Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat marti ca a luat nota de comentariul din 5 septembrie al Comisarului Consiliului Europei (CoE) pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, privind complicitatea unor state europene la activitatile CIA de detentie secreta si tortura, precizand ca autoritatile romane considera nefondate respectivele afirmatii, transmite Agerpres. "Credibilitatea si veridicitatea acestor informatii si surse, asa cum sunt preluate si in comentariul Comisarului Hammarberg, nu pot fi verificate", a subliniat MAE. Luni, Hammarberg a scris ca Romania a deschis un centru de detentie clandestin al CIA langa Bucuresti, la 23 septembrie 2003, operatiunile agentiei americane in tara noastra continuand apoi mai bine de doi ani.

De asemenea, MAE arata ca isi mentine pozitia exprimata anterior cu privire la acest subiect si anume aceea ca Romania nu detine niciun fel de informatii din care sa rezulte ca pe teritoriul tarii noastre au existat centre de detentie secrete ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre agentia americana de informatii pentru transportul ori detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism.

MAE afirma ca, in urma anchetelor demarate de autoritatile romane in 2005 si 2008, a rezultat ca nu exista niciun fel de dovezi legate de cazuri in care persoane sau agentii straine oficiale au fost implicate, pe teritoriul Romaniei, in actiuni de privare de libertate sau transport ilegal de detinuti.

Ministerul de Externe de la Bucuresti reaminteste ca Romania este parte la Conventia ONU de combatere a torturii si a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante, a Conventiei Europene de combatere a torturii si a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante. Romania a condamnat ferm orice practici de tortura in orice circumstante si oriunde pe glob, sustine MAE.

Luni, Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile Omului, Thomas Hammarberg, a notat intr-un comentariu ca Romania a deschis un centru de detentie clandestin al CIA langa Bucuresti, la 23 septembrie 2003, operatiunile agentiei americane in tara noastra continuand apoi mai bine de doi ani.

El spune ca, "din pacate, autoritatile romane au demonstrat putina vointa reala de a descoperi adevarul despre ceea ce s-a intamplat pe teritoriul Romaniei".

Oficialul CoE noteaza ca singurul raspuns oficial a fost o negare, sustinuta de o comisie din Senat care a respins toate acuzatiile.

Ulterior, Hammarberg a anuntat ca in numele transparentei va face publice documente care sa sustina concluzia sa potrivit careia in Romania a existat, din septembrie 2003, o inchisoare secreta a CIA.