Câteva sute de cadre didactice protestează la Craiova, în fața Prefecturii, vineri, în cea de a cincea zi de grevă generală a sindicatelor din educație. Și la Sibiu au ieșit în stradă aproximativ 3.000 de profesori, fiind cel mai mare protest organizat vreodată în acest oraș de către Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP).

Greva a cadrelor didacticeFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Protestul din fața Prefecturii Dolj este organizat de FSLI.

„O lume minunată” - dedicație pentru Klaus Iohannis de la profesorii care au ieșit în stradă la Craiova

În timpul mitingului, cadrele didactice au cântat „O lume minunată”, melodie care i-a fost cântată joi președintelui Klaus Iohannis de un grup de copii, în județul Sibiu.

Proteste și la Timișoara și la Suceava

Și la Timișoara au ieșit în stradă vineri peste 200 de profesori, care au protestat în fața Prefecturii, scrie tion.ro.

La Suceava, peste 1.000 de cadre didactice au ieșit în stradă vineri, la cel mai amplu protest organizat de angajații din învățământ în ultimii ani la Suceava, scrie Monitorul de Suceava.

  • „De 32 de ani lucrez în învățământ, am studii universitare superioare, sunt profesor de învățământ primar cu liceu pedagogic la bază și am un salariu de 4.000 de lei.
  • Este foarte greu, mai ales că am un copil care tocmai a terminat facultatea și să susțin un copil student 6 ani de facultate nu e ușor. Fiecare sumă de bani pe care o primim lunar este împărțită cu foarte mare grijă.
  • Ar fi înțelept să țină cont și de doleanțele noastre, pentru că sunt doleanțe de bun-simț. Sunt 18 ani de zile de când profesorii nu și-au mai cerut drepturile și având în vedere că a fost un an greu din punct de vedere al inflației nu mai putem susține în special traiul de zi cu zi.
  • Noi suntem intelectuali prin formare și avem nevoie și de material care să ne asigure competența la sala de clasă. Avem nevoie de cărți, ghiduri, auxiliare pentru a ne pune la punct cu tot ceea ce înseamnă reformă în sistemul de învățământ și ne permitem foarte greu aceste lucruri”, a spus Camelia Șerban, de la Școala ”Bogdan Vodă” Rădăuți.

Cel mai mare protest al profesorilor organizat la Sibiu - aproape 3.000 de oameni în stradă

Și la Sibiu, aproape 3.000 de cadre didactice au protestat vineri în faţa Prefecturii, fiind cel mai mare protest organizat vreodată în acest oraș de către Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP), a declarat pentru Agerpres liderul judeţean, Leonard Gheorghe Stancu.

  • „Domnul preşedinte Klaus Iohannis şi-a atins obiectivul. Singurul ministru relaxat de la discuţiile cu sindicatele a fost ministrul Educaţiei. (...)
  • Vor trebui să rezolve revendicările noastre pentru că în două săptămâniși jumătate colegii mei pleacă în concediu. Este cel mai mare protest pe care l-a văzut vreodată Sibiul, organizat în totalitate de un sindicat. Au mai fost proteste mari, cu confederaţiile, dar la nivelul unui singur sindicat, Sindicatul din Învăţământ, este cel mai mare protest care s-a văzut vreodată”, a afirmat liderul SIP Sibiu, Leonard Gheorghe Stancu.

Joi, Klaus Iohannis a vizitat împreună cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, Biserica evanghelică fortificată din comuna sibiană Cristian, ei fiind întâmpinați de mai mulți copii care le-au cântat „O lume minunată”, melodie lansată de Mihai Constantinescu în 1973.

Înainte de a merge la Cristian, cei doi președinți s-au aflat la Sibiu, unde au vizitat și Colegiul Național Samuel von Brukenthal . Profesori și elevi de la Colegiul Național Samuel von Brukenthalau venit de acasă pentru vizita celor doi șefi de stat, a scris publicația locală Turnul Sfatului.

De asemenea, Klaus Iohannis s-a întâlnit și cu soția sa, Carmen, și cu câțiva dintre elevii ei de la Colegiul Gheorghe Lazăr din Sibiu. „Vedeți că până și greva are ceva avantaje”, le-a spus râzând președintele elevilor, făcând referire la faptul că au un program mai lejer.

Carmen Iohannis este dirigintă la o clasă a IX-a la Colegiul Gheorghe Lazăr. Întrebată dacă susţine greva profesorilor, Carmen Iohannis a afirmat că nu face politică şi este acolo alături de elevii ei pentru a-i întâmpina pe cei doi preşedinţi.

Joi, peste 10.000 de cadre didactice au protestat în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale.

După o nouă întâlnire avută joi seară seară cu sindicatele din educație - care au cerut majorări salariale de 25% - , purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat din nou că majorările cerute vor fi făcute făcute doar prin viitoarea lege a salarizării.

Sindicatele din Educație s-au declarat deranjate de oferta guvernului și au anunțat că vor continua greva, iar marți vor organiza „protest uriaș” în fața Palatului Cotroceni.

CITEȘTE ȘI: