Marti, la Roma, s-au sarbatorit 20 de ani de la caderea regimului Ceausescu, eveniment promovat de Primarie, la initiativa edilului capitalei, Gianni Alemanno.

Amfitrioana evenimentului a fost Ramona Badescu, consiliera primarului pentru comunitatea de romani. In cadrul seratei, desfasurate la Palatul Expozitiilor din centrul Romei, a fost proiectat un film de scurt metraj, continand imagini inedite din viata cuplului Ceausescu din vizite oficiale, urmate de fragmente video din timpul Revolutiei din decembrie 1989.

Episcopul Bisericii Ortodoxe Romane in Italia, PS Siluan Span, si-a amintit cu emotie zilele revolutiei: “acum 20 de ani eram studenti, traiam intr-o alta realitate, aceea cu doua ore de program la televizor”. Apoi PS Siluan a lansat un apel romanilor din Peninsula: “si in strainatate, trebuie sa aratam si sa facem cunoscuta adevarata Romanie: in primul rand sufletul ei spiritual, cultural”.

Primarul Alemanno a fost reprezentat de Mario Vattani, consillierul sau diplomatic, care a declarat pentru HotNews.ro: “Romanii, care reprezinta comunitatea cea mai numeroasa de straini din capitala Italiei, sunt persoane foarte active si muncitoare. Noi, primaria, avem un raport aproape cotidian cu reprezentanta diplomatica a tarii dvs. Ne consultam adesea asupra anumitor aspecte, avem, cum s-ar spune, un fel de “fir rosu”. Prima vizita oficiala pe care am facut-o de la alegerea noului primar a fost tocmai la Ambasada Romaniei. Cu ocazia alegerilor prezidentiale, de exemplu, am pus la dispozitie spatii ale primariei.”

In legatura cu caderea regimurilor comuniste din estul european, Vattani a tinut sa precizeze ca primarul Alemanno a vizitat Romania imediat dupa revolutie, si isi aduce aminte cu emotie de atmosfera de dupa caderea regimului. “Primarul a tinut personal sa marcheze la Roma, comemorarea acelor momente”, ne-a declarat Vattani.

“La 20 de ani de la Revolutia din Romanie, traim o criza, care demonstreaza ca libertatea si democratia castigata trebuie traite prin prisma respectului si demnitatii umane. Azi, trebuie sa recuperam acelasi entuziasm de acum 20 de ani, si, cu aceleasi sperante, sa construim o Europa noua, fondata pe un respect reciproc”- a concluzionat consilierul lui Alemanno.

Seria de evenimente comemorative privind caderea regimului comunist din Romania va continua cu o expozitie multimedia- “Il prezzo della libertà”- Pretul libertatii, care va fi inaugurata la Accademia di Romania pe data de 10 decembrie, sub patronajul Parlamentului European. La inaugurare va fi prezentata o brosura cuprinzand fotografiile de la expozitie, iar prefata va fi semnata de Ana Blandiana.