Camera Deputatilor a respins, marti, proiectul de lege care prevedea posibilitatea ca absolventii care nu au promovat examenul de bacalaureat si care au terminat liceul cu cel putin media 7 sa poata urma un an pregatitor de facultate, informeaza Agerpres.

Deputatii au adoptat raportul de respingere al proiectului intocmit de Comisia de invatamant cu 170 de voturi favorabile, cinci impotriva si doua abtineri.

Opozitia nu si-a exercitat dreptul la vot, desi reprezentantii PSD si PNL au fost prezenti in sala.

Actul normativ initiat de parlamentarii social-democrati Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean a fost depus la Parlament la sfarsitul lunii septembrie.

In proiect se propune ca absolventii care nu au luat bacalaureatul si care au terminat liceul cu cel putin media 7 sa aiba "dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de senatele universitare, un an pregatitor" de facultate.

Actul normativ stipuleaza ca "absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au promovat examenul de bacalaureat, au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate si programei de bacalaureat".

Potrivit propunerii legislative, Senatul universitar stabileste conditiile de inscriere si de finantare a studiilor in anul pregatitor.

"Absolventii anului pregatitor care promoveaza si examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea partiala sau totala a studiilor efectuate in anul intai al programului de licenta si pot continua studiile, in conditiile stabilite de senatul universitatii", se mai arata in proiect.

In plus, initiativa prevede ca absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat sa beneficieze de finantare in scolile postliceale de stat.

Acestia mai pot sustine, in cazul in care au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale, gratuit examenul de certificare a calificarii si pot dobandi certificat de calificare si suplimentul descriptiv al certificatului pe parcursul anului scolar.

Absolventii invatamantului liceal ar mai beneficia de formare profesionala prin ucenicie la agentii economici din localitate.

Initiatorii arata ca rezultatele examenului de bacalaureat de anul acesta au adus in situatia de debusolare circa 100.000 de absolventi de liceu si considera ca este de datoria Parlamentului sa intervina cu masuri care sa-i sprijine pe cei capabili si interesati de formarea lor profesionala.

"Modul in care au fost abordate subiectele, lipsa pregatirii corespunzatoare a cadrului general al examinarii au condus la nepromovarea examenului de bacalaureat de multi dintre elevii cotati cu rezultate profesionale bune pe parcursul anilor de liceu. In absenta unor masuri de insertie pe piata muncii va creste ingrijorator riscul unor derapaje de la o evolutie personala si normala in cariera profesionala normala", argumenteaza initiatorii.

Camera Deputatilor este primul for sesizat in cazul acestui proiect de lege, decizia finala urmand sa apartina Senatului.