Președintele Klaus Iohannis a susținut din nou, joi, când profesorii se află în a patra zi de grevă, că nemulțumirile lor sunt întemeiate, că aceștia câștigă foarte puțin, în timp ce oferă comunității totul, însă lucrurile nu pot fi rezolvate „instant”. El a mai spus că s-ar fi așteptat ca cei care au organizat greva să remarce „măcar marginal” că în aceste zile Parlamentul a adoptat noile legi ale educației.

Klaus Iohannis cu elevi de la Colegiul National BrukenthalFoto: Presidency.ro

Klaus Iohannis a făcut aceste declarații la Sibiu, unde a mers împreună cu preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

  • „Trebuie să vedem însă că lucrurile nu pot fi corectate de azi pe mâine. Guvernul a promis câteva chest care se pot rezolva repede (...)
  • Negocierile trebuie să se ducă să se ajungă la o agendă comună - să știm când și ce e fezabil să se facă și ce nu.
  • Asta este o problemă care nu se poate rezolva instant, dar covingerea mea este că se vor rezolva într-un viitor nu foarte îndepărtat”, a declarat Iohannis.

„Am rămas surprins că nimeni din cei care au organizat greva nu a constatat că Parlamentul a aprobat noile legi ale educației”

El a mai spus că s-ar fi așteptat ca cei care au organizat greva să remarce „măcar marginal” că în aceste zile Parlamentul a adoptat noile legi ale educației:

  • „Recunosc că am rămas surprins că nimeni din cei care au organizat greva nu a constatat că Parlamentul a aprobat noile legi ale educației.
  • M-aş fi aşteptat, măcar marginal, să se menţioneze aceste lucruri. Este prima dată, de multă vreme încoace, că legile educaţiei se aprobă aşa cum trebuie în Parlament, în procedură ordinară. Sunt foarte multe noutăţi în această legislaţiei.
  • Ea mai are de parcurs un pic până poată să vină la promulgare, dar eu eu sunt foarte mulţumit că am ajuns în această etapă pe o procedură absolut normală. Deci Parlamentul a înţeles importanţa acestor legi.
  • Mi-aş fi dorit foarte mult ca şi cei care vorbesc în ultima vreme foarte mult despre ce ar trebui să facem să constate că am făcut paşi şi vom face şi în continuare.

  • Dascălilor, părinţilor, elevilor, le spun atât: aveţi încredere, lucrurile se vor îmbunătăţi şi contextul general şi felul în care va funcţiona sistemul educaţional. Sunt convins că şi salarizarea personalului didactic va fi îmbunătăţită, fiindcă trebuie să facem acest pas în România”.

Cele două legi ale educației, din proiectul prezidențial „România Educată”, au fost votate de Senat luni, în prima zi de grevă generală a angajaților din învățământ.

Printre principalele modificări - puternic contestate - se numără posibilitatea ca liceele să organizeze propriul examen de admitere, după Evaluarea Națională, pentru 50% dintre locuri și introducerea Religiei ca disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman.

Miercuri, USR şi Forţa Dreptei au contestat la Curtea Constituțională noile Legi ale Educaţiei, pe motiv că acestea conţin mai multe prevederi neconstituţionale deoarece ar limita dreptul la învăţătură al copiilor şi ar încălca principiul egalităţii în drepturi. Printre prevederile reclamate la instanța constituțională este cea privind admiterea la liceu.

Peste 10.000 de cadre didactice au protestat joi în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale. Din fața Guvernului, liderii sindicali au anunțat că resping oferta Executivului, pe care o consideră jignitoare, spunând că profesorii nu au nevoie de vouchere, ci de salarii decente, astfel că greva generală continuă, la fel și protestele în stradă. Ei vorbesc și despre pericolul modificării calendarului examenelor naționale.