Autorul manualului unic de Geografie: Editura este responsabilă de greșeli. De ce nu au spus cum au făcut manualul într-o săptămână și că noi nu am dat bun de tipar?

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 24 august 2018, 18:02 Actualitate | Educatie


Dorin Fiscutean
Foto: Facebook
“Greșelile sunt la partea grafică, exact acolo unde domnii de la editură ne-au tot cerut elemente și au tot modificat”, a declarat pentru HotNews.ro profesorul Dorin Fiscutean, unul dintre autorii manualului unic de Geografie scos de Editura Didactică și Pedagogică. “Editura este responsabilă”, a spus acesta. Contactat pentru a lămuri cum au apărut erorile, profesorul de Geografie de la Iași a explicat că Editura Didactică și Pedagogică a grăbit foarte mult procesul de realizare a manualului și nu le-a dat autorilor spre analiză ultima variantă.
Nu erau greșeli pe hărțile pe care le-am dat noi, dar domnii de la grafică le-au modificat, le-au dat peste cap și a apărut ceea ce a apărut. Nouă ne pare tare rău, pentru că am mai făcut un manual, cel de clasa a V-a, care este cel mai vândut, fără greșeli, făcut în tihnă. Și atunci suntem dornici să nu apară nicio greșeală”, a declarat pentru HotNews.ro profesorul Dorin Fiscutean, unul dintre cei 4 autori ai manualului de Geografie de clasa a VI-a tipărit anul acesta.

În ceea ce privește greșeala din text - prezentarea Londrei și a Parisului ca “al treilea oraș european” -, autorul manualului a declarat: “Cred că este o greșeală de tehnoredactare. Să nu ne ducem la partea că nu știm pe ce loc e Londra”.

Contactat de HotNews.ro, acesta a afirmat că “pentru greșelile de grafică nu noi suntem responsabili, ci editura este responsabilă, pentru că nu a verificat partea grafică. (…) Noi am trimis elementele grafice, care au fost modificate. Dar nu le-am mai primit înapoi, să vedem dacă sunt modificate în bine sau în rău, să le putem corecta. Noi nu am mai primit bun de tipar. Dacă mă credeți, eu nu am un manual fizic nici astăzi. Din această cauză am fost și noi surprinși că a apărut manualul foarte repede”.

Întrebat cum își explică faptul că Editura Didactică și Pedagogică a plasat responsabilitatea exclusiv pe autori și evaluator, Fiscutean a răspuns: “Fiecare aruncă pisica pe celălalt. Dar de ce nu au spus cum au făcut manualul într-o săptămână și că noi nu am dat bun de tipar? A trebuit să ne grăbim foarte tare, ca să terminăm în grabă manualul. Nu am primit manualul, să îl putem citi și să vedem greșelile”. 

Acesta a precizat că a depus manuscrisul la Ministerul Educației, în luna martie, în luna mai “am fost sunați să semnăm contractul, după care toți din redacție, de la editură au spus că manualul este foarte bun și într-un timp foarte scurt, într-o săptămână, manualul a fost și editat”, a explicat pentru HotNews.ro profesorul de la Colegiul Naţional Iaşi. 

Noi nu am văzut bun de tipar, deci nu am văzut ceea ce s-a editat. Doar am fost întrebați dacă suntem de acord cu anumite mici schimbări gramaticale, și am spus că este în ordine”, a precizat acesta.

După care ne-am trezit că manualul a apărut, foarte foarte repede, cam într-o săptămână. Și atunci mă surprinde că sunt anumite greșeli de tehnoredactare. În materialul nostru, de exemplu, este Sudanul de Sud. În materialul apărut acum pe acea hartă nu mai apare. Domnii au tot cerut elemente grafice, că nu au putut să le vadă, că le modifică. Acum nu știu dacă editura a avut specialiști în probleme de grafică”, a continuat Dorin Fiscutean. 

