Consiliul National de Etica va analiza in cadrul sedintei de miercuri, 18 iulie, raportul elaborat de Comisia tehnica, ce sustine ca prim-ministrul Victor Ponta nu a plagiat, a declarat pentru HotNews.ro Gabriela Catana, purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS). Intrunirea Consiliului National de Etica va avea loc in conditiile in care presedintele Teodor Petrescu si Romita Iucu si-au dat demisia din acest for.

Mai multi membri ai Consiliului au declarat ca nu au vazut acest raport al Comisiei tehnice, iar purtatorul de cuvant al ANCS a declarat pentru HotNews.ro ca nu stie nici cati membri are aceasta comisie si nici care este componenta ei.

Decizia constituirii acestei Comisii Tehnice a fost luata in cadrul sedintei Consiliului National de Etica (CNE) de pe 6 iulie, a declarat Gabriela Catana. "Au fost trimise solicitari catre conducerile facultatilor de Drept din Bucuresti, Iasi si Timisoara de a propune specialisti in drept penal international care sa formeze aceasta Comisie Tehnica. Nu stiu nici cati membri sunt in aceasta comisie si nici componenta ei. Decizia Comisiei Tehnice va fi luata in discutie in cursul sedintei de maine a Consiliului National de Etica", a afirmat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al ANCS.

Amintim ca o comisie tehnica din cadrul Consiliului National de Etica a concluzionat ca "teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada", transmite Mediafax. Concluziile comisiei reprezinta doar o prima evaluare in cadrul Consiliului National de Etica (CNE) si nu o decizie finala.

Documentul cu aceste concluzii nu a fost anuntat insa oficial de CNE printr-un comunicat sau o conferinta de presa si nu este semnat.

Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului National de Etica prevede urmatoarele: Cvorumul de lucru al CNE este de minimum 8 membri. Consiliul este format din 9 membri, dintre care unul - Romita Iucu - a demisionat, si are un vicepresedinte si un presedinte - care de asemenea a demisionat.

De asemenea, regulamentul prevede ca "in vederea analizarii sesizarilor si contestatiilor, CNE poate constitui grupuri de lucru permanente sau pe perioada determinata, carora le poate delega unele din propriile atributii; componenta grupurilor de lucru se stabileste prin hotarare a CNE si se face publica pe site-ul web al acestuia". Componenta comisiei tehnice nu a fost facuta insa public pe site-ul Consiliului National de Etica.

Aparitia acestei Comisii Tehnice vine in contextul in care Universitatea din Bucuresti este asteptata sa se pronunte asupra tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, acuzat de plagiat.

Cine sunt membrii Consiliului National de Etica

Amintim ca la inceputul lunii iunie Liviu Pop, ministrul de atunci al Educatiei, a schimbat printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial componenta Consiliului National de Etica. In prezent, membrii CNE sunt urmatorii:

Presedinte: Teodor Petrescu - Universitatea Politehnica din Bucuresti -> A DEMISIONAT si nu a fost numit nimeni in locul sau

Teodor Petrescu

Teodor Petrescu

Foto: Agerpres

Teodor Petrescu (67 de ani) a fost din 2004 decan al Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti. A absolvit liceul 'Sf. Petru si Pavel' Ploiesti, in 1967 a obtinut diploma de inginer, profilul electronica, la Institutul Politehnic Bucuresti, iar in 1972 a devenit doctor inginer in Radiotehnica si Radiocomunicatii la Institutul Politehnic Bucuresti.

Potrivit CV-ului sau, din 1968 si pana in 1971 a lucrat ca inginer la Institutul de Cercetari Electronice, iar din 1971 si pana in prezent lucreaza la Universitatea Politehnica Bucuresti. Are un brevet de inventie si peste 25 de teme de cercetare stiintifica in cadrul unor contracte sau granturi, la multe dintre ele in calitate de coordonator, se arata intr-un CV din 2005.

Vicepresedinte: Virgil Muraru - Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare

Romita Iucu - Universitatea din Bucuresti -> A DEMISIONAT si nu a fost numit nimeni in locul sau

Romita Iucu

Romita Iucu

Foto: Agerpres

Romita Iucu este Prorector al Universitatii din Bucuresti, responsabil pe Programe de Studii si Probleme Academice. In 2001-2003 a fost director general adjunct in Ministerul Educatiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu

In 1989 a terminat Scoala Normala Timisoara sef de promotie, cu media 10 la Bacalaureat. Potrivit CV-ului sau, in 1993 la fost la Scoala de Studii Sociale si Pedagogice Lausanne, Institutul pentru Pedagogie Sociala. In 1994 la Universitatea Libera din Berlin - "Freie Universitat" Berlin, Fachbereich Erziehungswisenschaft, la Facultatea de Stiinte ale Educatiei si Invatamantului.

Doru Vladimir Puscasu - CEPROCIM

Este director stiintific in consiliul director al CEPROCIM si membru in consiliul de administratie al institutiei. CEPROCIM este o societate comerciala pe actiuni cu capital privat 99,34% care are ca principal obiect de activitate cercetarea dezvoltarea in stiinte naturale si inginerie, potrivit site-ului institutiei.

