Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anuntat, vineri, ca Romania va solicita Comisiei Europene ca si alte proiecte din sectorul transporturi sa beneficieze de finantare europeana, dupa ce s-a inregistrat un succes in acest sens cu magistrala de metrou M5, transmite Agerpres.

"Intr-adevar acest domeniu, transportul urban, a fost solicitat pentru a fi inclus oficial in Programul Operational de Transport, ocazie cu care partea de lucrari de metrou din acest an vor fi decontate din POS Transport, undeva la 80-100 de milioane de euro. Pe de alta parte, sunt si alte proiecte, in special la sectorul transporturi, finantate pana in prezent de statul roman si prin finantare comuna cu BEI sau cu BERD, proiecte pentru care vom solicita Comisiei Europene rambursarea a cel putin 85% din contributia publica, dupa ce vom demonstra CE ca toate regulile de achizitii publice, de impact de mediu au fost respectate", a spus ministrul, prezent la seminarul "Instrumente structurale, o sansa de modernizare pentru Romania".

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anuntat pe 21 aprilie ca CE si-a dat acordul de principiu pentru finantarea constructiei magistralei de metrou M5 din fondurile europene prevazute perioadei 2007-2014.

"Comisia Europeana ne-a dat un acord de principiu pentru introducerea metroului in axele de finantare europeana pentru perioada 2007-2013. La sfarsitul acestei saptamani, voi merge la Bruxelles unde ma voi intalni cu comisarul Hahn (comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn - n.r) si cu comisarul Siim Kallas (comisarul european pentru transporturi - n.r) si se va stabili foarte clar daca aceste lucruri se vor intampla. Eu sper ca se vor intampla si, in conditiile in care vom avea bani europeni, vom putea sa continuam lucrarile la foc continuu, fie poate chiar sa terminam pana in 2015 magistrala 5", a spus Fenechiu.

De asemenea, pe 14 martie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat ca se discuta cu reprezentantii Comisiei Europene pe marginea finantarii cu fonduri europene a extinderii metroului Bucuresti. "Discutam cu Comisia Europeana finantarea cu fonduri UE a extinderii metroului Bucuresti. Noi am solicitat Comisiei Europene sa modificam POS Transport pentru a include si transportul urban ca fiind zona eligibila. Facand asta, putem ca toate cheltuielile pentru metrou sa le decontam din bani europeni", a afirmat ministrul.