Profesorul, care este și coordonator al lotului olimpic național de Geografie, a declarat pentru HotNews.ro că Editura Didactică și Pedagogică a tipărit manualul în mare grabă. “Greșelile sunt la partea grafică, exact acolo unde domnii de la editură ne-au tot cerut elemente și au tot modificat. Pe partea de conținut, exact ce am scris noi, puteți să spuneți că sunt greșeli? Nu. Și atunci întrebarea este: partea grafică, noi ca profesori trebuia să o facem? Nu cred!”, a continuat Fiscutean.

În ceea ce privește modalitatea în care a realizat până acum manualele de Geografie, până să apară editura unică a Ministerului Educației, profesorul a precizat că “lucrurile erau mai așezate, partea grafică era realizată în cea mai mare parte și verificată de către graficieni ai editurilor. Noi nu suntem graficieni. Mai ales că manualul de geografie are foarte multe elemente grafice, hărți, imagini”.

Profesorul a evitat să spună care este suma prevăzută în contractul semnat cu EDP, pentru plata scrierii manualului, însă a precizat că “sumele sunt de un salariu”, pentru că acest manual a fost realizat de patru autori.

Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4410 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  Jenibilii (Vineri, 24 august 2018, 18:05)

  mitg [utilizator]

  Probabil cand s-au vazut "autori unici" (probabil aveau vise umede cu Max Roller), le-a fost bine. Bani si prestigiu cacalau.

  Eh, a venit si decontul, mai repede decat va asteptati.
 • +13 (13 voturi)    
  Scrie la lege... (Vineri, 24 august 2018, 18:17)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  .. ca o carte nu pat fi trimisa la tipar fara avizul (BT) autorului. Evident, cei de la EDP, in ignoranta lor jalnica, habar nu au. Despre graficienii, corectorii si redactorii editurii - ce se poate spune? NULITATI! Treabă de mântuiala, facută pe genunchi de o editura care mai bine s-ar apuca sa producă hărtie igienica decât manuale care sa nenorocească generații de școlari.

  Din ce spune profesorul = “lucrurile erau mai așezat" e limpede ca ce harababura e la EDP - editura pe care CIUMA ROSIE a insarcinat-o sa distrugă definitiv ideea de manual
 • +11 (11 voturi)    
  daca nu ai aprobarea 'bun de tipar' (Vineri, 24 august 2018, 18:25)

  Coco Whistle [utilizator]

  atunci nu se poate trece la urmatorul pas. daca au facuto e doar o premeditare, stiau ca vor tipari din nou. unii fura ca profesionistii..mai ales ca nu pateste nimeni nimic, doar poporul plateste taxe....asta e obligatoriu si mai platesti si penalitati.
 • -5 (9 voturi)    
  ... (Vineri, 24 august 2018, 18:46)

  vitan.sandu [utilizator]

  dle "profesor" (intentionat scriu cu litere mici!) sa va fie rusine! Nici un fel de scuza nu aveti! Pentru ca nu tine, cum ar zice elevii! Ce le spuneti cand vin si spun ca nu au putut invata ca le-a murit pisica!?
 • -6 (10 voturi)    
  Da, da, editura (Vineri, 24 august 2018, 20:48)

  Pac-pac [utilizator]

  Bai mincinosilor, editura e un intermediar care presteaza un serviciu de editare in vederea tiparirii, si care oricat de prost si de pesedist ar fi, tot stie sa se protejeze. Greseala trebuie cautata ori la beneficiar, ori la cel care a facut materialul.
  • +10 (10 voturi)    
   Confuzie (Sâmbătă, 25 august 2018, 9:01)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

   Editura nu tipareste, ci EDITEAZA, adica REDACTEAZA, CORECTEAZA, si TEHNOREDACTEAZA cartea. In cazul acesta, are si un grafician care face desenele. Habar nu ai !
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 august 2018, 14:00)

    [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    • 0 (0 voturi)    
     păi tocmai (Sâmbătă, 25 august 2018, 14:50)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui

     asta reclamă profesorul, faptul că nu li s-a cerut ultimul aviz, ”bun de tipar” și nici nu le-a fost prezentat manualul în ultima sa variantă, cea care a fost tipărită,
     • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Duminică, 26 august 2018, 20:32)

      [anonim] i-a raspuns lui nahir

 • +11 (11 voturi)    
  Pe scurt... (Vineri, 24 august 2018, 21:18)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Nu exista vinovati. Decat statul paralel, Soros, multinationalele, bancile si strainii.

  In rest, lapte si miere, economia duduie, totul merge brici.

  Eventual ma astept sa apara stiri cum ca de vina sunt elevii ca nu s-au prins ca sunt greseli si ca parintii nu invata copiii sa corecteze si sa aiba mintea deschisa sa corecteze, sa analizeze etc.

  Eu-s mai surprins ca nu au bagat harta rosie cu "patria mama" si URSS... aia ar fi fost cu adevarat epic, mai ales dupa episodul cu "gandacii".
 • -4 (10 voturi)    
  pfffff (Vineri, 24 august 2018, 21:31)

  accen7 [utilizator]

  nu inteleg de unde atatea fenomene de oameni in Iasi..ba asta, ba ministru..moldovenilor, faceti ceva cu ei.
 • +2 (6 voturi)    
  creca (Vineri, 24 august 2018, 22:28)

  Opr3scu [utilizator]

  da dom-le eroare de comunicare , se putea intampla oricui si oricand. Asta pentru ca vorba ceea, in ziua de azi e greu sa gasesti incompetenti de calitate
 • +5 (7 voturi)    
  se impun scuze (Sâmbătă, 25 august 2018, 1:29)

  murad [utilizator]

  Domnule DORIN nu mai aruncați pisica la alții...aveți o mare parte din vină ca autor principal , unele erori prea sar în ochi atât la nivel de hartă cât și la conținut ..asa zisul referent stintific cred că nici nu a citit conținutul sigur este un prieten cu dv si e de la Suceava sau Iasi.
  Cereti macar scuze adevaratilor profesori de geografie care cu ani în urmă au luat o licență muncind atat pe teren cat si studiind temeinic hartile si cartile,
  Scuze se impun si elevilor cat si parintilor...
  Manualul de clasa a V a pe care îl menționați ca fiind super nu sare în evidență pentru că nu opereaza mult cu harti si denumiri .Corect ar fi la fiecare disciplina sa fie propuse doua trei variante de manual si din ele sa fie oferit elevilor cel mai bun maual pe baza evaluarii sau votului celor mai buni profesori la fiecare disciplina ,Recunosc orasul de pe Bahlui are rezultate foarte bune dar poate pot veni idei si din alte centre..Constanta,Cluj,Timisoara and so on/////
 • +9 (9 voturi)    
  gata domnule, am inteles (Sâmbătă, 25 august 2018, 7:03)

  ciufy [utilizator]

  toti pastrati-va banii si penalizati cu 5% din salariu pe 3 luni femeia de servici din minister. Ea a aruncat la gunoi varianta corecta si buna de tipar
 • +6 (6 voturi)    
  bine-bine, dar de vina sunt mai multi (Sâmbătă, 25 august 2018, 8:44)

  anonim3 [utilizator]

  Am retinut acuzele dlui Fiscuteanu la adresa EDP. Poate are dreptate, desi cred ca trebuie multa inventivitate unui grafician sa mute Turnu Magurele la Turnu Severin si Vanuatu in Tasmania. Aici tare ar fi bine sa vedem ce au predat autorii la editura.
  Pe de alta parte, din discutie nu trebuie sa lipseasca ministrii Valentin Popa si Liviu Pop si secretarul de stat Ionel Florian Lixandru, care au perseverat in modul gresit de a organiza un sistem in care controalele de calitate sa lipseasca sau sa fie irelevante. Este exact acel dispret fata de competenta profesionala care se vede si la nivelul Ministerului Educatiei, si la nivelul general al Guvernului.
 • +1 (3 voturi)    
  Despre responsabilitate (Sâmbătă, 25 august 2018, 10:03)

  laurs [utilizator]

  Responsabilitate succesului oricărui proiect aparține celui sau celor care conduc și coordonează proiectul respectiv, nicidecum celor care îl executa sau îl implementează. Noțiuni de bază pe care acest “profesionist” habar nu are. Individul e “praștie”.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 august 2018, 13:08)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by