Doru Vladimir Puscasu face parte din conducerea stiintifica a institutiei din 1992, a absolvit Facultatea de Chimie Industriala la Universitatea Politehnica Timisoara, promotia 1971, si a obtinut titlul de doctor inginer in 1986.

In 1999 a absolvit cursul de Management si Relatii Internationale la Scuola di Direzione Aziendale dell Universita Luigi Bocconi, Milano. Citeste aici mai multe despre activitatea lui Doru Vladimir Puscasu.

Nicolae Burnete - Universitatea Tehnica Cluj

Nicolae Burnete

Nicolae Burnete

Foto: CV Nicolae Burnete

Nicolae Burnete (52 de ani) a candidat la functia de rector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, pozitie care a fost castigata la inceputul anului de profesorul Aurel Vlaicu. Din 2004 pana in 2012 a fost decan al Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca si membru in senatul universitatii.

In 1979 a absolvit liceul Liceul nr. 1, Alba Iulia, ca sef de promotie. In 1985 a obtinut diploma de inginer in Mecanica Agricola la Institutul Politehnic Cluj-Napoca - sef de promotie. In iulie 2004 a facut un stagiu de Instruire in biodiesel in Toulouse, Franta, in mai 2004 instruire in biodiesel la Universitat Hohenheim, Germania.

Vezi aici CV-ul integral al lui Nicolae Burnete, lista lucrarilor stiintifice publicate si lista contractelor de cercetare stiintifica.

Mihai Vladimirescu - Universitatea din Craiova

Mihai Vladimirescu (35 de ani) este profesor universitar doctor la catedra istorico-biblica in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa, Universitatea din Craiova. Potrivit CV-ului, este membru in Consiliul Profesoral al Facultatii de Teologie din Craiova si membru al mai multor asociatii europene si americane, printre care Society of Biblical Literature, Atlanta, SUA si European Association of Biblical Studies, Gotingen, Germania.

Este doctor in Teologie cu lucrarea intitulata "Importanta descoperirilor arheologice din Orientul Mijlociu in ultimii 30 de ani (1970-2000) pentru studiul Vechiului Testament", sustinuta in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" a Universitatii A.I. Cuza din Iasi.

"In septembrie 1996, in urma examenului de admitere, am devenit student al Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Craiova, Sectia Pastorala. La examenul de admitere am obtinut media 10,00", se arata in CV-ul sau.

Citeste aici CV-ul integral al lui Mihai Vladimirescu

Petru Andea - Universitatea Politehnica din Timisoara

Petru Andea

Petru Andea

Foto: Agerpres

Petru Andea (63 de ani) este profesor al Facultatii de Electrotehnica si Electroenergetica din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, unde a fost si decan din 2008. In perioada 2004-2008 a fost deputat de Timis din partea PSD.

In 1972 a obtinut diploma de inginer la Facultatea Electrotehnica, Sectia Electromecanica, in cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, si de atunci lucreaza in cadrul universitatii. Potrivit unui CV din 2008, Petru Andea are 13 brevete de inventii, a obtinut Ordinul Muncii Cl. a III-a, iar in 1979 a primit Medalia "Meritul stiintific".

Vezi aici CV-ul lui Petru Andea

Victor Stoica - Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti

A fost decan al Facultatii de Medicina din cadrul UMF "Carol Davila" din Bucuresti din 2008. Potrivit declaratiei de interese din 2010, Victor Stoica era actionar la SIF Muntenia din Bucuresti, la SIF Banat-Crisana, SIF Moldova din Bacau, SIF Transilvania din Brasov, SIF Oltenia din Craiova, era membru al Colegiului Medicilor din Bucuresti si presedinte al filialei din Bucuresti a Societatii Romane de Medicina Interna.

Horia Iovu - Universitatea Politehnica din Bucuresti

Horia Iovu (51 de ani) este decan al Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti. In 1986 a obtinut diploma de inginer diplomat la Facultatea de Chimie Industriala, Institutul Politehnic Bucuresti, ca sef de promotie pe tara cu media 9,95.

In 1995 devine doctor in Chimia si ingineria polimerilor, Universitatea Politehnica din Bucuresti. In 1994-1995 a facut o specializare in materiale compozite polimerice la Manchester Metropolitan University, U.K.

Vezi aici CV-ul lui Horia Iovu

Florin Ionescu - Steinbeis University Berlin

Paul Dobrescu - Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative

Paul Dobrescu

Paul Dobrescu

Foto: Agerpres

Paul Dobrescu este profesor universitar, titular de curs pentru disciplinele: Mass media si societatea, Istoria comunicarii, Geopolitica si Globalizare la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), al carei rector a fost din 2008 pana la inceputul anului. Este de asemenea profesor indrumator de doctorat (domeniul fundamental Sociologie) la Universitatea Bucuresti.

In 1970 a obtinut diploma de licenta in filosofie la Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti, iar in 1981 a obtinut titlul de doctor in filosofie la aceeasi universitate. In 2006 a fost visiting professor la Ilmenau University, Germania, iar in 2006 si 2007 a efectuat un stagiu de cercetare la Oxford University (Church Mission Society).

In perioada 1990 - 2004 a fost decan FCRP, iar in 2005 - 2008 prorector SNSPA.

Vezi aici CV-ul lui Paul Dobrescu

Citeste si: