​Directorul general al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Vasile Moțoc, este cel mai bine plătit angajat din instituțiile administrative publice din județ, cu venituri care le depășesc chiar si pe cele ale președintelui României, scrie publicația locală Turnul Sfatului. Potrivit acesteia, Moțoc are un salariu lunar brut de 13.000 de lei, la care se adaugă un spor lunar de 10.000 de lei și alte sporuri și sume care urcă veniturile lunare brute până la aproape 29.000 de lei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce spune Moțoc

„Salariul meu este stabilit prin lege, nu am probleme. Avem funcție distinctă de director general administrativ cu salarizare la nivel de prorector. Sunt două abordări în țară: sunt directori generali care fac tot managementul Universității. Adică atât cel administrativ, cât și cel financiar. Și sunt directori care se ocupă doar de întreținerea universităților, nu au nicio treabă cu contabilul șef, cu directorul financiar. Faptul că la alte universități din țară rectorul nu plătește salarii mai mari, pentru asta nu pot să vă dau eu o explicație. Eu nu am nimic în plus, salariul este conform legii”, Vasile Moțoc, directorul general administrativ al ULBS, citat de TurnulSfatului.ro.

„În 2005, când am venit eu la Universitate, o parte din angajați beneficiau de spor de confidențialitate, care era 50% din salariul de bază. Așa prevedea legea: dacă ai încetat activitatea, doi ani nu aveai voie să divulgi informații despre Universitate, ca și în domeniul privat, în corporații, unde se dă un spor de confidențialitate. După aceea, toți beneficiam de spor de stabilitate, care era 15% din salariul de bază. Pe măsura evoluției salarizării, aceste elemente au fost scoase și s-au înființat aceste compensații. Deci totul e pe lege”.

Publicația relatează că un angajat al universității a trimis o sesizare Ministerului Educației care aducea în discuție și sporurile de care beneficia directorul general. Ca urmare a acestor demersuri, în 11 decembrie anul trecut, Senatul ULBS a aprobat înființarea unei comisii disciplinare împotriva angajatului care a formulat sesizările.

Potrivit directorului general administrativ al ULBS, aspectele care justifică înființarea comisiei de disciplină nu sunt petițiile în sine, ci caracterul informațiilor pe care acestea le-au inclus. Mai precis, fluturașul de salariu al lui Vasile Moțoc. ”A făcut publice elemente de natura salariului unui salariat, abuzând de faptul că din poziția în care se află are acces la baza de date cu salariile tuturor din Universitate. Codul Muncii prevede că salariul și elementele acestuia sunt confidențiale. Doi la mână, contractul colectiv de muncă prevede tot confidențialitatea salariului. Trei, chiar și Regulamentul de ordine interioară prevede că salariile sunt confidențiale. Patru, lucrând la Resurse umane, ea a semnat o declarație de confidențialitate prin care se angajează să nu facă publice date ale salariaților. Inclusiv în fișa postului este prevăzut acest lucru. În declarația de avere, e adevărat, sunt publicate veniturile salariale, dar nu în detaliu: cât ai salariu de bază, cât ai spor și așa mai departe. Apoi, altă faptă: a făcut publice documente care conțin date referitoare la un salariat. Practic, a intrat în baza de date, a tipărit fluturașul meu pe luna mai și l-a atașat petițiilor. Dacă era discretă, eu zic că putea să ceară dispunerea unei analize pentru veniturile salariale de la conducere. Dar să vii și cu fluturașul, să îl trimiți și la Guvern, peste tot... Eu zic că o măsură trebuia luată împotrivă, pentru că azi termină cu Moțoc, mâine îl ia pe Deleanu sau pe altcineva. Și atunci nu mi se pare corect”, a declarat Moțoc, potrivit turnulsfatului.ro.