Sindicatele din educație nu cedează nici după întâlnirea de joi seară de la guvern: greva și protestele continuă până când Guvernul va decide majorarea salariilor. Liderii sindicali au anunțat că au cerut „foarte clar” o majorarare salarială de 25% pentru toți angajații din sistemul de învățământ: „Este interesul lor să vină cu un răspuns într-un timp cât mai scurt dacă vor ca greva să înceteze”.

Protestul profesorilor - 25 maiFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Pentru vineri este programată o nouă întâlnire la guvern, de la care sindicatele așteaptă o decizie clară, conform liderilor sindicali.

Sindicate cer o majorare salarială de 25%, adică 3.000 de lei pentru un profesor debutant: „Nu e o cerere aberantă”.

Liderii sindicali ai FSLI, „Alma Mater” și „Spiru Haret” s-au întâlnit, la guvern, cu secretarul general al Executivului și cu miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, aceiași cu care au avut loc și negocierile de miercuri.

  • „Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25% pentru toți angajații din învățământ.
  • Sunt liberi să-şi facă calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca garanţie, că salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare.
  • Noi am făcut o prezentare a poziţiei noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze şi să dea un răspuns”, a afirmat liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

Potrivit liderilor sindicali, o majorare salarială de 25% ar însemna pentru un profesor debutant un salariu de 3.000 de lei: „Nu e o cerere aberantă”.

  • „Când Guvernul va veni cu un răspuns clar la aceste solicitări, atunci colegii noștri vor decide dacă vor suspenda greva(...)
  • Este un clacul elementar, sperăm ca mâine să avem un răspuns și să ajungem la o înțelegere, pentru că propunerile noastre sunt de bun simț”, au mai spus liderii federațiilor din educație.

Ei au avertizat că greva și protestele de stradă vor continua până când Guvernul va decide majorarea salariilor: „Este interesul lor să vină cu un răspuns într-un timp cât mai scurt dacă vor ca greva să înceteze”.

Protest major în București: profesorii au mărșăluit de la Guvern la Parlament

Peste 10.000 de cadre didactice au protestat joi în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale.

Din fața Guvernului, liderii sindicali au anunțat că resping oferta Executivului, pe care o consideră jignitoare, spunând că profesorii nu au nevoie de vouchere, ci de salarii decente, astfel că greva generală continuă, la fel și protestele în stradă. Ei vorbesc și despre pericolul modificării calendarului examenelor naționale.

Ultima ofertă făcută sindicatelor din educație de către guvern a fost acordarea a 2.500 de lei pe card, bani care să fie dați în două tranșe - jumătate în iunie și jumătate în octombrie. Banii sunt din fonduri prin PNRR și ar trebui folosiți însă pentru cariera didactică. Oferta a fost respinsă de către sindicate.