ca au incercat sa copieze, iar 62,86% dintre candidati au primit certificat de utilizator experimentat, anunta Ministerul Educatiei printr-un comunicat remis HotNews.ro. Bacalaureatul 2013 a debutat luni cu proba de evaluare a competentelor de comunicare in limba romana, la care au participat 149.717 elevi. Spre deosebire, anul trecut la examenul oral de limba romana au participat aproape 160.000 de elevi, dintre acestia 60,74% au obtinut certificatul de utilizator avansat si 19 au fost eliminati din examen pentru tentative de frauda.

BacalaureatFoto: Agerpres

In perioada 10 - 12 iunie s-a desfasurat proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A) din cadrul Bacalaureatului 2013. La acest examen au participat149.717 elevi.Din totalul candidatilor inscrisi, 3.920 (2,62%) au absentat, iar sase elevi au fost eliminati din examen, pentru tentative de frauda. Pe langa Bucuresti (13.776), un numar semnificativ de participanti s-a inregistrat in judetele Constanta (6.129), Bihor (5.678) si Suceava (5.672).

Din totalul candidatilor evaluati (149.717), 16.675 (11,14%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 35.010 (23,38%) au obtinut certificatul de utilizator avansat, iar 94.106 (62,86%) cel de utilizator experimentat.

Topul judetelor cu cele mai bune / cele mai slabe rezultate

Prin raportarea numarului de utilizatori experimentati la numarul total de elevi evaluati in fiecare judet in parte, a rezultat urmatoarea situatie statistica:

Judete cu procente peste 70%:

  • Prahova - 77,69%
  • Brasov - 76,31%
  • Buzau - 73,50%
  • Braila - 72,04%
  • Iasi - 70,32%

Judete cu procente sub 45%:

  • Covasna - 40,58%
  • Harghita - 41,37%
  • Ilfov - 43,16%

Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori, in conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsa in procedurile elaborate si transmise de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE).

Urmatoarea proba din aceasta prima sesiune vizeaza evaluarea competentelor digitale (proba D) si se va desfasura in perioada 17-21 iunie.

Rezultatele de la examenul oral de Limba romana - Bacalaureatul 2012

Anul trecut, la examenul oral de Limba romana au participat 159.641 elevi. Rezultatele au fost urmatoarele: 11,91% au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 25,15% au obtinut certificatul de utilizator avansat, iar 60,74% cel de utilizator experimentat (Sursa).

19 elevi (0,01%) au fost eliminati din examen pentru tentative de frauda, iar 3.471 (2,17%) au absentat la proba orala de romana a Bacalaureatului 2012.

Topul judetelor, in functie de rezultate, anul trecut

Judete cu procente peste 70% (numarul de utilizatori experimentati raportat la numarul total de elevi evaluati in fiecare judet in parte):

  • Prahova - 75,16%
  • Brasov - 73,73%
  • Braila - 73%

Judete cu procente sub 40%:

  • Harghita - 38,23%
  • Covasna - 33,92%
  • Ilfov - 31,15%

Calendarul examenului de Bacalaureat 2013 - sesiunea iunie-iulie

10 - 12 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

12 - 14 iunieEvaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

17 - 21 iunieEvaluarea competentelor digitale - proba D

25 - 28 iunieEvaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

1 iulieLimba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

2 iulieLimba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

3 iulieProba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

(Matematica - pentru profilul real din filiera teoretica, pentru toate profilurile din filiera tehnologica si pentru profilul militar si profilul pedagogic - specializarea invatatori-educatoare, din filiera vocationala / Istorie - pentru profilul umanist din filiera teoretica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia celor de la specializarea invatatori-educatoare)

5 iulieProba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

(Fizica, Chimie, Biologie sau Informatica - pentru profilul real din filiera teoretica, pentru profilul tehnic si profilul resurse naturale si protectia mediului din filiera tehnologica si pentru profilul militar din filiera vocationala / Geografie, Filosofie, Logica si argumentare, Economie, Psihologie si, dupa caz, Sociologie - pentru profilul umanist din filiera teoretica, pentru profilul servicii din filiera tehnologica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia profilului militar)

8 iulieAfisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)

8 iulieDepunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

9 - 11 iulieRezolvarea contestatiilor

12 iulie Afisarea rezultatelor finale

Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2013

In ciuda tuturor modificarilor, la Bacalaureatul de anul acesta au fost pastrate camerele video in salile de examen. Subiectele pentru probele A) si B), de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare si Examinare. Subiectele cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale si itemi corespunzatori descriptorilor competentelor din programele pentru bacalaureat.

Subiectele au un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.

La proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, precum si la proba orala din cadrul probei C, de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu, candidatii intra in sala de examen in ordinea afisata, respectandu-se criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa. Fiecare candidat prezinta comisiei documentul de identitate. Comisia de bacalaureat verifica identitatea fiecarui candidat.

Se interzice candidatilor sa patrunda in sala cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.

La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, se acorda fiecarui candidat cate 15 minute, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate 10 - 15 minute. Dupa sustinerea probei, candidatul preda ciorna semnata si biletul de examen.

La proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, precum si la proba orala din cadrul probei C, de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu, examinarea se realizeaza de catre cei doi profesori examinatori de specialitate, membri ai comisiei. Profesorii examinatori pot interveni cu intrebari lamuritoare sau suplimentare, de regula dupa ce candidatul si-a prezentat raspunsurile. Examinarea se desfasoara in prezenta a cel putin 3 candidati.

Citeste si: