​Ministerul Educației răspunde în cazul manualelor noi realizate cu greșeli de Editura din subordinea sa și amenință că "își rezervă dreptul de a acționa în instanță, acolo unde este posibil, autorii/redactorii/evaluatorii manualelor (în funcție de etapa în care s-au produs erorile), pentru daunele aduse". În ceea ce privește manualul unic de Geografie de clasa a VI-a editat de EDP, în cazul căruia HotNews.ro a prezentat pe larg greșelile pe care le conține, Ministerul Educației spune că va face "o erată tipărită", care va fi trimisă în școli până la începutul anului școlar, "astfel încât elevii să primească odată cu manualul și erata în cauză".

Ministerul EducatieiFoto: edu.ro
  • Vezi mai jos comunicatul integral al Ministerului Educației:

​"Ca urmare a erorilor depistate în manualul de Geografie pentru clasa a VI-a, Ministerul Educației Naționale face următoarele precizări:

  • În prima parte a săptămânii viitoare, va apărea varianta digitală corectată a manualului de Geografie de clasa a VI-a, incluzând și atenționări cu privire la varianta din print.
  • Va fi realizată o erată tipărită pentru manualul de Geografie de clasa a VI-a, erată ce va fi trimisă în școli până la începutul anului școlar, astfel încât elevii să primească odată cu manualul și erata în cauză
  • La nivelul Ministerului Educației Naționale a demarat o cercetare amănunțită pentru a vedea în ce etapă a procesului de scriere/evaluare/editare au apărut respectivele erori. 
  • Pentru a preîntâmpina reiterarea unor astfel de situații, Ministerul Educației Naționale se va asigura că toţi evaluatorii care au avut erori în activitatea desfășurată într-o etapă a procesului de evaluare nu vor mai avea dreptul de a participa la selecția pentru evaluări viitoare. În plus, contractul de colaborare semnat cu evaluatorii de manuale prevede că neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor asumate prin contract atrage răspunderea părții în culpă. 
  • Activitatea redactorului din cadrul Editurii Didactice și Pedagogice care a lucrat la manualul de Geografie de clasa a VI-a va fi supusă analizei Comisiei de Disciplină
  • Ministerul Educației Naționale își rezervă dreptul de a acționa în instanță, acolo unde este posibil, autorii/redactorii/evaluatorii manualelor (în funcție de etapa în care s-au produs erorile), pentru daunele aduse. ​

Menționăm că, spre deosebire de anii anteriori, când Ministerul Educației Naționale nu avea drept de erată asupra manualelor pe care le achiziționa, acum are acest drept și poate opera remedierile necesare."

Citește și: