Președintele Klaus Iohannis i-a convocat la Cotroceni, marți, de la ora 15.00, pe premierul Florin Cîțu, pe miniștrii Educației și Sănătății și mai mulți responsabili din sănătate, urmând să fie luată o decizie privind redeschiderea școlilor din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Conform Administrației Prezidențiale, Iohannis i-a convocat la ședință pe Florin Cîțu, pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Klaus Iohannis anunța încă de la jumătatea lunii ianuarie că majoritatea școlilor vor fi redeschise din 8 februarie, iar decizia finală va fi luată în 2 februarie.

Trei scenarii pentru redeschiderea școlilor:

  • În localitățile care se încadrează în "scenariul verde", toate școlile ar urma să se redeschidă fizic.
  • În localitățile care se încadrează în "scenariul galben" vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a, precum și copiii de grădiniță.
  • Dacă localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă fizic la cursuri copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Aceste scenarii au fost anunțate la jumătatea lunii ianuarie de către președintele Iohannis, care spunea că se revine la sistemul în care se ţine cont de evoluţia pandemiei de COVID-19, adică de rata de infectare, în fiecare localitate.

Ce înseamnă că o localitate se află în scenariul verde, galben sau roșu?

  • Scenariul verde - rata de infectare între 0 și 1,5 la mia de locuitori
  • Scenariul galben - rata de infectare între 1,5 și 3 cazuri la mia de locuitori
  • Scenariul roșu - rată de infectare peste 3

Conform datelor transmise luni de autorități, 31 de județe sunt în „zona verde” de COVID-19, nouă, dar și București, sunt în „zona galbenă”, iar Timișul a rămas singurul județ din „zona roșie”.

Patru situații în care va fi posibil în continuare scenariul hibrid, dacă vor fi redeschise școlile:

  • Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online.
  • Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online.
  • Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
  • Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online.