Rusia a afirmat marți că a ridicat de la sol un avion de vânătoare pentru a intercepta trei avioane militare franceze care se apropiau de frontiera sa deasupra Mării Negre, incident negat de o sursă militară franceză, potrivit AFP.

avioane RafaleFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Pe măsură ce avionul de vânătoare rusesc s-a apropiat, avioanele militare străine s-au întors”, a afirmat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, adăugând că avioanele în cauză erau două Rafale și un avion radar (de tip AWACS) al armatei franceze.

„Avionul rusesc s-a întors în siguranță la aerodromul său. Nu a existat nicio încălcare a frontierei de stat rusești”, a precizat ministerul, în contextul tensiunilor dintre Paris și Kremlin.

„Misiunea aeriană s-a desfășurat în conformitate cu navigația planificată în spațiul internațional. Nu au existat incidente”, a declarat pentru AFP o sursă militară.

Interceptarea este o operațiune care vizează întâlnirea cu un avion considerat a fi prea aproape de spațiul aerian sau care a pătruns în acesta.

Incidentele în care sunt implicate avioane rusești și avioane ale țărilor NATO sunt relativ frecvente și au avut loc chiar înainte de începerea conflictului din Ucraina.

Acestea au avut loc adesea deasupra Mării Negre, dar și în Marea Baltică și în alte părți.

Totuși, incidentul de marți vine după ce săptămâna trecută președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, o posibilitate respinsă de majoritatea aliaților occidentali.

Deși și-a confirmat ulterior afirmațiile în ciuda controversei, Macron a asigurat totuși marți lumea că nu dorește o „escaladare” cu Rusia.

Franța își sporește prezența militară în România: Trupe și avioane de lupta Rafale la baza de la Borcea

Un detașament al Forțelor Aeriene şi Spaţiale Franceze, compus din aproximativ 40 de militari și trei aeronave multirol Rafale, a sosit luni în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, potrivit roaf.ro.

Militarii francezi vor executa misiuni de antrenament în comun cu militari din cadrul Forțelor Aeriene Române.

Aceste misiuni contribuie la creșterea capacităţii de reacţie rapidă şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele ale Forțelor Aeriene şi Spaţiale Franceze.​

La misiunile de poliție aeriană întărită din Romania au mai participat până acum forte din Turcia (F-16), Canada (CF-18), Marea Britanie (Eurofighter Typhoon), Spania (Eurofighter Typhoon) și Italia (Eurofighter Typhoon).

Grupul de luptă NATO din România va fi ridicat în 2025 la nivel de brigadă

Grupul de Luptă NATO de la Cincu, condus de Franța ca națiune cadru, va fi ridicat în 2025 la nivel de brigadă. Acest lucru va însemna automat creşterea numărului de militari aliaţi de la circa 1.500 în prezent până la 4.000, a declarat, joi, generalul francez Loic Girard, Senior National Representative în România, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români, potrivit Agerpres.

Perioada estimată este luna mai, când va avea loc exerciţiul multinaţional Dacian Spring.

Odată cu creşterea numărului de militari, a explicat Loic Girard, va spori şi aparatura militară - dacă în prezent, la Cincu, sunt 13 tancuri Leclerc, în 2025, numărul acestora poate creşte până la 50. Acestora li se adaugă şi obuziere Caesar.

Grupul de Luptă NATO de la Cincu, care are drept naţiune-cadru Franţa, a fost înfiinţat în mai 2022, la puţin timp după începerea invaziei ruse în Ucraina. Înalţi oficiali au subliniat în multiple rânduri disponibilitatea ca, în caz de nevoie, Grupul de Luptă să devină brigadă.

Tot în 2022 Franța anunțase că își consolidează prezența militară pe flancul estic al NATO prin desfășurarea de vehicule blindate de infanterie și tancuri Leclerc în România.

Franța a fost cea care a preluat rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), a format BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos, la care s-au mai adăugat militari din Luxemburg sau Portugalia. Din 2023 și Spania a anunțat că va trimite câteva sute de soldați în România odată cu ridicarea Grupului de Luptă la nivel de brigadă.

În cadrul Forţei de reacţie rapidă, Franţa a desfășurat între timp în România peste 500 de militari cu vehicule blindate şi dispozitive de luptă: tancuri Leclerc, tunuri Caesar, lansatoare multiple de rachete LRU (echivalentul HIMARS), dar și alte vehicule blindate și tancuri ușoare de tipul AMX-10 RC cu tunuri de 105mm.

Totodată, Franța a adus în România sistemul de rachete antiaeriene Mamba (SAMP/T), sistem produs de MBDA și care are ca interceptor rachetele Aster 30.

Sistemul SAMP/T este practic un echivalent al sistemului Patriot, cu o rază de acțiune de circa 100 de km pentru interceptori. Sistemul a fost propus și României de către MBDA, înainte ca țara noastră să se orienteze către un acord guvern-la-guvern cu SUA pentru sistemele Patriot.