"Cand Europa este preocupata cu probleme majore, puciul 'slow-motion' din Romania pare mic si indepartat. Dar cearta constitutionala dintre presedintele Traian Basescu, un populist de centru-dreapta, pe care Parlamentul l-a suspendat la inceputul acestei luni, si prim-ministrul socialist, Victor Ponta, testeaza angajamentele tarii pe linia democratiei si a statului de drept mai mult decit orice alt moment de la caderea comunismului", scriu jurnalistii de la The Wall Street Journal in editia online, intr-un articol cu plata.

Jurnalistii americani amintesc ca in Romania presedintele are un rol decorativ in mare masura, dar are puterea de a numi prim-ministru, o autoritate pe care Traian Basescu a folosit-o mai devreme in acest an pentru a numi un guvern de tehnocrati, care, ulterior, a fost rasturnat de stanga printr-o motiune de cenzura. "Acuzele lui Ponta impotriva lui Traian Basescu se refera la un aparent abuz de putere prezidentiala, dar mai aproape de adevar este faptul ca primului-ministrul pur si simplu nu-i place o coabitare politica care-i obstructioneaza agenda", scrie WSJ.

Ziaristii americani subliniaza pasii pe care i-a facut USL-ul pentru suspendarea presedintelui Basescu: schimbare sefilor celor doua camere, a Avocatului Poporului, dar si limitarea competentelor Curtii Constituionale.

"Dl Ponta si coalitia sa parlamentara sunt extrem de populari in Romania. Sondajele de opinie de saptamana trecuta sugereaza o larga majoritate in favoarea inlaturarii lui Traian Basescu. Totusi, este in natura politicii democratice ca vantul favorabil sa sufle uneori la stanga si uneori la dreapta", se arata in editorialul WSJ.

"Folosirea unui avantaj de moment pentru a consolida puterea prin mijloace extra-constitutionale este o violare a conventiei ca toti votantii sint reprezentati politic, chiar daca sustin sau nu guvernul", se mai arata in articolul citat.

"E usor sa consideri garantate impedimentele in calea absolutismului. Cu toate acestea, mai mult de jumatate din Europa de Est nu s-a indepartat foarte mult de dictatura, iar calitatea de membru in Uniunea Europeana nu este o garantie ca guvernele se vor comporta intotdeauna democratic. Democratia functioneaza numai atunci cand ambele parti doresc sa accepte ca ei vor castiga o parte si pierde o parte, si sunt intelegatori la infrangerea si marinimosi in victorie. In Romania, incriminarea diferentelor de politici reprezinta o eroziune periculoasa a principiilor democratice", incheie editorialistul Wall Street Journal.