Greva generală din educație, aflată în cea de a cincea zi, va continua, protestele în stradă se extind în tot mai multe județe, iar la mitingul programat marți pe traseul Palatul Victoria - Cotroceni sunt semnale că vor participa peste 20.000 de oameni, a declarat pentru HotNews.ro liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE), Marius Nistor. Întrebat despre riscul amânării celor două examene naționale - Evaluarea Națională și Bacalaureatul -, Nistor a spus că „atât timp cât este grevă în școli nu se desfășoară niciun tip de activitate”.

Greva profesorilorFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Vineri, câteva mii de profesori au protestat în stradă, în fața sediilor prefecturilor, la Craiova, Sibiu, Suceava, Timișoara, Iași, Hunedoara, iar pentru luni sunt programate astfel de proteste și în alte orașe, precum Galați și Brăila, a spus liderul Federației Sindicatelor din Educație.

Peste 20.000 de profesori așteptați la mitingul de marți

Potrivit acestuia, peste 20.000 de oameni sunt așteptați la manifestația programată marți, între orele 11.00 - 16.00, care va începe în fața Guvernului și se va încheia în fața Palatului Cotroceni, unde protestatarii vor merge în marș:

  • „Mesajele primite din școli sunt foarte clare: vor veni și mai mulți colegi decât au fost joi, atât din București, cât și din județe precum Cluj, Teleorman, Brăila sau Galați.
  • Procentul participanților la grevă este în creștere. Sunt colegi care s-au mai retras și îi înțelegem, poate unii dintre ei sunt speriați, dar s-au adăugat alții, care simt această grevă ca pe o acțiune a lor”.

„În momentul de față nu se poate vorbi despre de o reîncepere a activității în unitățile de învățământ”

Liderul Federației Sindicatelor din Educație a mai spus pentru HotNews.ro că decizia este ca greva să continue până când Guvernul va răspunde solicitărilor de majorare a salariilor:

  • „Nu este vorba despre ce vream noi, sindicatele din educație. Cei care au semnat pentru declanșarea grevei sunt singurii în măsură să decidă suspendarea grevei. În momentul de față nu suntem în această situație, atât timp cât Guvernul spune că e în imposibilitate de a rezolva lucrurile. (...)
  • Nu este o grevă care să fie dominată doar de componenta salarială, este vorba despre demnitatea noastră”.

Întrebat ce se va întâmpla cu Evaluarea Națională și cu Bacalaureatul, Marius Nistor a spus că „atât timp cât este grevă în școli nu se desfășoară niciun tip de activitate”, el evitând să spună cât s-ar putea prelungi greva:

  • „Vă spun cu certitudine că atât timp cât este grevă în școli nu se desfășoară niciun tip de activitate și există o solidarizare a părinților și elevilor cu profesorii, pentru că educația trebuie să fie prioritară.
  • În momentul de față nu se poate vorbi despre de o reîncepere a activității în unitățile de învățământ. Decizia este a celor care au semnat pentru declanșarea grevei: nu ne întoarcem.
  • Nu exista nicio variantă (n.r. - în privința examenelor naționale. Atâta timp cât este grevă nu discutăm de altceva. Acum nu exista niciun motiv prin care Guvernul să ne determine să avem alta abordare, așa că acțiunea de protest continuă”.

Potrivit liderului sindical, până la această oră nu mai este programată nicio altă întâlnire cu representanții Guvernului.

„Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?” - scrisoare a Consiliului Elevilor către premierul Ciucă

Consiliul Naţional al Elevilor i-a transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă, în care îi cere „soluţionarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii de criză”, vorbind despre „un capitol trist al educaţiei din România”.

Reprezentanții elevilor atrag atenția asupra situaţiei elevilor care urmează să susțină Evalaurea Națională sau Bacalaureatul:

  • „Trebuie să vă aducem la cunoştinţă şi vocea elevilor din anii terminali, care arată nelinişte în situaţia în care săptămâna viitoare debutează înscrierea la examenul de Bacalaureat, fără a avea la momentul actual mediile încheiate.
  • „Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?”; „Ce se întâmplă dacă vreau să aplic la o facultate în străinătate, iar calendarul de admitere ar fi afectat de amânarea examenelor?”; „Se va îngheţa anul şcolar?” - sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe aceşti elevi, de la declanşarea grevei.
  • Soluţionarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii de criză este impetuos necesară”.

Elevii consideră că actuala situaţie este una „de haos, de incertitudine” și spun că, „fără o motivaţie financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să îşi desfăşoare în mod optim activitatea la clasă”.

  • „Solicităm urgentarea demersurilor de soluţionare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susţine, pe termen lung, un act educaţional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiţii optime a anului şcolar în curs.
  • De asemenea, menţionăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua.
  • Finanţarea corespunzătoare a sistemului de educaţie trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget. Sperăm ca Guvernul României să găsească soluţiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educaţie.
  • Aşadar, vă rugăm să luaţi în calcul aspectele prezentate mai sus şi să demaraţi consultări constante cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, pentru ca elevii, părinţii şi profesorii să nu fie în niciun fel afectaţi pe viitor”, mai arată Consiliul Naţional al Elevilor în scrisoarea adresată premierului.

„Aici nu suntem la piaţă şi ca atare nu operăm cu oferte”

Reamintim că peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală de luni.

Joi, peste 10.000 de cadre didactice au protestat în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale.

Din fața Guvernului, liderii sindicali au anunțat că resping oferta Executivului, pe care o consideră jignitoare, spunând că profesorii nu au nevoie de vouchere, ci de salarii decente, astfel că greva generală continuă, la fel și protestele în stradă. Ei au vorbit și despre pericolul modificării calendarului examenelor naționale.

Ultima ofertă făcută sindicatelor din educație de către guvern a fost acordarea a 2.500 de lei pe card, bani care să fie dați în două tranșe - jumătate în iunie și jumătate în octombrie. Banii sunt din fonduri prin PNRR și ar trebui folosiți însă pentru cariera didactică. Oferta a fost respinsă de către sindicate, care joi au cerut majorarea salariilor cu 25%.

După o nouă întâlnire avută joi seară seară cu sindicatele din educație, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat din nou că majorările cerute vor fi făcute făcute doar prin viitoarea lege a salarizării.

  • „Va fi o majorare salarială de 9% doar pentru cadrele nedidactice și o primă în iunie și una în octombrie de 500 de lei.
  • 220.000 de profesori și personalul didactic auxiliar vor beneficia de un stimul de 2.500 de lei pentru cariera didactică, o primă tranșă în iunie de 1.000 de lei, a doua în octombrie de 1.500 de lei.
  • Aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la 1 septembrie discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru ca la 1 ianuarie 2024 profesorii să aibă deja date în plată noile drepturi salariale”, a declarat joi seară purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

  • „Aici nu suntem la piaţă şi ca atare nu operăm cu oferte. Nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua având o susţinere financiară verificată, asigurată, consistentă, relevantă. Aş putea să fac trimitere şi la alte măsuri, din alte registre de măsuri pe care acest guvern şi le-a asumat în perioade foarte complicate şi care au fost discutate sau interpretate (...)”, a susținut Cărbunaru, întrebat de ce vine Guvernul cu aceeaşi ofertă pentru profesori ca aceea de joi dimineață şi cât mai este dispus Executivul să mai aibă dialog cu sindicatele din învăţământ.

Ciucă „apel la rațiunea profesorilor”: Nu ne putem asuma să dezechilibrăm tot bugetul de stat

Rocada guvernamentală se amână până la soluționarea grevei generale a profesorilor, aflate în cea de a cincea zi, a anunțat vineri Nicolae Ciucă, care astăzi urma să își depună mandatul. El a făcut apel la „rațiunea tuturor cadrelor didactice”, cărora le-a transmis că Guvernul nu își poate asuma să dezechilibreze tot bugetul de stat prin majorările salariale cerute de ei. Ciucă a făcut acest anunț la guvern, alături de liderii coaliției Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor.

  • „În acest moment, făcând apel la rațiunea tuturor cadrelor didactice nu ne putem asuma să dezechilibrăm tot bugetul de stat.
  • Vom continua să discutăm cu sindicatele, sperăm ca în final să ajungem la o soluție.
  • În pachetul de legi, în legea salarizării, educația și sănătatea sunt domenii prioritare.
  • Ca atare, am avut discuții în coaliție și am convenit ca până la soluționarea acestei probleme să nu îmi depun mandatul și să îmi asum în continuarea responsabilitatea funcției de premier”, a anunțat Ciucă, vineri dimineață.

​Ultima solicitare a sindicatelor din Educație - făcută miercuri - a fost majorarea salariilor cu 25%, ceea ce ar însemna un impact bugetar de 8 miliarde de lei, după ce inițial au cerut creșterea salariilor cu 15%, care ar genera un impact bugetar de 3,6 miliarde de lei, au declarat vineri surse oficiale din Guvern.