Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, anunta, intr-o declaratie remisa, luni seara, agentiei Mediafax, ca in numele transparentei va face publice documente care sa sustina concluzia sa potrivit careia in Romania a existat, din septembrie 2003, o inchisoare secreta a CIA.

Thomas Hammarberg se declara incurajat de faptul ca articolul pe care l-a publicat luni referitor la cooperarea europeana cu CIA "a generat un asemenea interes in Romania".

"Grave incalcari ale drepturilor omului au fost comise in cursul operatiunilor de combatere a terorismului care au urmat atacurilor de la 11 septembrie. Este crucial ca aceste abuzuri sa fie pe deplin investigate si sa se stabileasca cei raspunzatori. Romania are rolul ei de jucat", spune Hammarberg intr-o declaratie pentru Mediafax.

Comisarul CoE spune ca, in contextul apropiatei marcari a zece ani de la atacurile comise la 11 septembrie, a facut o trecere in revista a tuturor informatiilor existente despre extradarile extraordinare, detentiile secrete si interogatoriile CIA in Europa.

Hammarberg spune in declaratia citata ca a revizuit descoperirile facute de raportorul Dick Marty, ca a studiat cu atentie probele din anumite procese, in mod special pe cele depuse de avocati ai unora dintre detiunutii CIA si ca a studiat date ale unor companii aeriene si documente oficiale facute publice in SUA in baza legii liberului acces la informatii, precum si informatiile aparute in presa sau publicate de diferite ONG-uri sau surse din cadrul CIA.

"Pe baza acestui corp substantial de probe am ajuns la concluzia ca o inchisoare secreta a CIA a existat in Romania, de la inceputul lui septembrie 2003. Avioane CIA folosite la extradari au aterizat de mai multe ori la Bucuresti timp de peste doi ani, perioada care a coincis cu transferurile de detinuti CIA", spune Hammarberg.

El mentioneaza ca a alaturat anumite "elemente factuale", fiind insa necesara o investigatie la nivel de procuror.

"Pur si simplu am pus alaturi cele mai evidente elemente factuale, dar nu sunt procuror. Ceea ce trebuie este o investigatie la nivel de procuror, asa cum s-a intamplat in Lituania si Polonia. In interesul transparentei si pentru a ajuta la a duce acest proces mai departe, voi face publice materiale relevante care sa sustina concluziile mele", conchide Hammarberg.

Hammarberg noteaza intr-un comentariu publicat luni ca Romania a deschis un centru de detentie clandestin al CIA langa Bucuresti, la 23 septembrie 2003, operatiunile agentiei americane in tara noastra continuand apoi mai bine de doi ani.

"Un centru de detentie clandestin al CIA a fost deschis langa Bucuresti, la 23 septembrie 2003, imediat dupa inchiderea facilitatii din Polonia. Este cunoscut faptul ca cel putin un detinut important a fost transferat direct pe aeroportul Baneasa, la miezul noptii. Operatiunile CIA au continuat apoi in Romania mai bine de doi ani", scrie Hammarberg in comentariul publicat luni.

El spune ca, "din pacate, autoritatile romane au demonstrat putina vointa reala de a descoperi adevarul despre ceea ce s-a intamplat pe teritoriul Romaniei".

Oficialul CoE noteaza ca singurul raspuns oficial a fost o negare, sustinuta de o comisie din Senat care a respins toate acuzatiile.

Thomas Hammarberg, comisarul CoE pentru Drepturile Omului, a denuntat, joi, "delictele" comise de state europene in campania de combatere a terorismului lansata dupa 11 septembrie 2001, referindu-se la colaborarea cu CIA pentru transferul suspectilor de terorism.

Intr-un comunicat oficial al CoE, comisarul pentru Drepturile Omului a acuzat guverne europene ca au ajutat Statele Unite sa comita "nenumarate" infractiuni in ultimi zece ani.